THEPOWERGAME
Σύμφωνα με οικονομολόγους, η Κίνα είναι ολοένα και πιο πιθανό να χάσει τον στόχο ανάπτυξης της τάξης του 5% φέτος, χωρίς περισσότερες ενέσεις στήριξης.
Η χώρα ανέστειλε χθες τη δημοσιοποίηση στοιχείων σχετικά με την ανεργία των νέων, η οποία πρόσφατα είχε εκτοξευθεί στα ύψη. Άλλα στοιχεία για τον Ιούλιο έδειξαν ευρεία επιβράδυνση, που επιδεινώθηκε από την ύφεση της αγοράς ακινήτων.
«Η παρατεταμένη αδυναμία στην κατασκευή ακινήτων θα αυξήσει τις πιέσεις στον βιομηχανικό τομέα και θα μειώσει επίσης τη ζήτηση στη κατανάλωση», δήλωσε σε σημείωμα ο Tao Wang, επικεφαλής οικονομικών της Ασίας και επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στην UBS Investment Bank.
«Σε μια τέτοια περίπτωση, η οικονομική δυναμική μπορεί να παραμείνει υποτονική το υπόλοιπο του έτους και η Κίνα μπορεί να χάσει τον φετινό στόχο ανάπτυξης περίπου 5%», πρόσθεσε μιλώντας στο CNBC. «Οι αποπληθωριστικές πιέσεις θα μπορούσαν να επιμείνουν περισσότερο σε ένα τέτοιο σενάριο. Η οικονομία θα δικαιολογούσε τότε πολύ ισχυρότερες ή αντισυμβατικές πολιτικές για να αναζωογονηθεί».
Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και αντιπροσώπευε σχεδόν το 18% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.
«Κατά την άποψή μας, το Πεκίνο θα πρέπει να παίξει τον ρόλο του δανειστή της έσχατης ανάγκης για να υποστηρίξει ορισμένους μεγάλους κατασκευαστές ακινήτων και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που αντιμετωπίζουν προβλήματα και θα πρέπει να παίξει τον ρόλο του γιατρού παροχής ενέσεων στήριξης έσχατης ανάγκης για την ενίσχυση της συνολικής ζήτησης», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Nomura για την Κίνα, Ting Lu και ένας είπε η ομάδα σε έκθεσή της την Τρίτη.
«Βλέπουμε επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο πτώσης για την ετήσια ανάπτυξη στο 4,9% τόσο για το τρίτο τρίμηνο όσο και για το τέταρτο τρίμηνο και είναι όλο και πιο πιθανό η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ φέτος να χάσει το όριο του 5%», ανέφερε η έκθεση.