THEPOWERGAME
Προεξοφλώντας την έλευση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του έτους, η συζήτηση σε τραπεζικούς και χρηματιστηριακούς κύκλους δεν μπορεί να μην εστιάζει στο θέμα σε ημερήσια διάταξη. Στην ίδια λογική είναι τα μηνύματα που ανταλλάσσουν καθημερινά οι Έλληνες τραπεζίτες σε επαφές με επενδυτικά funds του εξωτερικού, τα οποία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρατηρούν εκ του σύνεγγυς την πορεία προς το investment grade.
Ένα θέμα που προκαλεί συγκεκριμένα ερωτήματα από τους αναλυτές των χρηματοοικονομικών οίκων με αφορμή κάθε roadshow ή παρουσίαση αποτελεσμάτων και business plan, αντανακλώντας το ενδιαφέρον, αλλά και την αδημονία, να εντάξουν την Ελλάδα στις επενδυτικές τοποθετήσεις τους, καθώς πολλά ξένα funds δεν μπορούν εκ του καταστατικού τους να επιλέξουν τη χώρα μας.
Παρά τα ηχηρά μηνύματα από τις πρόσφατες δύο αξιολογήσεις, η πραγματική «γιορτή» θα γίνει όταν οι κορυφαίοι οίκοι αξιολόγησης πιστοποιήσουν την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στο επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας, που απώλεσε η χώρα την εποχή των μνημονίων, βυθίζοντας τις επενδύσεις σε ένα χαοτικό κενό, το βάθος του οποίου έχει αρχίσει να ανακτά η οικονομία, ακόμη και πριν το πολύ-αναμενόμενο rating.
Για την ΕΚΤ οι αναβαθμίσεις που ήδη χάρισαν στην ελληνική οικονομία το investment rating (R&I, Scope Ratings) δεν «αναγνωρίζονται», όμως σαφέστατα δημιουργούν ένα πρόσφορο έδαφος για να ξεδιπλώσουν τις θετικές προοπτικές τους, η γνωστή διεθνής τετράδα οίκων, Fitch, S&P, Moody’s, DBRS, που -με την αντίστροφη σειρά- θα προβούν στις αξιολογήσεις τους από το φθινόπωρο και μετά. Αυτό επισημαίνουν στο powergame.gr στελέχη της αγοράς, που δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους για την αναβάθμιση της χώρας, τουλάχιστον επιλεκτικά από κάποιους οίκους.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα των νέων αξιολογήσεων:
- Πρεμιέρα θα κάνει η DBRS στις 7 Σεπτεμβρίου
- Τη σκυτάλη λαμβάνει η Moody’s στις 24 Σεπτεμβρίου
- Ακολουθεί η S&P στις 20 Οκτωβρίου
- Ο κύκλος των ratings κλείνει με τη Fitch την 1η Δεκεμβρίου.
Σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κ. Χατζηδάκης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, οι πρόεδροι και οι CEO των συστημικών και μη τραπεζών που έθιξαν το θέμα και στο πλαίσιο των ετήσιων γενικών συνελεύσεων, στοιχηματίζουν και ελπίζουν υπέρ της έλευσης της επενδυτικής βαθμίδας πριν από το τέλος του έτους, αρκεί και οι παραπάνω οίκοι να πιστοποιήσουν αυτό που ήδη προεξοφλείται.
Τους τελευταίους μήνες αναλυτές ερμηνεύουν τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ως προεξόφληση του investment grade και μάλιστα, προβαίνουν στην εξόφθαλμη σύγκριση με τα αντίστοιχα ομόλογα της Ιταλίας, μιας χώρας που ενώ έχει διατηρήσει το investment rating, συμπεριφέρεται ως προς την τιμολόγηση των ομολόγων της σαν να έχει διαφορετική αξιολόγηση.
Την ίδια στιγμή οι ελληνικές μετοχές επισημοποιούν με κάθε τρόπο το πόσο υποτιμημένες είναι, αφού κατά τη γνώμη τους τόσο τα στοιχεία της κερδοφορίας, της κεφαλαιακής επάρκειας και των βασικών θεμελιωδών των ελληνικών τραπεζών, αντανακλούν προοπτικές, που οι εξειδικευμένοι οίκοι χαρακτηρίζουν θετικές, με potential και με μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου.
Παρά τις επιμέρους χρηματιστηριακές βουτιές ή τα ανησυχητικά σενάρια από το sell off ομολόγων και μετοχών στις ΗΠΑ, με φόβο μετακύλισης στην Ευρώπη (ήδη οι UBS, Barclays και JP Morgan κρούουν τον κώδωνα μεγάλων πτώσεων για ευρωπαϊκές μετοχές), η Ελλάδα καταφέρνει και ξεχωρίζει μέσα σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον. Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η Morgan Stanley την κατατάσσει στις κορυφαίες θέσεις των αναδυόμενων αγορών, συστήνοντας μάλιστα αύξηση θέσεων σε χαρτοφυλάκια μετοχών, με αύξηση κατά 20 μονάδες στον δείκτη MSCI.
Η Morgan Stanley χαρακτηρίζει overweight τις ελληνικές μετοχές, στο ίδιο μήκος κύματος με την HSBC, η οποία στο τελευταίο της report ξεχωρίζει με την ίδια σύσταση, τρεις ελληνικές τράπεζες.
Πού τοποθετούν σήμερα την ελληνική οικονομία οι big 4
Εν τω μεταξύ, με βάση τα ισχύοντα reports τους, οι τέσσερις μεγάλοι οίκοι του εξωτερικού, τοποθετούν την ελληνική οικονομία στα εξής ratings:
- Η DBRS, με προοπτική σταθερή, ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (BB high, stable)
- Η Moody’s με θετική προοπτική και rating τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (Ba3 positive -η πιο χαμηλή αξιολόγηση από τους τέσσερις οίκους).
- Η S&P με θετική προοπτική (BB +, positive), ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
- Η Fitch με σταθερή προοπτική, επίσης ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (BB+, stable).