THEPOWERGAME
Μια νέα πολιτική εξωστρέφειας αναμένεται να ξεδιπλώσουν για το 2024 οι ελληνικές τράπεζες, που ήδη διευρύνουν την παρουσία τους, επανακτώντας αξιοσημείωτο ρόλο και λόγο στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης -και όχι μόνο.
Η κίνηση της Eurobank να ενισχύσει το μερίδιό της στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου (από το 29,2% στο 48,5% μόλις δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις), έφερε στο προσκήνιο τη δραστηριότητα όλου του τραπεζικού κλάδου στην ευρύτερη περιφέρεια, αλλά και τις σκέψεις για το πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα.
Η κυπριακή αγορά αποτελεί κοινή συνισταμένη των τριών συστημικών τραπεζών (Εθνική, Alpha, Eurobank), με το Λονδίνο, το Λουξεμβούργο και τη Μάλτα να αποτελούν χρηματοοικονομικές εστίες. Κατ’ επιλογήν, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του κάθε τραπεζικού ομίλου, συνυπάρχουν στον χάρτη της ελληνικής παρουσίας η Ρουμανία (Αlpha Bank), η Βουλγαρία (Eurobank) , η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας (Εθνική), ενώ η Αλβανία, αποτελεί πια παρελθόν (μετά την αποχώρηση της Alpha Bank πέρυσι τον Ιούλιο και τη μεταβίβαση των δραστηριοτήτων της στην OTP Bank). Παρελθόν αποτελεί και η Σερβία, μετά την αποχώρηση της Eurobank φέτος τον Μάρτιο.
Με τον Όμιλο Πειραιώς να μην έχει σήμερα καμία διεθνή παρουσία (απαίτηση μνημονιακών εποχών και καταστάσεων), το «παιχνίδι» είναι στα χέρια των τριών μεγάλων συστημικών ομίλων, της Εθνικής, της Εurobank και της Αlpha Bank, οι οποίες τον τελευταίο χρόνο παρουσιάζουν μια κινητικότητα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, που κάποτε αποτελούσε για τον τραπεζικό χώρο «Ελ Ντοράντο».
Αναπροσαρμόζοντας τα σχέδιά τους για τις χώρες της διεθνούς τους παρουσίας, οι τράπεζες έκλεισαν όπου κρίθηκε σκόπιμο παλαιότερη παρουσία τους και περιορίστηκαν ή επεκτάθηκαν σε άλλες αγορές. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι με τα έσοδα από τις δραστηριότητες του διεθνούς δικτύου να συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στο σύνολο της κερδοφορίας, κανείς δεν θέλει να μετριάσει αυτό το αποτέλεσμα. Αντιθέτως, το δίκτυο του εξωτερικού αρχίζει και φαντάζει πιο ελκυστικό από τις προηγούμενες χρονιές και με μετρημένα και συνετά βήματα, ο τραπεζικός χάρτης αρχίζει και γεμίζει ακόμη περισσότερες «πινέζες» ενεργούς παρουσίας.
Τα deals που ανακοινώθηκαν τους τελευταίους μήνες είναι ενδεικτικά της κινητικότητας που εκδηλώνεται, την ίδια στιγμή που νέοι ορίζοντες μπαίνουν στο στόχαστρο των ελληνικών τραπεζών. Από τα Εμιράτα έως την Ινδία, όσον αφορά τη Eurobank, που ίσως να θέλει να επεκτείνει το wealth management στη χώρα καταγωγής του βασικού μετόχου της, Prem Watsa.
Στα σχέδια επέκτασης παρουσίας του Ομίλου περιλαμβάνονται η Σαουδική Αραβία, το Ντουμπάι, η Ινδία και το Ισραήλ, με πιθανό άνοιγμα γραφείου αντιπροσωπείας από το 2024.
Τα τελευταία deals στη ΝΑ Ευρώπη
Συνοπτικά, οι πιο πρόσφατες συμφωνίες που ανακοινώθηκαν είναι οι εξής:
Υπογραφή συμφωνίας της Eurobank για αγορά ποσοστού 17,3% της Ελληνικής Τράπεζας από την Poppy (Pimco) και στη συνέχεια δεύτερη συμφωνία εξαγοράς του 1,6%, επίσης της Ελληνικής Τράπεζας, από τη Senvest Management LLC. Στόχος, η αύξηση της συμμετοχής της Eurobank στο 48,1% μετά τις απαραίτητες εγκρίσεις (από 29,2% σήμερα).
Εξαγορά από την Alpha Bank Romania του οικοσυστήματος υπηρεσιών ιδιωτών της Orange Money Romania, με στόχο να καταστεί η θυγατρική του Ομίλου Alpha στη Ρουμανία βασικός παίκτης στο digital banking.
Πώληση της θυγατρικής της Εurobank στη Σερβία Direktna στην AIK Banka Beograd τον Μάρτιο 2023.
Εξαγορά της BNP Paribas Personal Finance στη Βουλγαρία από τη Eurobank Bulgaria.
Από πλευράς της, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε πέρυσι το καλοκαίρι την πώληση της θυγατρικής της CAC Coral (διαχειριστής κόκκινων δανείων από την παρουσία του Ομίλου στην Κύπρο) στην Bain Capital.