THEPOWERGAME
Σε επίπεδα ρεκόρ διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός της Αιγύπτου.
Συγκεκριμένα, οι τιμές καταναλωτή στις αστικές περιοχές της χώρας αυξήθηκαν ετησίως κατά 36,5% τον Ιούλιο, από 35,7% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Πέμπτη η κρατική στατιστική υπηρεσία CAPMAS. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός ήταν 1,9%, έναντι 2,1% τον Ιούνιο.
Ο βασικός ρυθμός πληθωρισμού είναι τώρα πιο πέρα από το επίπεδο που επιτεύχθηκε μετά τη νομισματική κρίση της Αιγύπτου το 2016. Προέκυψε παρά το ευνοϊκό αποτέλεσμα της βάσης και οφειλόταν στην αύξηση κατά 68,4% στο κόστος τροφίμων και ποτών, το στοιχείο του καλαθιού του πληθωρισμού που είχε τη μεγαλύτερη αύξηση.
Ο τρίτος μήνας επιτάχυνσης του πληθωρισμού εξηγεί μια αιφνιδιαστική απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας της Βόρειας Αφρικής την περασμένη εβδομάδα να αυξήσει το κύριο επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης στο 19,25%.
Η ρυθμιστική αρχή βλέπει τις αυξήσεις των τιμών καταναλωτή να κορυφώνονται το δεύτερο εξάμηνο του 2023 πριν “αρχίσει μια πορεία αποπληθωρισμού” προς ένα επίπεδο 5%-7% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
Ο πληθωρισμός της Αιγύπτου φέρει το βάρος τριών υποτιμήσεων της λίρας από τις αρχές του 2022 που συνέβαλαν στην εξασφάλιση δανείου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η αύξηση των επιτοκίων ήταν απροσδόκητη επειδή οι περισσότεροι αναλυτές πίστευαν ότι οι αρχές θα κρατούσαν τα επιτόκια μέχρι να δημιουργήσουν εκτεταμένα αποθέματα ασφαλείας σε ξένο νόμισμα, μεταξύ άλλων μέσω ενός προγράμματος πωλήσεων κρατικών περιουσιακών στοιχείων, και μόνο τότε θα πραγματοποιούσαν μια άλλη προσαρμογή νομισμάτων.
Η λίρα παραμένει σταθερή στα 30,9 ανά δολάριο στις τράπεζες εδώ και μήνες και διαπραγματεύεται γύρω στις 38 στη μαύρη αγορά. Ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι προειδοποίησε τον Ιούνιο για τον αντίκτυπο των υποτιμήσεων των νομισμάτων στην αύξηση των τιμών, λέγοντας ότι το έθνος άνω των 100 εκατομμυρίων δεν θα μπορέσει να ανεχθεί πολύ μεγαλύτερη αποδυνάμωση της λίρας.