THEPOWERGAME
Μέσα στον Σεπτέμβριο μια σειρά από νέα προγράμματα έρχονται να προστεθούν σε υφιστάμενα, πολλαπλασιάζοντας τις ευκαιρίες ενίσχυσης για επιχειρήσεις που επενδύουν στην «πράσινη» μετάβαση, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην εφοδιαστική αλυσίδα, στον τουρισμό, αλλά και στον πρωτογενή τομέα.
Πρόκειται για προγράμματα συνολικού ύψους άνω του 1,3 δισ. ευρώ, για την ένταξη στα οποία οι επιχειρήσεις θα πρέπει να μεριμνήσουν στο προσεχές διάστημα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Anodos Consulting (www.anodos-group.gr), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, τον Σεπτέμβριο αναμένεται να προκηρυχθούν δύο νέες δράσεις, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, για την ίδρυση και τη λειτουργία τουριστικών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συνολικού προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ το καθένα.
Όσον αφορά τη δράση για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων, στις επιλέξιμες κατηγορίες δραστηριοτήτων περιλαμβάνονται ξενοδοχεία δυναμικότητας 12 έως 50 κλινών, ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικά καταλύματα εντός παραδοσιακών κτισμάτων, camping, ξενώνες νεότητας, τουριστικά γραφεία, θεματικά πάρκα για εναλλακτικές μορφές τουρισμού κ.λπ. Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός θα κυμαίνεται από 30.000 ευρώ έως 400.000 ευρώ, με επιδότηση στο 50% των επιλέξιμων δαπανών.
Όσον αφορά τη δράση για την ίδρυση νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα επιδοτηθούν επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιηθούν σε τομείς όπως αγροδιατροφή/βιομηχανία τροφίμων, πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες, υλικά/κατασκευές, περιβάλλον, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας (ΤΠΕ), υγεία, χονδρικό/λιανικό εμπόριο και υπηρεσίες. Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός θα κυμαίνεται από 30.000 ευρώ έως 400.000 ευρώ στον τομέα της μεταποίησης και από 15.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ στον τομέα του εμπορίου και των υπηρεσιών, με επιδότηση στο 50% των επιλέξιμων δαπανών.
Πρωτογενής τομέας
Επιπλέον, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ενισχύεται ο εκσυγχρονισμός των επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα, με επενδυτικά σχέδια από 500.000 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων έχει οριστεί έως 14.8.23. Μεταξύ των επιλέξιμων δαπανών περιλαμβάνονται: κατασκευή & εκσυγχρονισμός ακινήτων, ηλεκτρικά οχήματα για εντός του χώρου της μονάδας, εξοπλισμός εργαστηρίων, μηχανοργάνωση, δαπάνες για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία, δαπάνες για απόκτηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και εμπορικών σημάτων, για συμβουλευτικές υπηρεσίες κ.λπ.
«Πράσινη» μετάβαση και ψηφιακός μετασχηματισμός
Για την «πράσινη» μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επιδοτούνται επενδυτικά σχέδια ύψους από 30.000 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ, ενώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό επιδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ επενδυτικά σχέδια από 18.000 ευρώ έως 1.200.000.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ είναι διαρθρωμένο σε τρεις δράσεις, καθεμία από τις οποίες καλύπτει στοχευμένες ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανάλογα με την υφιστάμενη ψηφιακή και τεχνολογική ωριμότητά τους, αλλά και τις διαφορετικές επενδυτικές ανάγκες τους:
- Δράση 1- Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ, με ενισχυόμενο προϋπολογισμό από 18.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ
- Δράση 2 – Προηγμένος Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ, με ενισχυόμενο προϋπολογισμό από 50.000 ευρώ έως 650.000 ευρώ και
- Δράση 3 – Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιχμής ΜμΕ, με ενισχυόμενο προϋπολογισμό από 201.000 ευρώ έως 1.200.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την Anodos Consulting, οι προθεσμίες για την υποβολή αιτήσεων στις δράσεις του αναπτυξιακού νόμου για την ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων και τη μεταποίηση/εφοδιαστική αλυσίδα ορίζονται έως 13.10.2023 και 29.9.2023 αντίστοιχα.
Σημειώνεται ότι το σύνολο του προϋπολογισμού για δύο δράσεις της «πράσινης» μετάβασης μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανέρχεται σε 700 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, ο προϋπολογισμός για τρεις δράσεις του προγράμματος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 300 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στα προγράμματα του αναπτυξιακού νόμου για την ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων, καθώς και επενδυτικών σχεδίων στη μεταποίηση και την εφοδιαστική αλυσίδα. Επιπλέον 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης κατευθύνονται στον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα.