THEPOWERGAME
Το μεταναστευτικό-προσφυγικό μπαίνει και πάλι στο προσκήνιο της κυβερνητικής ατζέντας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί το πρωί της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ίλβα Γιόχανσον, ενώ την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός παρακολούθησε τις εργασίες της άτυπης υπουργικής συνάντησης της ομάδας κρατών Med-5 στη Βουλιαγμένη.
Πρόκειται για το Athens Med Forum, με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών κρατών-μελών «πρώτης γραμμής», Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας, Ισπανίας και Μάλτας και με στόχο την περαιτέρω διαμόρφωση των κοινών θέσεων και τη συστηματική προώθησή τους στον εν εξελίξει διάλογο σχετικά με το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, με το προσχέδιο του οποίου είναι σαφές ότι διαφωνεί η ελληνική κυβέρνηση.
Το μεταναστευτικό συζητήθηκε και στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας, με τους «27» να καλούν την Τουρκία – στην Κοινή τους Δήλωση – να συνεργαστεί για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και τις επιστροφές μεταναστών προς την Τουρκία με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, η οποία, όπως αναφέρεται, θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς διακρίσεις.
Η βούληση της κυβέρνησης, την οποία έχει μεταφέρει στις Βρυξέλλες, είναι η Ευρώπη να αποκτήσει μία ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική, που θα έχει δύο όψεις.
Από τη μία είναι η φύλαξη των συνόρων και η διαχείριση των παράνομων ροών και από την άλλη η κοινή διαδικασία χορήγησης ασύλου και η κοινή ανάληψη ευθύνης για τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο.
Διαφορετικά, όπως έχει τονίσει ο κ. Μητσοτάκης, πέφτει δυσανάλογα μεγάλο βάρος στις χώρες εκείνες οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης διότι πολύ απλά λόγω της γεωγραφίας τους αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και η εξεύρεση κοινού τόπου με τους «σκληρούς» της Ε.Ε. μοιάζει δύσκολη.
Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση αντιτάσσει τόσο τη στάση της στα γεγονότα του Έβρου πέρυσι, όσο και το επίτευγμα της μείωσης των ροών τον τελευταίο χρόνο σχεδόν κατά 90% και την επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης αποφάσεων έγκρισης ή απόρριψης αιτήσεων ασύλου.
Τη Δευτέρα, η Επίτροπος Γιόχανσον επισκέφθηκε την Σάμο και τη Λέσβο, μαζί με τον αρμόδιο Υπουργό Νότη Μηταράκη και δήλωσε ότι «πρέπει να δοθεί ευρωπαϊκή διάσταση στο μεταναστευτικό και δεν πρέπει να αισθάνεται καμία περιοχή και κανένα νησί ότι έχει αφεθεί στην τύχη του».