THEPOWERGAME
Έχει η Ελλάδα έρημο; Κι όμως, έχει και μάλιστα σε νησί. Η μοναδική έρημος της Ευρώπης βρίσκεται στη χώρα μας και κάθε χρόνο συγκεντρώνει όλο και περισσότερους τουρίστες. Πρόκειται για τις Αμμοθίνες της Λήμνου, όπως συνηθίζεται να λέγεται η περιοχή, παρ’ όλο που «θίνες» σημαίνει λόφοι από άμμο και υπάρχει λεκτικός πλεονασμός.
Το εξαιρετικά σπάνιο τοπίο απλώνεται σε έκταση 70 στρεμμάτων και βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Λήμνου. Μόλις 3 χιλιόμετρα από το χωριό Κατάλακκος και σε μικρή απόσταση από την παραλία Γομάτι, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μια κανονική έρημο σε ένα αλλόκοτο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα τοπίο.
Στη συγκεκριμένη περιοχή, μάλιστα, γίνονται συχνά κινηματογραφικά γυρίσματα, με πιο γνωστή την ταινία «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι», που γυρίστηκε εκεί. Η Ρένα Βλαχοπούλου με την απίθανη παρέα της πέφτουν με το αεροπλάνο σε μια έρημο που θυμίζει Σαχάρα, κι όμως είναι στη Λήμνο!
Οικότοπος που προστατεύεται η έρημος της Λήμνου
Οι Αμμοθίνες είναι αμμώδεις λόφοι που υπάρχουν συνήθως σε παράκτιες περιοχές και δημιουργούνται από τη διάβρωση και την απόθεση της άμμου.
Η άμμος που υπάρχει στην ακτή παρασύρεται από τον άνεμο και την αντικαθιστά η άμμος που κύματα και ρεύματα φέρνουν στην παραλία. Οι Αμμοθίνες της Λήμνου είναι οικότοποι που προστατεύονται με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ «για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων, καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας».
Η μορφή των υπέροχων χρυσαφένιων βουνών αλλάζει συνέχεια σχήμα, καθώς οι ισχυροί άνεμοι τους δίνουν παραλλάσσουν και δημιουργούν ένα ασυνήθιστό οπτικό θέαμα.
Το φαινόμενο θεωρείται εξαιρετικά σπάνιο σε νησιωτικές περιοχές. Και σε τόσο μεγάλη έκταση όσο αυτή της Λήμνου είναι μοναδικό, για το μεσογειακό κλίμα της νότιας Ευρώπης.
Η ελάχιστη βλάστηση που συνθέτει τη χλωρίδα των ολόχρυσων Αμμοθινών είναι κυρίως τα πανέμορφα λευκά κρινάκια της Λήμνου (pancratium maritimum), ενώ περιμετρικά υπάρχουν αμμόφιλη βλάστηση (Ammophila arenaria), λυγαριές (Vitex agnus castus), αγριοαχλαδιές (Pyrus spinosa), αστυφίδες (Sarcopoterium spinosum), θυμάρι (Thymus vulgaris), πικροδάφνες (Nerium oleander) και αγριελιές (Olea europea var. Oleaster).