THEPOWERGAME
Μικρή επιβράδυνση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat. Διαμορφώθηκε στο 3,4%. Στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός στο 5,3%, υψηλότερος από το 5,1% που ανέμεναν οι αναλυτές. Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, μειώθηκε, όπως αναμενόταν, στο 5,3%, από το 5,5% του Ιουλίου.
Σύμφωνα με την εκτίμηση της Eurostat, τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός αναμένεται να εμφανίσουν την υψηλότερη ετήσια άνοδο τον Αύγουστο (9,8% έναντι 10,8% τον Ιούλιο) και ακολουθούν υπηρεσίες (5,5% σε σύγκριση με 5,6%), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,8%, σε σύγκριση με 5%) και η ενέργεια (-3,3% σε σύγκριση με -6,1%).
Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι πιο επίμονος απ’ ό,τι αναμενόταν, ενώ έρχονται να προστεθούν στα δεδομένα στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτήν την εβδομάδα και έδειξαν ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή επιταχύνθηκε εκ νέου στην Ισπανία και τη Γαλλία τον Αύγουστο.
Όσον αφορά τις υπόλοιπες χώρες-μέλη, χαμηλότερο πληθωρισμό σε σχέση με την Ελλάδα (σε ετήσιο επίπεδο) είχαν μόνο η Ισπανία (2,4%), η Κύπρος (3%) και το Βέλγιο (2,4%). Αντίθετα, οι υψηλότερες τιμές καταγράφηκαν στη Σλοβακία (9,6%), στην Κροατία (8,5%) και στην Αυστρία (7,6%).
Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,4% από 6,5% τον Ιούλιο, ενώ στη Γαλλία αυξήθηκε στο 5,7% από 5,1% προηγουμένως. Στην Ιταλία αποκλιμακώθηκε στο 5,5% από 6,3% τον Ιούλιο.
Το βλέμμα όλων πλέον στρέφεται στις αποφάσεις της ΕΚΤ, που αύξησε τα επιτόκια τους τελευταίους 13 μήνες, σε υψηλό 20 και πλέον ετών, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συζητούν τώρα εάν θα σταματήσουν ή θα τα αυξήσουν εκ νέου, πιθανότατα για τελευταία φορά, στις 14 Σεπτεμβρίου.
Μέρος της ανησυχίας τους είναι ότι η ανάπτυξη τώρα εξασθενεί γρήγορα και η οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία έχει μείνει στάσιμη τα τελευταία τρία τρίμηνα, θα μπορούσε ακόμη και να διολισθήσει σε ύφεση.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι μια τέτοια επιβράδυνση είναι πράγματι επιθυμητή, ειδικά εάν αυτό επρόκειτο να ταρακουνήσει μια ιδιαίτερα σφιχτή αγορά εργασίας, επειδή οι υποκείμενες πιέσεις τιμών είναι πολύ υψηλές και θα μπορούσαν να κολλήσουν τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.
Πράγματι, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών μετά βίας υποχώρησε τον Αύγουστο, με το ποσοστό στο 5,5%, έναντι 5,6% έναν μήνα νωρίτερα. Η αύξηση των τιμών για μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά, ένα άλλο μέτρο που παρακολουθεί η ΕΚΤ, επιβραδύνθηκε στο 4,8%, από 5%.
Ο πληθωρισμός των επεξεργασμένων τροφίμων, εν τω μεταξύ, μειώθηκε στο 10,4%, από 11,3%, με τις τιμές της ενέργειας να υποχωρούν κατά 3,3% έπειτα από πτώση 6,1% έναν μήνα νωρίτερα.