THEPOWERGAME
Η κυβέρνηση της Ιταλίας, μετά το ξεπούλημα της αγοράς την Τρίτη, που έκαναν «φτερά» 10 δισ. από την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όρισε ανώτατο όριο στο 0,1% του συνολικού ενεργητικού τους για τον νέο φόρο που στοχεύει στα κέρδη που αποκόμισαν από τα υψηλότερα επιτόκια, μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της νέας εισφοράς.
Οι ιταλικές τράπεζες έκλεισαν την Τρίτη με πτώση 7,6%, με την ηγέτιδα του κλάδου, Intesa Sanpaolo, να χάνει 8,6% και τη μεσαίου μεγέθους BPER να υποχωρεί 10,9%.
Μετά την είδηση οι ιταλικές τραπεζικές μετοχές σημείωσαν άνοδο στις πρώτες συναλλαγές της Τετάρτης, ανακτώντας μέρος του εδάφους που έχασαν στη χθεσινή συνεδρίαση.
Οι μετοχές της Intesa Sanpaolo, της Banco BPM και της UniCredit σημείωναν άνοδο μεταξύ 1,7% και 2,5%, ενώ η Finecobank είχε την καλύτερη απόδοση, με άνοδο 4%.
Σημειώνεται ότι ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία και η Ουγγαρία, έχουν εισαγάγει έκτακτους φόρους στις τράπεζες, οι αναλυτές δήλωσαν ότι η απόφαση της Ιταλίας βρήκε την αγορά απροετοίμαστη και ήταν ιδιαίτερα επιζήμια για την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Η συντηρητική κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι είχε διατυπώσει την ιδέα της επιβολής τραπεζικού φόρου, αλλά φάνηκε να έχει εγκαταλείψει το σχέδιο και η πραγματική απόφαση αποτέλεσε έκπληξη ακόμη και για τους υπουργούς που συγκεντρώθηκαν σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας.
Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές, το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε αργά την Τρίτη ότι τα έσοδα από τον φόρο δεν θα ξεπερνούσαν το 0,1% του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών.
Νωρίτερα την Τρίτη οι αναλυτές της Citi είχαν εκτιμήσει ότι ο φόρος θα μπορούσε να αποφέρει στα κρατικά ταμεία ένα ποσό που θα ανερχόταν έως και περίπου στο 0,5% του συνολικού σταθμισμένου ως προς τον κίνδυνο τραπεζικού ενεργητικού (RWAs) του 2023.
Τα έσοδα αναμένεται ούτως ή άλλως να παραμείνουν κάτω από τα 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πηγές στη Ρώμη και υπολογισμούς αναλυτών.
Ο φόρος, ο οποίος προκάλεσε σοκ σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό κλάδο, στοχεύει στην αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους των τραπεζών λόγω των επιτοκίων ή το κέρδος που αποκομίζουν οι δανειστές από τη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων δανεισμού και καταθέσεων.
Καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επίσημα επιτόκια, οι τράπεζες αύξησαν το κόστος των δανείων, ενώ απέφυγαν να ανταμείψουν περισσότερο τους καταθέτες για τα μετρητά τους.