THEPOWERGAME
Στροφή των επενδυτών προς την τεχνητή νοημοσύνη έχει φέρει η δημοσιότητα γύρω από το ChatGPT.
Πρόσφατη δημοσκόπηση της Gartner Inc. σε περισσότερα από 2.500 ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων, το 45% ανέφερε ότι η δημοσιότητα του ChatGPT τους ώθησε να αυξήσουν τις επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI).
Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από την ίδια δημοσκόπηση, το 70% των στελεχών δήλωσε ότι η εταιρεία τους βρίσκεται σε φάση διερεύνησης της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, ενώ το 19% απάντησε ότι έχει σε πιλοτική ή παραγωγική λειτουργία συστήματα generative AI.
«Ο παροξυσμός της τεχνητής νοημοσύνης δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης. Οι επιχειρήσεις, ανά τον κόσμο, προσπαθούν να καθορίσουν το budget, που θα διαθέσουν σε παραγωγικές λύσεις τεχνητής νοημοσύνης, ποια προϊόντα αξίζουν την επένδυση, πότε να ξεκινήσουν και πώς να μετριάσουν τους κινδύνους, που συνεπάγεται αυτή η αναδυόμενη τεχνολογία», σχολιάζει η Gartner (σ.σ. όπως διευκρινίζει, πάντως, η εταιρεία, τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης δεν αντιπροσωπεύουν παγκόσμια ευρήματα ή την αγορά στο σύνολό της).
Στο δίλημμα «οφέλη του Generative AI vs κινδύνων», τα οφέλη – σύμφωνα με τη δημοσκόπηση – δείχνουν να υπερτερούν των κινδύνων. Η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι το 68% των στελεχών πιστεύει ότι τα οφέλη της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης υπερτερούν των κινδύνων, σε σύγκριση με μόλις 5% που πιστεύουν ότι οι κίνδυνοι υπερτερούν των οφελών.
Ενθουσιασμός
«Ο αρχικός ενθουσιασμός για μια νέα τεχνολογία μπορεί να δώσει τη θέση του σε μια πιο αυστηρή ανάλυση των κινδύνων και των προκλήσεων εφαρμογής», αναφέρει η Gartner. Όπως τονίζουν οι αναλυτές της, οι επιχειρήσεις πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν ένα πλήθος ερωτημάτων εμπιστοσύνης, κινδύνου, ασφάλειας, ιδιωτικότητας και δεοντολογίας, καθώς αρχίζουν να αναπτύσσουν και να αναπτύσσουν τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη.
Στο μεταξύ, παρά τις συνεχιζόμενες οικονομικές δυσκολίες, μόνο το 17% των στελεχών ανέφερε τη βελτιστοποίηση κόστους ως τον πρωταρχικό σκοπό των παραγωγικών επενδύσεων σε τεχνητή νοημοσύνη. Η εμπειρία των πελατών ήταν η πιο κοινή πρωταρχική εστίαση των επενδύσεων, όπως αναφέρθηκε από το 38% των ερωτηθέντων.
Όσον αφορά τις χρήσεις του generative AI, καθώς οι επιχειρήσεις αρχίζουν να πειραματίζονται με την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, πολλοί ξεκινούν με περιπτώσεις χρήσης, όπως η βελτίωση περιεχομένου πολυμέσων ή η δημιουργία κώδικα.
«Αν και αυτές οι προσπάθειες μπορούν να αποτελέσουν μια ισχυρή αρχική προστιθέμενη αξία, η γενετική τεχνητή νοημοσύνη έχει τεράστιες δυνατότητες να υποστηρίξει λύσεις, που ενισχύουν τους ανθρώπους ή τις μηχανές και εκτελούν αυτόνομα επιχειρηματικές διαδικασίες και διαδικασίες ΙΤ», τονίζει η Gartner.