THEPOWERGAME
Κλίμα ευφορίας στη Wall Street έφεραν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ (τιμές καταναλωτή) τον Ιούλιο, τα οποία ανακοινώθηκαν νωρίτερα. Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε οριακή αύξηση του δείκτη στο 3,2% (από 3,3% που περίμεναν οι αναλυτές). Η συγκεκριμένη εξέλιξη έδωσε καύσιμο στη Wall Street, ενισχύοντας τις συναλλαγές.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 1,06% στις 35.493 μονάδες, σημειώνοντας άλμα άνω των 350 μονάδων, την ώρα που ο τεχνολογικός Nasdaq σκαρφαλώνει στις 13.896 μονάδες, καταγράφοντας σημαντική άνοδο 1,27%. Ο ευρύτερος S&P 500 κερδίζει 1,07% στις 4.515 μονάδες.
Με οδηγό τα blue chips το ταμπλό του Dow Jones έχει… πρασινίσει. Η μετοχή των UnitedHealth, Intel, Nike, Visa, Cisco, Microsoft, Amgen και Chevron καταγράφουν άνοδο άνω του 1,5%. Ο τίτλος της Disney, μετά την ανακοίνωση για κερδοφορία που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενισχύεται άνω του 1,5%. Ο αμερικανικός κολοσσός στον χώρο της ψυχαγωγίας παρουσίασε στο β’ τρίμηνο προσαρμοσμένα κέρδη στο 1,03 δολάρια ανά μετοχή (96 σεντς/κομμάτι περίμεναν οι αναλυτές) και αύξηση 4% στα έσοδα, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 22,3 δισ. δολάρια (έναντι 21,5 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι). Κινήθηκαν, ωστόσο, λίγο κάτω από τις εκτιμήσεις για 22,5 δισ. δολάρια. Στο ταμπλό του Nasdaq σημαντικά κέρδη καταγράφουν επίσης τα περισσότερα blue chips, με τη μετοχή της Tesla να κερδίζει άνω του 3%, της Starbucks 2,8% και της Warner Bros 2,4%.
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021, όπως μετέδωσε το CNBC, ενισχύοντας έτσι το σενάριο που θέλει «πάγωμα» επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Μετά την αύξηση του Ιουλίου το εύρος δανεισμού στις ΗΠΑ (5,25% -5,50%) βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 22 χρόνια.
Μέχρι στιγμής, πάντως, άγνωστο παραμένει πόσο κοντά (ή μακριά) βρίσκεται το «ταβάνι» του κύκλου σύσφιξης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, όπως διαμηνύει η πλειονότητα των μελών του ΔΣ της Fed, το χρήμα θα παραμείνει ακριβό για τουλάχιστον έναν χρόνο πριν ξεκινήσουν οι μειώσεις επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός απέχει ακόμα από τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.