THEPOWERGAME
Πολύ καλή είναι η φετινή χρονιά για τον τουρισμό των μεσογειακών χωρών που είναι ανταγωνιστικές προς την Ελλάδα. Η Τουρκία σημειώνει αύξηση αφίξεων της τάξης του 17%, η Ισπανία 24%, ενώ η Αλβανία, ανερχόμενη τουριστική δύναμη, «τρέχει» με ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 30%.
Στα προ πανδημίας επίπεδα ο τουρισμός στην Ισπανία
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE) της Ισπανίας, ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκαν τη χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2023 άγγιξε τα προ πανδημίας επίπεδα. Η Ισπανία υποδέχθηκε 37,5 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες τη συγκεκριμένη περίοδο, αριθμός αυξημένος κατά 24% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, σχεδόν ίσος με τα προ πανδημίας επίπεδα του 2019, που είδε 38,2 εκατομμύρια επισκέπτες. Μόνο για τον Ιούνιο περίπου 8,3 εκατομμύρια επισκέπτες βρέθηκαν στην Ισπανία, σημειώνοντας αύξηση 11% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.
Τα έσοδα από τον τουρισμό έχουν επίσης σημειώσει σημαντική άνοδο, με τις διεθνείς τουριστικές δαπάνες να αυξάνονται κατά 14,3%, φτάνοντας τα 46 δισ. ευρώ. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία ηγήθηκαν των δαπανών, με δημοφιλέστερους προορισμούς τα Κανάρια Νησιά, την Καταλονία και την Ανδαλουσία.
Αξιοσημείωτη είναι και η άνοδος των τουριστών από τις ΗΠΑ, καθώς 1,8 εκατ. Αμερικανοί επισκέφθηκαν την Ισπανία το πρώτο εξάμηνο, αριθμός αυξημένος κατά 17,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.
Στόχος για την Τουρκία τα 56 δισ. δολ. τουριστικά έσοδα
Πάνω από 22 εκατομμύρια τουρίστες υποδέχτηκε η Τουρκία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, αριθμός αυξημένος κατά 17% σε σύγκριση με πέρυσι.
Η συμφέρουσα ισοτιμία της λίρας αλλά και οι προσφορές που δίνουν οι Τούρκοι ξενοδόχοι προσελκύουν τους Ευρωπαίους -αλλά και τους τουρίστες από Ρωσία και Μέση Ανατολή-, οι οποίοι συμβάλλουν σημαντικά στην προσπάθεια της χώρας για μείωση του ελλείματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Έτσι, τα έσοδα από τον τουρισμό κατέγραψαν σημαντική άνοδο, φτάνοντας τα 21,7 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 27% το πρώτο εξάμηνο. Πλέον, στόχος της Άγκυρας είναι τα συνολικά έσοδα της χώρας από τον τουρισμό φέτος να φτάσουν τα 56 δισ. δολάρια. Να σημειωθεί ότι πέρυσι η Τουρκία έφτασε στα επίπεδα ρεκόρ των 46 δισ. δολαρίων σε έσοδα, καθώς κατήργησε τους περιορισμούς λόγω πανδημίας, ενώ προσέλκυσε τους Ρώσους τουρίστες που άλλες χώρες της Δύσης απέκλεισαν λόγω των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Μια ενδιαφέρουσα παράμετρος για τον τουρισμό στην Τουρκία είναι και αυτή που αποκάλυψε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της χώρας, Mehmet Nuri Ersoy, ο οποίος ανέφερε ότι πολλοί ρωσόφωνοι πολίτες αγόρασαν κατοικίες και τώρα τις ενοικιάζουν σε τουρίστες που δεν επιθυμούν να μείνουν σε ξενοδοχεία. Αυτό, σε συνδυασμό με τον μειωμένο μέσο όρο διανυκτερεύσεων, δημιουργεί μειωμένες πληρότητες στα ξενοδοχεία πολυτελείας. Ο μέσος όρος διανυκτερεύσεων στην Τουρκία το τρίμηνο από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο έχει μειωθεί στις 8,4 νύχτες, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο για τη συγκεκριμένη περίοδο από το 2015 και μετά, σύμφωνα με στοιχεία της Turkstat.
Μπαίνει στον «χορό» και η Αλβανία
Σε ανερχόμενη τουριστική δύναμη στη Μεσόγειο αναδεικνύεται η Αλβανία, η οποία μετά τα 7,5 εκατ. τουρίστες που υποδέχτηκε πέρυσι, πλέον έχει βάλει στόχο τα 10 εκατομμύρια. Το πρώτο τετράμηνο του έτους έχουν επισκεφθεί τη χώρα 3,54 εκατομμύρια τουρίστες, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στατιστικής της Αλβανίας, αριθμός αυξημένος κατά 35% έναντι του αντίστοιχου τετραμήνου του 2022.
Ο επικεφαλής της Ένωσης Tour Operators στους Αγίους Σαράντα, Arben Cipa, δηλώνει ότι η αύξηση είναι εμφανής και μπορεί οι ταξιδιωτικοί πράκτορες της χώρας να έχουν αύξηση πελατολογίου κατά 200% σε σχέση με πέρυσι.
Η Flora Xhamani Baba, διευθύνουσα σύμβουλος του Travel Magazine Balkan, αναφέρει ότι κάθε χρόνο καταγράφεται μια αύξηση περίπου 20% έως 30%. Φέτος η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη.
Το χαμηλό κόστος, η ζεστή φιλοξενία των ντόπιων, τα όμορφα τοπία και η παράκτια Ριβιέρα μήκους 450 χιλιομέτρων, με τις μαγευτικές παραλίες της, καταγράφονται στα ατού της χώρας, όπως αναφέρουν οι τουρίστες στο euronews.