THEPOWERGAME
Η Ελβετική τράπεζα UBS συμφώνησε να καταβάλει συνολικά 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε αστικές κυρώσεις για απάτη και παραπτώματα κατά την προσφορά τίτλων εξασφαλισμένων με ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια που χρονολογούνται από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς.
Η τράπεζα, στη δική της ανακοίνωση τη Δευτέρα, περιέγραψε τον διακανονισμό ως υπόθεση «κληρονομιάς» που χρονολογείται από το 2006 έως το 2007, που οδήγησε στην οικονομική κρίση.
Με τον διακανονισμό ολοκληρώνεται η τελευταία υπόθεση που έχει ασκήσει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης εναντίον αρκετών από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για παραπλανητικές δηλώσεις που έγιναν στους αγοραστές των εν λόγω ενυπόθηκων τίτλων. Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, οι σωρευτικές ανακτήσεις στις υποθέσεις αυτές ανέρχονται πλέον σε 36 δισεκατομμύρια δολάρια όπως μεταδίδει το cnbc.
Στα χρόνια που προηγήθηκαν της χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι επενδυτικές τράπεζες πακετάρισαν, τιτλοποίησαν και πούλησαν δέσμες ενυπόθηκων δανείων σε θεσμικούς αγοραστές. Οι εν λόγω τίτλοι αξιολογούνταν και διαβαθμίζονταν ανάλογα με την ποιότητα, με διάφορες «δόσεις» ενυπόθηκων δανείων να διασφαλίζουν υποθετικά τον κίνδυνο πλήρους αθέτησης.
Αλλά εν αγνοία των αγοραστών, τα ενυπόθηκα δάνεια δεν ήταν τόσο υψηλής ποιότητας όσο υποδείκνυαν οι αξιολογήσεις τους. Η UBS, παρόμοια με άλλες τράπεζες που συμβιβάστηκαν με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, γνώριζε ότι τα ενυπόθηκα δάνεια που βρίσκονταν κάτω από τους ενυπόθηκους τίτλους δεν συμμορφώνονταν με τα πρότυπα αναδοχής.
Η UBS διενήργησε «εκτεταμένο» due diligence για τα υποκείμενα δάνεια προτού δημιουργήσει και πουλήσει τους τίτλους στους πελάτες της, ισχυρίστηκαν οι εισαγγελείς, και παρά τη γνώση των σημαντικών ζητημάτων με τα προϊόντα, συνέχισε να τα πουλάει στην οικονομική επιτυχία.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει εξασφαλίσει διακανονισμούς με άλλα 18 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για θέματα ενυπόθηκων τίτλων, μεταξύ των οποίων η Bank of America, η Citigroup, η General Electric, η Goldman Sachs, η JPMorgan και η Wells Fargo.
Η Credit Suisse, η καταργηθείσα ελβετική τράπεζα που ανήκει πλέον στην UBS, συμβιβάστηκε επίσης με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για παραπτώματα που σχετίζονται με προσφορές MBS.