THEPOWERGAME
Με απώλειες έκλεισε η τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου για τις ευρωπαϊκές αγορές, μετά από τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη.
Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,20% στις 458 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,64% για το Αύγουστο.
Την ίδια στιγμή, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα 0,46% στις 7.439 μονάδες, ενώ, στη Φρανκφούρτη, ο DAX 30 έκλεισε με κέρδη 0,35%, διαμορφωμένος στις 15.947 μονάδες. Ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,65% στις 7.316 μονάδες.
Στην περιφέρεια της ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε 0,29% χαμηλότερα στις 28.831,52 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε -0,47 στις 9.505,9 μονάδες.
Στάσιμος ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη
Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, ο οποίος παρέμεινε στάσιμος στο 5,3%, διακόπτοντας το πτωτικό σερί που είχε καταγραφεί τους προηγούμενους μήνες, ενώ παραμένει πολύ υψηλότερος από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας για 2%. Πρόκειται για τη χαμηλότερη επίδοση πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, όμως οι αναλυτές περίμεναν μεγαλύτερη πτώση κοντά στο 5,1%.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Αύγουστο (9,8%, έναντι 10,8% τον Ιούλιο), ακολουθούμενα από τις υπηρεσίες (5,5%, έναντι 5,6% τον Ιούλιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,8%, έναντι 5,0% τον Ιούλιο) και την ενέργεια (-3,3%, έναντι -6,1% τον Ιούλιο).
Η στασιμότητα του πληθωρισμού, ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι στην επικείμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει μία ακόμη αύξηση επιτοκίων κατά 0,25%.
Άλλωστε, σε δηλώσεις της η αξιωματούχος της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ, υποστήριξε ότι οι αυξήσεις επιτοκίων δεν θα πρέπει να σταματήσουν. «Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι οι προοπτικές της ανάπτυξης είναι πιο αδύναμες απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί στο βασικό σενάριο. Οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν επίμονα υψηλές, με τους εγχώριους παράγοντες να είναι πλέον ο βασικός παράγοντας για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ».
Αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την επόμενη συνεδρίαση, η κα. Σνάμπελ συνέχισε: «Εφόσον κρίνουμε ότι η στάση της πολιτικής μας δεν είναι συμβατή με την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%, η περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων μας θα δικαιολογείται».