THEPOWERGAME
Περίπου στα 3 τρισ. δολάρια έφτασαν οι απώλειες στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου, καθώς τα υψηλά επιτόκια στις ΗΠΑ, η παγκόσμια μεταποιητική δραστηριότητα, που παραμένει υποτονική, μαζί με την απογοητευτική ανάπτυξη στην Κίνα, καταρράκωσαν το επενδυτικό κλίμα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί από τον περσινό Σεπτέμβριο.
O παγκόσμιος χρηματιστηριακός δείκτης MSCI All Country Index είχε καταγράψει πτώση σχεδόν 6% έως και την περασμένη Παρασκευή, παρά το ότι εξακολουθεί να βρίσκεται 10% υψηλότερα από τις αρχές του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Refinitv, που παραθέτουν οι Financial Times, ο S&P 500 της Wall Street μαζί με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 και τον CSI 300 της Κίνας επωμίστηκαν απώλειες 2,8 τρισ. δολαρίων στο διάστημα των τριών εβδομάδων μέχρι τις 21 Αυγούστου.
Όπως δε επισημαίνουν αναλυτές στο πρακτορείο Reuters, μία από τις βασικές ανησυχίες των αναλυτών είναι η μεγάλη άνοδος των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα. Το κόστος δανεισμού, ιδίως στις ΗΠΑ, έχει αναρριχηθεί σε υψηλά επίπεδα, καθώς δεν έχουν επαληθευτεί εκτιμήσεις για ύφεση, παρά τη μεγάλη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής εδώ και ενάμιση χρόνο, η οποία κρίθηκε απαραίτητη για την αναχαίτιση του πληθωρισμού.
Αυτό σημαίνει πως οι κεντρικές τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχουν τα περιθώρια να διατηρήσουν ακριβό το κόστος δανεισμού, προκειμένου να φέρουν στον επιθυμητό στόχο τον πληθωρισμό. Καθιστά, επίσης, τα ομόλογα ελκυστικότερη επένδυση από τις μετοχές, διότι οι ανοδικές τάσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές.
Πόσω μάλλον όταν οι ανατιμήσεις στην ενέργεια, αν και έχουν εξασθενήσει αισθητά συγκριτικά με τις αρχές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, παραμένουν εκτεθειμένες σε παράγοντες όπως οι μειώσεις της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας ή οι απεργιακές κινητοποιήσεις στον κλάδο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Αυστραλίας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου κινείται στο υψηλό 15ετίας, φθάνοντας το 4,22% την Τετάρτη από το 3% έναν χρόνο πριν. Η πραγματική απόδοση των αμερικανικών ομολόγων, εξαιρουμένης της επίδρασης του πληθωρισμού, κυμαίνεται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2009, τονίζει το Reuters. Παρομοίως, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Βρετανίας κινήθηκε πρόσφατα στο πιο υψηλό επίπεδο από τον περσινό Οκτώβριο.
«Ο Αύγουστος ήταν ένας άσχημος μήνας για τα χρηματιστήρια», δήλωσε ο Στιούαρτ Κάιζερ, επικεφαλής στρατηγικής για τις μετοχές στη Citi. «Έχει υπάρξει μια αλλαγή του επενδυτικού κλίματος κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δύο με τριών εβδομάδων που δεν ωφελεί τις μετοχές», σχολίασε ο ίδιος στους Financial Times.
Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν κέρδη μόνον στον κλάδο της ενέργειας. Ο κλάδος της τεχνολογίας υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση, με τις μετοχές των ισχυρών επτά εταιρειών -Amazon, Apple, Microsoft, Meta, Tesla, Nvidia και Alphabet, μητρικής της Google- να σημειώνουν συσσωρευμένες απώλειες εδώ και τρεις εβδομάδες ύστερα από το ράλι του επτάμηνου, παρατηρεί ο Κάιζερ.
Οι επενδυτές είναι πιο ανήσυχοι για την πορεία των οικονομιών στην Ευρώπη και την Κίνα, παρά στις ΗΠΑ. Αναλυτές της Morgan Stanley θεωρούν πως η Ευρωζώνη είναι σε αδύναμη θέση λόγω των υψηλών επιτοκίων και του πληθωρισμού, που παραμένει ισχυρός στο 5,3%, ενώ η Κίνα έχει δεχτεί πλήγμα από την πτώση των εξαγωγών, λόγω της μειωμένης ζήτησης, σε παγκόσμια κλίμακα.