THEPOWERGAME
Το ανακάτεμα της «τράπουλας» στους ελέγχους φαίνεται ότι φέρνει αποτελέσματα για το ελληνικό δημόσιο. Οι αλλαγές στον τρόπο διενέργειας των ελέγχων, αλλά και η δυνατότητα ελέγχων από εφοριακούς άλλων περιοχών οδήγησε στην καταγραφή χιλιάδων περιστατικών φοροδιαφυγής σε όλη την επικράτεια, με έμφαση στις νησιωτικές και τουριστικές περιοχές.
Το ανακάτεμα, έφερε τη συμμόρφωση στη Μύκονο, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Μάλιστα σημειώνουν ότι στο νησί αυτήν τη στιγμή βρίσκονται ελεγκτές απ’ όλους τους μηχανισμούς των υπουργείων και των δήμων. Από τις υπηρεσίες της πολεοδομίας, υγειονομικούς ελεγκτές και φυσικά τους ελεγκτές της εφορίας. Πλέον, στο «νησί των ανέμων» επικρατεί ούριος άνεμος για τα συμφέρονται του ελληνικού δημοσίου.
Αντίθετα, η φοροδιαφυγή όπως δείχνουν τα στοιχεία έχει μεταφερθεί στην Πάρο. Δεκάδες κλιμάκια έχουν εγκατασταθεί στο νησί και μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να ελεγχθούν περισσότερες από μία φορές τα καταστήματα του νησιού. «Όποιος είναι συνεπής στις φορολογικές του υποχρεώσεις δεν έχει να φοβηθεί τίποτα» αναφέρουν στελέχη της φορολογικής διοίκησης, σημειώνοντας ότι το επιχειρησιακό σχέδιο για φέτος θα οδηγήσει σε περισσότερους από 200.000 ελέγχους.
Παράλληλα, τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες έλεγχοι στην Άνδρο. Τα λουκέτα δεκάδες καθώς και οι παραβάσεις που καταλόγισαν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ. Πολλές επιχειρήσεις ξεχνούσαν να εκδώσουν αποδείξεις παρά το γεγονός ότι οι πληρωμές περνούσαν από τα τερματικά POS.
Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τα στοιχεία του Ιουνίου που αναλύονται αυτές τις ημέρες δείχνουν ρεκόρ παραβατικότητας σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και ήδη τις προσεχείς μέρες θα «πέσουν» και τα βαριά πρόστιμα σε όσους δεν εξέδωσαν αποδείξεις και παρακράτησαν τον ΦΠΑ.
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ, φέτος έχουν προγραμματιστεί 200.000 έλεγχοι και διασταυρώσεις, ενεργοποιώντας στους επιτόπιους ελέγχους την νέα ηλεκτρονική εφαρμογή «ΕλεγχοςLive» η οποία λειτουργεί στα τάμπλετ των ελεγκτών της ΑΑΔΕ και τους παρέχει τη δυνατότητα να διενεργούν αυτόματες διασταυρώσεις και επαληθεύσεις στοιχείων και να εκδίδουν επιτόπου το σημείωμα με τα αποτελέσματα του ελέγχου. Ειδικότερα, το Επιχειρησιακό της ΑΑΔΕ προβλέπει μεταξύ άλλων τη διενέργεια:
- Τουλάχιστον 25.500 φορολογικούς ελέγχους(19.500 έλεγχοι βεβαίωσης και 6.000 έλεγχοι επιστροφής φόρων), μεταξύ των οποίων:
- 3.250 στοχευμένοι έλεγχοι (ΦΠΑ, με χρήση έμμεσων τεχνικών ελέγχου, ΦΠ/ΝΠ με μεγάλο φορολογικό κενό, κλάδοι με μεγάλο φορολογικό κενό, δείγμα υποθέσεων επιστροφών φόρων, κλπ.).
- 6.000 έκτακτοι έλεγχοι σε επιτηδευματίες (λήψη κρατικών ενισχύσεων, αξιοποίηση πληροφοριών κλπ.).
- 10.250 έλεγχοι λοιπών περιπτώσεων εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων (διασταυρωτικοί, έκδοσης πράξεων κατόπιν δελτίων πληροφοριών/ προληπτικών ελέγχων, λοιπών περιπτώσεων).
- Τουλάχιστον 2.500 ελέγχους για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.
- Τουλάχιστον 49.500 μερικούς επιτόπιους έλεγχους πρόληψης από τις ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΛΚΕ) και τις Υπηρεσίες Ερευνών Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ), σε στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών ή σε στοχευμένους ΑΦΜ επιχειρήσεων ή επιτηδευματιών και σε τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας που παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους φοροδιαφυγής και απάτης.