THEPOWERGAME
H Foxconn, η οποία εδρεύει στην Ταϊβάν, δρομολογεί επενδύσεις 600 εκατ. δολαρίων στην Ινδία, στο πλαίσιο διαφοροποίησης των δραστηριοτήτων της από την Κίνα. Έπειτα από τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας στην πολιτεία της Καρνατάκα τον Φεβρουάριο, η Foxconn μαζί με την Apple, με την οποία συνεργάζονται επί σειρά ετών, σχεδιάζουν άμεσα τη δημιουργία μονάδων για την παραγωγή εξαρτημάτων σε iPhones και ειδικότερα των τσιπ.
Απώτερος στόχος είναι να μην εξαρτώνται οι εφοδιαστικές αλυσίδες των δύο εταιρειών απόλυτα από την Κίνα, καθώς υπέστησαν πλήγμα από την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων που εφάρμοζε επί τριετία το Πεκίνο. Συν τοις άλλοις, η τεχνολογία των τσιπ αποτελεί επίμαχο κεφάλαιο στη γεωπολιτική αντιπαλότητα ανάμεσα στην Κίνα και τη Δύση, δίνοντας ένα παραπάνω κίνητρο για τις εταιρείες να αναζητούν εναλλακτική για την ομαλή αποπεράτωση της παραγωγής. Σε αυτήν την αντιπαλότητα η Ταϊβάν παίζει κεντρικό ρόλο, καθώς οι σχέσεις της είναι τεταμένες με την Κίνα, ενώ έχει τη στήριξη των ΗΠΑ.
Αυτήν την εβδομάδα η Foxconn επιβεβαίωσε πως θα επενδύσει 600 εκατ. δολάρια σε δυο έργα στην Καρνατάκα, υπογράφοντας μια κατ’ αρχήν συμφωνία με την περιφερειακή κυβέρνηση. Η ολοκλήρωση ενός έργου προϋποθέτει δαπάνες 350 εκατ. δολαρίων και αφορά την κατασκευή εργοστασίου για την παραγωγή πλαισίων για το iPhone. Μια ακόμη επένδυση, ύψους 250 εκατ. δολαρίων, αφορά την εγκατάσταση μονάδας για την παραγωγή ημιαγωγών, όπου θα συνεργαστεί με την Applied Materials. Η Foxconn εκτιμά πως τα έργα αυτά θα δημιουργήσουν 13.000 θέσεις εργασίας.
Η Foxconn, με έδρα την Ταϊπέι, είναι ο μεγαλύτερος εργολάβος γενικά στα ηλεκτρονικά εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένων των τσιπ, εξυπηρετώντας εταιρείες στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Κίνα, τη Φινλανδία και την Ιαπωνία. Μεταξύ άλλων είναι βασικός προμηθευτής της Apple. Στην Κίνα, μάλιστα, είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στον ιδιωτικό κλάδο.
H Ινδία, ωστόσο, προσελκύει όλο και πιο πολύ ξένες επενδύσεις. Όπως δήλωσε πρόσφατα κυβερνητικός αξιωματούχος της Καρνατάκα στους Financial Times, «η Ινδία πρόκειται να εξελιχθεί σε παγκόσμιο κέντρο μεταποίησης», τονίζοντας πως η χώρα διακρίνεται για την αποτελεσματικότητά της στην παραγωγή. Πέραν της αρχικής συμφωνίας που υπέγραψε με τους κυβερνώντες στην Καρνατάκα, η Foxconn σχεδιάζει να επενδύσει ακόμη 194 εκατ. δολάρια σε εργοστάσιο ηλεκτρονικών ειδών στην Ταμίλ Ναντού, μια ακόμη πολιτεία της Ινδίας.
Με τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας που ψηφίστηκε στην Καρνατάκα δόθηκε το «πράσινο φως» σε 12ώρες βάρδιες, αντί του προηγούμενου ορίου των εννέα ωρών. Χαλάρωσε, επίσης, το θεσμικό πλαίσιο για τη βραδινή εργασία των γυναικών, οι οποίες υπερισχύουν στο εργατικό δυναμικό του κλάδου ηλεκτρονικών της Κίνας, της Ταϊβάν και του Βιετνάμ. Με βάση τη νέα νομοθεσία, το μέγιστο όριο των ωρών εργασίας φθάνει τις 48 ώρες την εβδομάδα. Οι υπερωρίες ορίζονται μάξιμουμ στις 145 ώρες εντός τριμήνου, από το προηγούμενο πλαφόν των 75 ωρών. Αξίζει να σημειωθεί πως η Foxconn συμφώνησε στην πώληση εξ ολοκλήρου του μεριδίου που διατηρούσε στην κινεζική Tsinghua Unigroup, καθώς είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην Ταϊπέι, που δεν είχαν πληροφορηθεί για την επένδυση αυτήν.