THEPOWERGAME
Στα 90 δολάρια το βαρέλι προβλέπει η UBS ότι θα φτάσει η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent μέχρι το τέλος του έτους, δεδομένης της ελλειμματικής παραγωγής σε σχέση με τη ζήτηση.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε σημείωμά του ο CIO της τράπεζας Μαρκ Χέφελε, το πετρέλαιο Brent έχει επιστρέψει πάνω από 85 δολάρια το βαρέλι, γεγονός που το φέρνει κοντά στα υψηλά επίπεδα κατά τα μέσα Απριλίου. Τον Ιούλιο η τιμή του Brent αυξήθηκε κατά 14%. Πρόκειται για το ισχυρότερο μηνιαίο κέρδος από τον Ιανουάριο του 2022. Το νέο υψηλό ήρθε μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας για παράταση των περικοπών παραγωγής τους στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι θα συνεχίσει τη μονομερή μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα μέχρι τον Σεπτέμβριο, προσθέτοντας ότι η μείωση μπορεί να παραταθεί ή να εμβαθύνει εάν οι συνθήκες το επιβάλλουν. Η Ρωσία αναμένεται επίσης να επεκτείνει τις περικοπές των εξαγωγών της για τον επόμενο μήνα κατά 0,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Το ράλι ανόδου της τιμής του πετρελαίου πυροδοτήθηκε και από τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ που δείχνουν τη μεγαλύτερη μείωση των αποθεμάτων αργού την περασμένη εβδομάδα, με τα αποθέματα να συρρικνώνονται κατά περισσότερα από 17 εκατομμύρια βαρέλια.
Ένας συνδυασμός τεχνικών και θεμελιωδών παραγόντων ώθησε σε άνοδο τις τιμές του πετρελαίου από τις αρχές Ιουλίου. Στο τεχνικό μέτωπο, το Brent έσπασε πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών και οι επενδυτές μεταπήδησαν από short σε long συναλλαγές. Στο ουσιαστικό κομμάτι, οι εθελοντικές περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και οι πρόσφατες απρογραμμάτιστες διακοπές παραγωγής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες του βόρειου ημισφαιρίου με μεγάλη ζήτηση υποστηρίζουν επίσης τις τιμές του πετρελαίου.
Όπως επισημαίνει η UBD, η τράπεζα αναμένει ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου θα αυξηθούν στα 90 δολάριa το βαρέλι μέχρι το τέλος του 2023 εν μέσω αναντιστοιχιών ζήτησης-προσφοράς.
Από την πλευρά της ζήτησης, οι προοπτικές παραμένουν σταθερές, κατά τον Χέφελε. Η ζήτηση πετρελαίου ήταν ισχυρή σε πάνω από 102 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο και πρόκειται να ξεπεράσει τα 103 εκατ. βαρέλια σε ημερήσια βάση τον Αύγουστο για πρώτη φορά, λόγω των αναδυόμενων αγορών της Ασίας – κυρίως Κίνας και Ινδίας- και της Βραζιλίας και της Μέσης Ανατολής. Έτσι, όπως ανάφερεται στο report, αναμένεται ότι οι αναδυόμενες αγορές θα αντισταθμίσουν την υποτονική ζήτηση από τις προηγμένες οικονομίες.
Πάντως, η διάθεση πετρελαίου αναμένεται να παραμείνει σφιχτή. Η παραγωγή αργού του ΟΠΕΚ+ έφτασε σε χαμηλό ενός έτους τον Ιούνιο και η παραγωγή τον Ιούλιο ήταν επίσης πιθανότατα σημαντικά χαμηλότερη λόγω των επιπλέον εθελοντικών περικοπών της Σαουδικής Αραβίας και των προσωρινών διακοπών παραγωγής στο Μεξικό, το Καζακστάν και τη Νιγηρία.
Οι εξαγωγές αργού από τον ΟΠΕΚ+ σημείωσαν επίσης χαμηλό 22 μηνών τον Ιούλιο, πέφτοντας πάνω από 0,9 βαρέλια την ημέρα τις πρώτες 30 ημέρες του μήνα σε σύγκριση με τα επίπεδα του Ιουνίου. Εν τω μεταξύ, και οι εξαγωγές των συμμάχων του ΟΠΕΚ+ μειώθηκαν επίσης κατά περισσότερο από 0,6 βαρέλια την ημέρα τις πρώτες 21 ημέρες του Ιουλίου έναντι του Ιουνίου, λόγω των χαμηλότερων εξαγωγών αργού από τη Ρωσία, σύμφωνα με την Petro-Logistics.
Σε όλο αυτό πρέπει να προστεθεί ότι οι χαμηλότερες εξαγωγές έχουν αρχίσει να συμπαρασύρουν και τα αποθέματα. Ως εκ τούτου, η UBS αναμένει ότι η προσφορά θα παραμείνει περιορισμένη τις επόμενες εβδομάδες, δεδομένης της επέκτασης των περικοπών παραγωγής και εξαγωγών υπό τη Σαουδική και τη Ρωσία. Η Λιβύη παραμένει επίσης μπαλαντέρ, με ορισμένους πολιτικούς φορείς να απειλούν να σταματήσουν την παραγωγή τον Σεπτέμβριο, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Οι αγορές πετρελαίου θα παραμείνουν ελλειμματικές, ωθώντας προς τα πάνω τις τιμές. Κατά την άποψη της τράπεζας, το αποτέλεσμα αυτής της εικόνας προσφοράς-ζήτησης είναι πιθανό να επιφέρει ένα έλλειμμα στην αγορά περίπου 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, έναντι περίπου 0,7 εκατ. τον Ιούνιο. Παράλληλα, ο Χέφελε εκτιμά ότι εάν οι Σαουδάραβες επέκτειναν τις περικοπές πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ο Σεπτέμβριος θα μπορούσε να δει ένα ακόμα έλλειμμα άνω του 1,5 εκατ. βαρελιών.
Εν κατακλείδι, η UBS διατηρεί θετικές τις προοπτικές της για τις τιμές του πετρελαίου και προβλέπει ότι το Brent θα κινηθεί στα 90 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του 2023.