THEPOWERGAME
Της Ζωρζέτ Ζολώτα
H ιδέα έκδοσης ψηφιακού νομίσματος αρχίζει να ωριμάζει στους κύκλους των κεντρικών τραπεζών του ανεπτυγμένου κόσμου, ενώ στην Κίνα αρχίζει να γίνεται σταδιακά πραγματικότητα. H EKT υπολογίζει πως ένα ψηφιακό ευρώ ενδεχομένως να κυκλοφορήσει εντός τετραετίας, σύμφωνα με δήλωση της επικεφαλής, Κριστίν Λαγκάρντ, στο Bloomberg. Με την συνολική αποτίμηση των ψηφιακών νομισμάτων να προσεγγίζει τα 2 τρισ. δολάρια είναι δύσκολο να αγνοήσει κανείς την εξάπλωση τους. Μόνον το bitcoin έχει παρουσιάσει άνοδο σχεδόν 500% το τελευταίο εξάμηνο, πλησιάζοντας την Τρίτη ξανά το ρεκόρ των 60.000 δολαρίων.
Η Tesla ανακοίνωσε πως προτίθεται να δέχεται bitcoin από πελάτες της, ενώ η Paypal ανακοίνωσε αρχές της εβδομάδας πως στις ΗΠΑ θα μπορούν να γίνονται διαδικτυακές συναλλαγές με κρυπτονομίσματα μέσω νέας εφαρμογής. Μολονότι στη συζήτηση για τα ψηφιακά νομίσματα υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις, αρχίζει να γίνεται ξεκάθαρο πως οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να μείνουν εξωτερικοί παρατηρητές. Υπό αυτό το πρίσμα, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας στην Ιαπωνία, Χαρουχίκο Κουρόντα, είπε αρχές Μαρτίου πως ξεκινούν άμεσα οι προετοιμασίες για να ένα μέλλον με το δικό της κρυπτονόμισμα, δίχως όμως να δίνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Δεδομένων των απότομων διακυμάνσεων που εμφανίζει το bitcoin και οι μικρότεροι «συγγενείς» του, είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον σταθερότητας με ψηφιακά νομίσματα που να είναι συνδεδεμένα με την ισοτιμία κάθε χώρας, γνωστά ως stablecoins, και να λειτουργούν υπό την εποπτεία μιας κεντρικής τράπεζας.
Αυστηρούς κανόνες ζητά η ΕΚΤ
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε Τετάρτη η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, διευκρίνισε πως το διοικητικό συμβούλιο θα αποφασίσει για ένα ψηφιακό νόμισμα σε ευρώ στα μέσα του τρέχοντος έτους. Σε άρθρο του, ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, είχε τονίζει πως ένα ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά με το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. Η ΕΚΤ έχει συστήσει, παράλληλα, ένα ευρύτερα κανονιστικό πλαίσιο, όπου η ίδια θα έχει το δικαίωμα να ασκεί βέτο στην κυκλοφορία ψηφιακών νομισμάτων συνδεδεμένων με ισοτιμίες ή καλάθι ισοτιμιών (stablecoins) στα κράτη-μέλη, να διεξάγει ασκήσεις προσομοίωσης και να θέτει σε ισχύ κριτήρια για την επάρκεια κεφαλαίων και ρευστότητας.
Ψηφιακό γουάν: αντίπαλο δέος του δολαρίου;
Η πιο τολμηρή κεντρική τράπεζα είναι αυτή της Κίνας, με τους αναλυτές της αγοράς να θεωρούν βέβαιο πως σκοπός του Πεκίνου είναι να καταλάβει ηγετική θέση στις παγκόσμιες ψηφιακές πληρωμές, διεκδικώντας την ηγεμονία του δολαρίου. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας εφάρμοσε μέσα Φεβρουαρίου πιλοτικό πρόγραμμα στους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς, μοιράζοντας σε ψηφιακή μορφή ουσιαστικά μέσω λοταρίας 1,5 εκατ. δολάρια σε κατοίκους μεγάλων αστικών κέντρων. Οι τυχεροί έλαβαν περίπου 200 ρενμίνμπι (περίπου 25,75 ευρώ) ανά άτομο στο κινητό τους, αποτελώντας το πρώτο πείραμα του Πεκίνου για να εξοικειωθεί ο κόσμος με ένα ψηφιακό γουάν. Απώτερος στόχος της κινεζικής κυβέρνησης είναι το ψηφιακό της νόμισμα είναι λανσαριστεί περίπου την περίοδο των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022.
Ούτως ή άλλως οι Κινέζοι καταφεύγουν στις ηλεκτρονικές συναλλαγές περισσότερο από κάθε άλλο λαό στον κόσμο, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Alipay της Ant Group ή την WeChat Pay της Tencent. «Ουσιαστικά η κεντρική τράπεζα θα ανταγωνιστεί αυτούς τους τεχνολογικούς κολοσσούς», είχε σχολιάσει πρόσφατα ο Μάρτιν Τσοσέμπα, αναλυτής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Πέτερσον. Σημειωτέον ότι το Πεκίνο έχει ήδη θέσει στο στόχαστρο τους ομίλους ψηφιακής τραπεζικής, θέτοντας ζητήματα μονοπωλιακής συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών.
Η Σουηδία, μια από τις χώρες στον ανεπτυγμένο κόσμο με το υψηλότερο ποσοστό ηλεκτρονικών συναλλαγών, εξερευνά την ιδέα ενός ψηφιακού νομίσματος, με την κυβέρνηση να ολοκληρώνει σχετική έρευνα μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου του 2022. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Στέφαν Ίνγκβες, θεωρεί πως κάθε απόφαση για την κυκλοφορία ψηφιακής σουηδικής κορώνας θα πρέπει να ληφθεί σε πολιτικό επίπεδο. Ανάλογη θέση πήρε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, τονίζοντας σε εκδήλωση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών πως «δεν θα προχωρήσουμε χωρίς τη στήριξη του Κογκρέσου». Συμπλήρωσε, πάντως, πως ένα ψηφιακό δολάριο προσφέρει και πλεονεκτήματα, θέτοντας τις προδιαγραφές για να πιο αποτελεσματικό και ανοικτό σύστημα πληρωμών.
Μερίδα αναλυτών θεωρούν πως μέχρι τα τέλη της δεκαετίας είναι πιθανό κάθε πολίτης του κόσμου να αποκτήσει το δικό του ψηφιακό πορτοφόλι, εμπλουτισμένο με κρυπτονομίσματα διαφόρων χωρών,. Μπορεί να έχουν υπερισχύσει και των σημερινών ψηφιακών νομισμάτων, αν και αυτό απομένει να διευκρινιστεί στην πράξη