THEPOWERGAME
Η βία και η παραβατικότητα με αθλητικό υπόβαθρο συνδέονται με εξτρεμιστικές πολιτιστικές απόψεις και οφείλει η συντεταγμένη πολιτεία ως τέτοιες να τις αντιμετωπίσει, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου.
Παράλληλά ο υπουργός υπογράμμισε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα και σε νομοθετικό και σε επιχειρησιακό επίπεδο, ενώ έχουν γίνει ήδη έλεγχοι και έχουν ληφθεί πρόνοιες για να κλείσουν και να σφραγιστούν παράνομες αθλητικές λέσχες.
Αφορμή ήταν η επίκαιρη ερώτηση της προέδρου της «Πλεύσης Ελευθερίας», Ζωής Κωνσταντοπούλου, «για τη δολοφονία του φιλάθλου της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσουρή και τις ευθύνες της κυβέρνησης».
Η κ. Κωνσταντοπούλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κανένα μέτρο δεν έλαβε για να προστατευθεί η ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου ενόψει του ποδοσφαιρικού αγώνα ΑΕΚ – Ντιναμό, αφήνοντας, όπως είπε, μία νεοναζιστική ομάδα να διασχίσει ανενόχλητη όλη τη χώρα και να επιτίθεται σε ανυπεράσπιστους πολίτες σπέρνοντας το φόβο και προχωρώντας στη στυγερή δολοφονία.
Παράλληλα, ζήτησε να απαντήσει ο υπουργός συγκεκριμένα σε ποια στοιχεία βασίστηκε η απόδοση ευθυνών και αν οι ευθύνες περιορίζονται μόνο στην ΕΛΑΣ.
Ο κ. Οικονόμου αντέτεινε ότι άμεσα διατάχθηκε ΕΔΕ και αποδόθηκαν ευθύνες και πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η υπόθεση η οποία απαιτεί τους χρόνους της αλλά σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να κρύψει τίποτα.
«Το μείζον και σημαντικό που πρέπει να προσεγγίσουμε χωρίς υπεραπλουστεύσεις και χωρίς αόριστες προσεγγίσεις και πολιτικαντισμούς, είναι ότι η βία και η παραβατικότητα με αθλητικό υπόβαθρο δεν είναι ούτε σημερινή ούτε απλή υπόθεση. Έχει γίνει εξαιρετικά πολύπλοκη, συνδέεται με δράσεις που δείχνουν περισσότερο σε εγκληματικές οργανώσεις παρά σε ομάδες οπαδών και φιλάθλων που συνδέονται με εξτρεμιστικές πολιτικές απόψεις είτε της ακραίας δεξιάς, ναζιστικές είτε και αντιεξουσιαστικών χώρων, συνδέονται με επιπλέον παραβατικές συμπεριφορές, […] εμπόριο ναρκωτικών και οφείλει η συντεταγμένη πολιτεία, όχι μόνο σε επίπεδο Ελλάδας αλλά και Ευρώπης να τις αντιμετωπίσει ως τέτοιες και να περιορίσει τη δράση τους. Ήδη στην Ελλάδα -και πριν από αυτό το τραγικό περιστατικό και τώρα- κάνουμε σημαντικά βήματα και σε νομοθετικό επίπεδο και επιχειρησιακά. Ήδη έχουν γίνει έλεγχοι σε 10-15 συνδέσμους, αυτές που είναι παράνομες λέσχες έχει ληφθεί πρόνοια να κλείσουν και να σφραγιστούν εντελώς, θα συνεχιστούν εκεί οι έλεγχοι, ενώ παράλληλα γίνονται έλεγχοι στα γήπεδα και στις θύρες των οργανωμένων, εκεί όπου η ελληνική αστυνομία κρίνει ότι υπάρχει μία επικινδυνότητα, προκειμένου να αποφύγουμε παραπάνω περιστατικά», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε:
«Οφείλουμε συνολικά ως πολιτεία αλλά και με όλες τις πολιτικές δυνάμεις που πρέπει να συμβάλουν σε αυτό, να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά το ζήτημα της βίας και της παραβατικότητας με αθλητικό υπόβαθρο, που πλέον δεν συναντιέται μόνο μέσα στα γήπεδα ή κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικών αγώνων. Μπορεί δυστυχώς να συμβεί οπουδήποτε, μακριά από ποδοσφαιρικά ή αθλητικά γεγονότα ακόμα και εκτός ημερών που υπάρχουν τα γεγονότα αυτά. Εκεί συντονισμένα πρέπει να βρούμε και να δώσουμε τις απαντήσεις που οφείλει να δώσει ένα κράτος δικαίου. Και η Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία και με άλλες αρμόδιες αρχές, έκανε και εξακολουθεί να κάνει βήματα προς την κατεύθυνση αυτή».
«Οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν συνειδητοποιήσει ότι είμαστε στη χώρα του “πάμε και όπου βγει”. Λέτε ότι αφού διεξήχθησαν οι αγώνες και δεν είχαμε άλλο θύμα όλα καλώς καμωμένα. Από τη λογική και τη πρακτική του “πάμε και όπου βγει” είχαμε στα Τέμπη 57 θύματα», αντέτεινε η κ. Κωνσταντοπούλου και συνέχισε:
«Λέτε δεν ματαιώθηκαν οι αγώνες, απλά αναβλήθηκαν γιατί έτσι συνηθίζεται. Δηλαδή συνηθίζεται να δολοφονούνται αθώοι άνθρωποι από οργανωμένες ομάδες που περιφέρονται, μετακινούνται, συμπεριφέρονται και συνεννοούνται ως ομάδες οπαδών ενώ το υπόβαθρο της δράσης τους είναι νεοναζιστικό και εγκληματικό. Δηλαδή να το συνηθίσουμε; Και να συνηθίσουμε στην ιδέα, επ’ αφορμή ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, ότι μπορεί να έχουμε ανθρώπινα θύματα; Είναι νωπό το αίμα του Άλκη Καμπανού. Δεν απαντήσατε τι ενέργειες κάνατε και πώς εγγυηθήκατε την ασφάλεια όλων, ποιοι συγκεκριμένα ενέχονται και για ποιες συγκεκριμένες πράξεις και παραλείψεις ευθύνονται». «Μην λέτε έτσι συνηθίζεται γιατί τελικά αυτό που συμπεραίνω είναι ότι λέτε στην ελληνική κοινωνία να συνηθίσει στο “πάμε και όπου βγει”. Όλη η Ελλάδα αντιλαμβάνεται ότι πραγματικά θέλετε να της επιβάλλεται το “πάμε κα όπου βγει” αλλά εμείς θα είμαστε απέναντι, και το “πάμε και όπου βγει” δεν θα γίνει νέα κανονικότητα», κατέληξε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.
«Τίποτα δεν συνηθίζεται, ούτε είπα ότι πρέπει να συνηθίσουμε σε τέτοια ακραία δολοφονικά περιστατικά. Είπα απλώς τα ποδοσφαιρικά γεγονότα και κυρίως οι διεθνείς ποδοσφαιρικές οργανώσεις δεν ματαιώνουν παιχνίδια αλλά τα αναβάλλουν με βάση ένα σκεπτικό που συμφωνείται από τις διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές, τις ομάδες. Έτσι γίνεται και έτσι θα γίνεται», αντέτεινε ο κ. Οικονόμου.
«Το περιστατικό δεν είχε μόνο τη μία τραγική όψη των ευθυνών και της δολοφονίας του φιλάθλου της ΑΕΚ. Είχε συλλήψεις σκληρών χούλιγκαν ακροδεξιών οπαδών, είχε συλλογή στοιχείων, έγινε και γίνεται, μια τιτάνια προσπάθεια και από τις αρχές της Δικαιοσύνης και από την Ελληνική Αστυνομία να βρεθεί ο ένοχος. Έχει προφυλακίσεις με βαριές κατηγορίες, πάντοτε σε συνθήκες που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχει μια ολόκληρη δουλειά που γίνεται γύρω από αυτή την ιστορία», επεσήμανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.