THEPOWERGAME
Υπάρχουν άνθρωποι που λατρεύουν τη μονοχρωμία. Στα ρούχα, στα αξεσουάρ, στο σπίτι. Άτομα που έχουν αδυναμία σε ένα μόνο χρώμα και φροντίζουν ό,τι αγοράζουν να είναι στις αποχρώσεις του.
Αν η μονοχρωμία στα ρούχα θεωρείται τολμηρή κίνηση, σκεφτείτε την κάλυψη ενός ολόκληρου δρόμου ή ακόμα και ενός ολόκληρου δήμου με ένα μόνο χρώμα.
Οι εντελώς μονόχρωμες πόλεις μοιάζουν βγαλμένες από παραμύθι, αλλά η πρακτική αυτή υπάρχει εδώ και αιώνες. Στην πραγματικότητα, κοινότητες με το δικό τους χαρακτηριστικό χρώμα στην πρόσοψη των σπιτιών εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο, από το Μεξικό μέχρι το Μαρόκο.
Η περιήγηση σε μια περιοχή που έχει επιλέξει τη μονοχρωμία δημιουργεί μια εκπληκτική εμπειρία, που κόβει την ανάσα σε όλους τους επισκέπτες.
Για όποιον λόγο κι αν έγινε κάθε φορά, οι πόλεις που παρουσιάζονται στη συνέχεια (με αφορμή αφιέρωμα του AD) αξίζουν την προσοχή μας.
Izamal, Μεξικό
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η Ιζαμάλ, η πατρίδα του αρχαίου πολιτισμού των Μάγια στην περιοχή Γιουκατάν του Μεξικού, αποικίστηκε από τους Ισπανούς τον 16ο αιώνα. Όπως συμβαίνει με πολλές μονόχρωμες πόλεις, ο λόγος για την επένδυση της περιοχής με τη συγκεκριμένη χρωστική ουσία είναι υπό συζήτηση. Κάποιοι λένε ότι η Izamal βάφτηκε σε ηλιόλουστο κίτρινο χρώμα προς τιμήν μιας προγραμματισμένης επίσκεψης του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ το 1993, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι η κίτρινη απόχρωσή της προϋπήρχε.
Chefchaouen, Μαρόκο
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Αυτή η πόλη του βόρειου Μαρόκου είναι διάσημη για το ζωηρό μπλε χρώμα, το οποίο καλύπτει τα πάντα, από τις προσόψεις στους δρόμους μέχρι τις σκάλες στα σοκάκια της.
Αν και δεν υπάρχει συμφωνία για τον ακριβή λόγο της ομοιομορφίας, έχουν προταθεί διάφορες εξηγήσεις πίσω από τη δέσμευση της κοινότητας στο γαλάζιο. Το χρώμα αυτό απωθεί τα κουνούπια, συμβολίζει τον ουρανό και την κοντινή Μεσόγειο Θάλασσα, είναι σημαντικό στην εβραϊκή πίστη και όταν πλήθος Εβραίων αναζήτησαν καταφύγιο από τις διώξεις στην περιοχή κατά τον 15ο αιώνα, κάλυψαν την πόλη με μπλε χρώμα. Όποιος κι αν είναι ο ακριβής λόγος, παραμένουμε ευγνώμονες για την επιλογή αυτήν.
Jodhpur, Iνδία
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το Chefchaouen απέχει χιλιάδες χιλιόμετρα από την πόλη Jodhpur της βόρειας Ινδίας, αλλά οι δύο πόλεις μοιράζονται την ίδια απόχρωση του μπλε.
Το χρώμα αυτό κάποτε συνδεόταν σε μεγάλο βαθμό με την κάστα των Βραχμάνων, η οποία είναι η υψηλότερη στο ινδικό σύστημα κάστας και αποτελούσε έτσι σημείο υπερηφάνειας, που ταυτοποιούσε τους Βραχμάνους που ζούσαν εκεί.
Λέγεται επίσης ότι το γαλάζιο χρώμα επιλέχθηκε για να διατηρούνται τα σπίτια δροσερά μέσα στο κλίμα της ερήμου.
Νησιά Banwol και Bakji, Νότια Κορέα
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Τα μικρά νησιά Banwol και Bakji, με συνολικό πληθυσμό περίπου 150 κατοίκων, έγιναν ένα από τα αξιοθέατα της Νότιας Κορέας λόγω του χρώματός τους.
Σε μια προσπάθεια να αυξήσει τον τουρισμό στην περιοχή, η τοπική κυβέρνηση επινόησε μια στρατηγική για να δώσει στα νησιά κάτι που θα μπορούσε να προσελκύσει τους επισκέπτες. Αποφάσισαν να χτίσουν την καμπάνια τους γύρω από τις μοβ καμπανούλες που φυτρώνουν στην περιοχή, βάφοντας διάφορες κατασκευές, όπως τηλεφωνικούς στύλους, καταστήματα και περίπου 400 στέγες στα νησιά με λιλά χρώμα.
Collonges-la-Rouge, Γαλλία
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Σχεδόν όλα τα κτίρια της μεσαιωνικής κοινότητας έχουν την ίδια κατακόκκινη απόχρωση, χάρη στον τοπικό κόκκινο ψαμμίτη με τον οποίο κατασκευάστηκαν. Πέρα από την ομορφιά της κοκκινωπής χροιάς της, άλλες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες της Collonges-la-Rouges προσδίδουν στην πόλη μια σαφώς παραμυθένια γοητεία.