THEPOWERGAME
Νέο πακέτο 2 τρισ. δολαρίων για την ανάπτυξη των υποδομών στις ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και, σύμφωνα με πληροφορίες από τον Λευκό Οίκο, αναμένεται να χρηματοδοτηθεί -δεν έγινε γνωστό σε ποιο ποσοστό- από μία αύξηση του εταιρικού φόρου στο 28% και μέτρα κατά της φοροαποφυγής μέσω offshore.
Η έμφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν έχει στραφεί στα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας στη μετά την πανδημία εποχή, με έμφαση, σύμφωνα με άρθρο γνώμης του εντεταλμένου του CNN στο Λευκό Οίκο, Στίβεν Κόλινσον, σε όλους εκείνους τους τομείς που χαρακτηρίζουν μία πιο «δημοκρατική ατζέντα»: Έμφαση στην ποιότητα ζωής του απλού πολίτη, στις υπηρεσίες και το κράτος.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του CNBC, παρότι το πρόγραμμα έχει ορίζοντα οκταετίας, επιδιώκεται μέσω της αύξησης της εταιρικής φορολογίας και των φοροελέγχων, να υπάρξει περιθώριο χρηματοδότησης των υποδομών σε ορίζοντα δεκαπενταετίας.
Τι θα χρηματοδοτηθεί
Συγκεκριμένα, η πρόταση φέρεται να περιλαμβάνει:
261 δισ. δολάρια σε υποδομές μεταφορών, όπως οδικά δίκτυα, γέφυρες, δημόσιες συγκοινωνίες, λιμάνια, αεροδρόμια και ανάπτυξη υποδομών για ηλεκτροκίνητα οχήματα
400 δισ. δολάρια για μέτρα στήριξης ηλικιωμένων και ανθρώπων με αναπηρίες
Περισσότερα από 300 δισ. δολάρια για τη βελτίωση υποδομών ύδρευσης, επέκταση της πρόσβασης σε δίκτυα broadband και βελτίωση των σχολικών υποδομών
580 δισ. δολάρια που θα διοχετευθούν στην έρευνα, τη βιομηχανική ανάπτυξη (εντός ΗΠΑ) και την επαγγελματική κατάρτιση
Πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο πακέτο μέτρων του νέου προέδρου, μετά το 1,9 τρισ. δολάρια για μέτρα στήριξης εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.
Η κυβέρνηση φέρεται να προσανατολίζεται στην προώθηση, σε πρώτη φάση, των μέτρων για την απασχόληση, τη βελτίωση των υποδομών και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Και σε δεύτερη, στη βελτίωση της εκπαίδευσης, του συστήματος υγείας και της επέκτασης της άδειας μετ’ αποδοχών.
Στο επίκεντρο ο εταιρικός φόρος
Στόχος των Δημοκρατικών, η αύξηση του εταιρικού φόρου στο 28%, ο οποίος επί ημερών του Ντόναλντ Τραμπ (συγκεκριμένα το 2017) ψαλιδίστηκε από το 35% στο 21%.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται επίσης και ο παγκόσμιος ελάχιστος φόρος των πολυεθνικών, μία συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στον ΟΟΣΑ, για τον οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν φέρεται να έχει στόχο τουλάχιστον το 21%, αλλά και στην αντιμετώπιση της πρακτικής του offshoring.
Ο συμβολισμός του Πίτσμπουργκ
Ακόμη και ο χώρος που θα γίνει η ομιλία του Μπάιντεν, στο Πίτσμπουργκ, το Steel City, είναι ο ίδιος από τον οποίο είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τον Λευκό Οίκο στις εκλογές του 2020.
Η πόλη είναι επίσης χαρακτηριστική πορείας μίας αμερικανικής πόλης για βελτίωση των υποδομών, καθώς έχει εξελιχθεί από μεταβιομηχανική περιοχή σε ένα κέντρο ιατρικών, εκπαιδευτικών και καινοτόμων high tech επιχειρήσεων.