THEPOWERGAME
Με αμείωτη ένταση μαίνεται ο «πόλεμος» στην παγκόσμια αγορά ανθρώπινου δυναμικού, με τις δεξαμενές προσωπικού να μην επαρκούν και τα εξειδικευμένα ταλέντα να γίνονται ανάρπαστα. Οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι πάντα ήταν πολύ επιθυμητοί, αλλά σήμερα η ζήτηση είναι πιο έντονη από ποτέ, με το 75% των εταιρειών να αναφέρει δυσκολία στην εύρεση ταλέντων.
Στον Δείκτη Συνολικού Ανθρώπινου Δυναμικού (TWI) της ManpowerGroup Talent Solutions οι τρεις κορυφαίες συνολικές αγορές για εξειδικευμένα ταλέντα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σιγκαπούρη και ο Καναδάς. Την τέταρτη θέση της λίστας με τις πιο ευρείες δεξαμενές ταλέντων καταλαμβάνει η Ιρλανδία, έχοντας μάλιστα κερδίσει τέσσερις θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.
Η Αυστραλία κατατάσσεται στην 5η θέση, μπαίνοντας ξανά στην πρώτη 10άδα, η Μεγάλη Βρετανία παραμένει σταθερά στην 6η θέση με τις μεγαλύτερες δεξαμενές διαθέσιμων ταλέντων, ενώ Ισραήλ, Φιλιππίνες, Μεξικό και Μαλαισία έχουν επίσης μια θέση στο παγκόσμιο Top10.
«Όλοι θέλουν να προσλάβουν εργαζόμενους από την τοπική αγορά εργασίας, ωστόσο η πραγματικότητα είναι παγκόσμια. Από την Αμερική έως την Ασία και από την Αφρική έως την Ευρώπη, τα εξειδικευμένα ταλέντα βρίσκονται σε μεγάλη διασπορά», αναφέρει σε ειδικό report της η ManpowerGroup.
Άνθρωπος vs ChatGTP
Σε μια χρονική συγκυρία όπου είναι πλέον φανερή η άνοδος του ChatGPT, ενώ η συνεχής ανάπτυξη του Metaverse ή των αλγορίθμων επηρεάζει κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής, γίνεται πολύς λόγος για το αν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να υποκαταστήσει τον άνθρωπο.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι αν βασιστούμε εξ ολοκλήρου στις μηχανές και την τεχνολογία, θα έχουμε όλοι ίδια αποτελέσματα, προϊόντα και δραστηριότητες. Έτσι, μέσω της αυξανόμενης ψηφιοποίησης στον χώρο της εργασίας και του ανθρώπινου δυναμικού, βλέπουμε ότι οι άνθρωποι παραμένουν το καταλυτικό στοιχείο για το μέλλον» αναφέρει σε σχετικό report της η ManpowerGroup.
Επί του παρόντος τουλάχιστον αυτό δείχνουν να το αντιλαμβάνονται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, που στην πλειονότητά τους εκτιμούν ότι η τεχνολογία και η καινοτομία έχουν βελτιώσει και θα συνεχίσουν να βελτιώνουν τον κόσμο της εργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι το 63% των εργαζομένων πιστεύει ότι η τεχνολογία έχει βελτιώσει τον τρόπο εργασίας τους.
«Οι οργανισμοί πρέπει τώρα να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη της τεχνολογίας για να επαναπροσδιορίσουν -όχι να απανθρωποποιήσουν- τον χώρο εργασίας», τονίζει η εταιρεία στο ίδιο report.
Περί ηλικίας
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, η άνοδος της Γενιάς Ζ στο ανθρώπινο δυναμικό οδήγησε τις επιχειρήσεις να επανεξετάσουν τον τρόπο που εξυπηρετούν τους νεότερους εργαζομένους. Οι εργοδότες χρειάζεται να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες προσδοκίες των εργαζομένων της Γενιάς Ζ, οι οποίοι θα αποτελέσουν το 27% του ανθρώπινου δυναμικού έως το 2025.
Παρά την άνοδο της Γενιάς Ζ στο ανθρώπινο δυναμικό, παρατηρείται σοβαρή έλλειψη ταλέντου, καθώς μεγάλο μέρος των ηλικιωμένων εργαζομένων φτάνει στην ηλικία της συνταξιοδότησης καθημερινά. Χώρες με υψηλούς ρυθμούς πρόωρης συνταξιοδότησης, όπως η Γαλλία και η Ελβετία, αντιμετωπίζουν αυτήν την έλλειψη.
Ως αποτέλεσμα, οι εργοδότες πρέπει να επανεκπαιδευτούν για να προσδιορίσουν πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν καλύτερα τους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας. Ωστόσο, μόνο το 19% των διευθυντών προσλήψεων επιδιώκουν ενεργά να προσλάβουν συνταξιούχους που επιθυμούν να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας.
«Αυτό δείχνει ότι η εστίαση μόνο σε μια ηλικιακή ομάδα ή δημογραφικό σύνολο θα περιορίσει σοβαρά τη δυνατότητα μιας επιχείρησης να βρει το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό και να βρει τα ταλέντα», σημειώνει η ManpowerGroup