THEPOWERGAME
Στα 25,61 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (KWh) ανερχόταν το συνολικό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά στην Ελλάδα στις αρχές Ιουλίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Household Energy Price Index (HEPI). Το συνολικό κόστος, μαζί με ρυθμιζόμενες χρεώσεις και φόρους, που πλήρωναν τα ελληνικά νοικοκυριά, βρισκόταν λίγο χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έφτανε τα 26,34 λεπτά ανά KWh. Για την ακρίβεια, η Αθήνα βρισκόταν στη 15η θέση των 33 αγορών που περιλαμβάνονται στον δείκτη HEPI, με πρώτο το Δουβλίνο (47,12 λεπτά ανά κιλοβατώρα), δεύτερο το Λονδίνο (44,01 λεπτά ανά KWh) και τρίτη την Πράγα (40,04 λεπτά ανά κιλοβατώρα).
Στις πλέον φθηνές αγορές της Ευρώπης περιλαμβανόταν, πάντως, η Ελλάδα στο κόστος του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά, με βάση τον HEPI. Η τιμή του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά στην Αθήνα διαμορφωνόταν στις αρχές Ιουλίου σε 7,09 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με τον μέσο όρο της ΕΕ στα 10,81 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Η πλέον ακριβή αγορά ήταν η Σουηδία, με την τιμή σε επίπεδα άνω των 20 λεπτών ανά KWh.
Σε αρκετές αγορές της Ευρώπης, πάντως, η απόσυρση των μέτρων στήριξης απέναντι στην ενεργειακή κρίση από τις κυβερνήσεις οδήγησε σε μεγάλες αυξήσεις τιμολογίων στο ηλεκτρικό ρεύμα για τα νοικοκυριά. Ακριβώς λόγω απόσυρσης των μέτρων στήριξης, καταγράφεται τον Ιούλιο αύξηση 2% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος πανευρωπαϊκά, έπειτα από πολλούς μήνες συνεχούς πτώσης (από τον Νοέμβριο του 2022). Οι αναλυτές του HEPI σημειώνουν πως σε κάποιες χώρες συνεχίστηκε η υποχώρηση τιμών, αλλά οι μεγάλες αυξήσεις σε ορισμένες αγορές (Δανία, Πορτογαλία κ.ά.) ήταν αυτές που οδήγησαν σε άνοδο τιμολογίων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Σημειώνεται, επίσης, πως σε κάποιες αγορές καταγράφονται σοβαρές επιβαρύνσεις λόγω αυξήσεων στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις (τέλη μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας κ.λπ.). Σημαντικές αυξήσεις σε αυτές τις χρεώσεις θα δουν και τα ελληνικά νοικοκυριά τους επόμενους μήνες.