THEPOWERGAME
«Αυτές οι αυξήσεις που βλέπουμε στα σιτηρά μέχρι στιγμής είναι χρηματιστηριακές, δεν αποτυπώνονται στην αγορά, εμείς τηρούμε στάση αναμονής» τόνισε η Έλσα Κουκουμέρια, πρόεδρος Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, σε ραδιοφωνική της συνέντευξη για το ζήτημα της αγοράς σιτηρών.
«Ωστόσο, έχει συμβεί το εξής παράδοξο», σημείωσε.
«Τον Φεβρουάριο του 2022 οι τιμές των αλεύρων διπλασιάστηκαν. Τότε, εμείς, τον Μάρτιο του 22 είχαμε κάνει μία αύξηση από τη στιγμή που διπλασιάστηκε το αλεύρι, σιγά σιγά από εκεί και μέχρι πρόσφατα, πριν ακυρωθεί η συμφωνία της Ρωσίας για τη μεταφορά των σιτηρών, αποκλιμακώθηκε αυτή η αύξηση, η οποία όμως δεν αποτυπώθηκε στα τιμολόγια των αλεύρων. Είχε φτάσει ο τόνος στα 600 ευρώ, πρόσφατα βλέπουμε ότι έφτασε στα σιτηρά στα 250, πριν την ακύρωση της συμφωνίας, σε εμάς όμως αυτό που ήρθε ως τιμή ήταν ένα μείον 10%. Το υπόλοιπο 90% δεν ήρθε ποτέ» ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως παρά και τα σχετικά δημοσιεύματα που έχουν απασχολήσει τον Τύπο, δεν υπάρχει καμιά απάντηση για αυτό το ζήτημα από τις αλευροβιομηχανίες.
«Σε όλη αυτή την κατάσταση από τον Φεβρουάριο και μετά υποχρεωθήκαμε εμείς για να μην υπάρξει πρόβλημα με την επάρκεια, που δεν υπήρξε, να στέλνουμε στην ΑΑΔΕ το σύνολο των αλεύρων που έχουμε σε κάθε κατάστημα. Δεν υποχρεώθηκε ποτέ η αλευροβιομηχανία να πει, έχει σιτηρά, έχει ένας μύλος αυτή τη στιγμή σιτηρά, πόσα έχει;» προσέθεσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.
«Εμείς θα επιμείνουμε σε αυτό που λέμε, για να το δει και το υπουργείο, πόσα είναι αυτά τα σιτηρά που έχουν όλοι οι αλευρόμυλοι στην Ελλάδα. Είναι ικανοποιητικά για να μην γίνουν αυξήσεις το επόμενο διάστημα μέχρι να δούμε και να δει όλος ο κόσμος πως θα τακτοποιηθεί όλη αυτή η κατάσταση, η δυσλειτουργία που υπάρχει με την μεταφορά των σιτηρών; Γιατί αν υπάρχουν αποθέματα, η λογική λέει ότι δεν πρέπει να αλλάξει καμία τιμή και δυστυχώς έχουμε μηνύματα από αλευροβιομηχανίες ότι θα ανέβουν οι τιμές» συμπλήρωσε η πρόεδρος των Αρτοποιών Θεσσαλονίκης.
Πάντως, σημείωσε, πως την προηγούμενη χρονιά, παρά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τη μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών, οι αγορές βρήκαν να αγοράσουν από άλλες αγορές ή βρήκαν τον τρόπο να κάνουν άλλες μεταφορές. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό θα γίνει και τώρα γιατί θα είναι πάρα πολύ δύσκολο και για εμάς ως επαγγελματίες να υποστούμε και άλλη μία αύξηση και προφανώς και για την κατανάλωση» είπε καταλήγοντας.