THEPOWERGAME
-Το αυτί μας πήρε ότι εκεί στα υψηλά κλιμάκια της ΕΚΤ έχουν μια ανησυχία για τις επόμενες κινήσεις στο πανευρωπαϊκό πεδίο αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Και δεν είναι μόνο η εμπλοκή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, που απειλεί τα χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι κυρίως η διαπίστωση ότι ειδικά οι Βόρειοι δεν δείχνουν να αντιλαμβάνονται το μέγεθος των “πληγών”, που θα αφήσει η πανδημία.
-Πηγές από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο αναφέρουν ότι η τελευταία μάζωξη των υπουργών Οικονομικών της Ένωσης δεν ήταν ανέφελη, καθώς κάποιοι από το βόρειο μπλοκ υποστήριξαν επίμονα ότι κακώς υπήρξε βιασύνη να ανακοινωθεί η παράταση της «ρήτρας διαφυγής» και το 2022, αφού η ανάκαμψη μπορεί να έρθει νωρίτερα.
-Η παρέμβαση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας στη γερμανική Handelsblatt και του Ιταλού Επιτρόπου Τζεντιλόνι στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, μόνο τυχαίες δεν είναι και μαρτυρούν έναν προβληματισμό για τη δημιουργία μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων, με διευρυμένες ανισότητες, αν η «επόμενη ημέρα» της Ένωσης δεν αφομοιώσει τα νέα δεδομένα.
-Η προσοχή όλων στρέφεται, πλέον, στις συζητήσεις για τα πιο καυτά θέματα: τη διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους, που γέννησε η πανδημία και τις αλλαγές στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας για το Δημόσιο Χρέος. Ήδη διαφαίνεται χάσμα μεταξύ Νότου και Βορρά…
Αλλαγή στρατηγικής για τα εμβόλια
-Μαθαίνουμε ότι δεν προχωράει ο σχεδιασμός για εμβολιασμό κατά προτεραιότητα στις «ευαίσθητες» ομάδες εργαζόμενων, όπως αυτοί στα καταλύματα και στην εστίαση, αλλά φαίνεται να προκρίνεται η επιτάχυνση των εμβολιασμών στο γενικό πληθυσμό.
-Όταν, όμως, προσπαθείς να «πουλήσεις» στους ξένους επισκέπτες το Covid- free περιβάλλον στα νησιά και στους λοιπούς τουριστικούς προορισμούς, προκειμένου να βρεθείς σε πλεονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών σου, μια τέτοια αλλαγή στρατηγικής στο πρόγραμμα εμβολιασμών μοιάζει ανεξήγητη, αν όχι προβληματική.
Η αγορά εργασίας συρρικνώνεται
-Ο έως τώρα σχεδιασμός των μέτρων στήριξης προφανώς δείχνει αποτελεσματικός, αν η στόχευση ήταν να αποφευχθεί ένα τσουνάμι απολύσεων και «λουκέτων». Υπάρχουν, όμως ποιοτικά στοιχεία που δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να μεριμνήσει περισσότερο για τους ανέργους και δη αυτούς που δεν έχουν, πλέον, δικαίωμα επιδότησης, καθώς μπορεί να μη χάθηκαν- τουλάχιστον όχι ακόμα- θέσεις εργασίας, αλλά ταυτόχρονα συρρικνώθηκε η αγορά εργασίας άρα και οι πιθανότητες πρόσληψης.
-Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ, το 2020 έγιναν 844 χιλιάδες λιγότερες προσλήψεις, που σημαίνει ότι ένας υψηλός αριθμός ατόμων δεν μπόρεσε να έχει εισόδημα ή να αυξήσει τα εισοδήματα του μέσα από την απασχόληση. Δεν είναι τυχαίο ότι ειδικά σε αυτές τις πολυπληθείς ομάδες πληθυσμού, κυρίως μικρής ηλικίας, υπερισχύει ο φόβος της φτώχειας παρά ο φόβος της πανδημίας, ενώ σε ποσοστό σχεδόν 84% (έρευνα ΓΣΕΒΕΕ) οι άνεργοι χαρακτηρίζουν ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης.
Απεργία πριν δουν το σχέδιο νόμου
-Οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία αναμφίβολα περνάνε ζόρικα, καθώς η ενοποίηση του 2016 έγινε στο πόδι και με ευθύνη των Θεσμών. Ακόμα πιο ζόρικα περνάνε, όμως, οι χιλιάδες συνταξιούχοι που μπορεί να περιμένουν ως και τέσσερα χρόνια για να δουν το χρώμα του χρήματος, αλλά και οι ασφαλισμένοι που προσπαθούν να διεκπεραιώσουν εκκρεμότητες με υπηρεσίες που κινούνται σε ρυθμούς του… προηγούμενου αιώνα.
-Αναρωτιέμαι, λοιπόν, ποιον ακριβώς εξυπηρετεί η 48ωρη απεργία που κήρυξαν οι συνδικαλιστές, πριν καν δουν τις διατάξεις που φέρνει το υπουργείο Εργασίας για την επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης συντάξεων…