THEPOWERGAME
Οι εταιρείες που επωφελούνται μέχρι σήμερα πιο πολύ από το Νόμο για τη Μείωση του Πληθωρισμού στις ΗΠΑ (Inflation Reduction Act, IRA) δεν είναι αμερικανικές αλλά αντιπροσωπεύουν συμφέροντα από το εξωτερικό και ειδικότερα την Ασία. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από εκτενή ανάλυση της Wall Street Journal για την κατανομή κεφαλαίων από το IRA από πέρσι μέχρι σήμερα.
Από τα 369 δισ. δολάρια που προβλέπονται σε επιδοτήσεις στο φιλόδοξο νομοσχέδιο για τη μετάβαση της οικονομίας των ΗΠΑ σε πράσινες τεχνολογίες έχουν δοθεί 110 δισ. δολάρια. Η μερίδα του λέοντος των δαπανών από το IRA και ειδικότερα το 60% αναλογεί σε εταιρείες από τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και την Κίνα. Δεκαπέντε από τις 20 μεγαλύτερες επενδύσεις, όπου σχεδόν όλες αφορούν την κατασκευή εργοστασίων για την παραγωγή μπαταριών για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, συσχετίζονται με ξένες εταιρείες, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.
Η ιαπωνική Panasonic, παραδείγματος χάριν, εκτιμά πως μπορεί να επωφεληθεί με εκπτώσεις φόρων της τάξεως των 2 δισ. δολαρίων, ετησίως, με βάσει την παραγωγική ικανότητα των εργοστασίων που λειτουργεί ή κατασκευάζει στη Νεβάδα και το Κάνσας. Η εταιρεία, η οποία προμηθεύει με μπαταρίες την Tesla, εξετάζει την κατασκευή τρίτου εργοστασίου στις ΗΠΑ. Παράλληλα, η LG της Νότιας Κορέας δρομολογεί επένδυση έως και 5,6 δισ. δολαρίων για την ανέγερση εργοστασίου μέχρι το 2025 που επίσης θα κατασκευάζει μπαταρίες για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα αλλά και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.
Το IRA ψηφίστηκε από το Κογκρέσο και επικυρώθηκε από τον Λευκό Οίκο έναν χρόνο πριν. Βασικός στόχος είναι να δώσει ισχυρή ώθηση στην μετάβαση της χώρας σε πράσινες τεχνολογίες, ενθαρρύνοντας παράλληλα την εγχώρια βιομηχανική παραγωγή.
Αυτός είναι ο λόγος που δίνονται ισχυρά φορολογικά κίνητρα στην προσφορά και τη ζήτηση.
To ΙRA δεν αφορά μόνον την ηλεκτροκίνηση αλλά και τις αντλίες θερμότητας, την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών και πάσης φύσεως επενδύσεις για τη μείωση των εκπομπών ρύπων.
Σχέδια, ωστόσο, δρομολογούν και αμερικανικές εταιρείες από την Tesla και την κατασκευάστρια φωτοβολταϊκών First Solar μέχρι την εταιρεία χημικών Air Products and Chemicals, η οποία εστιάζει σε έργα υδρογόνου. Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Ford ανήγγειλε την επένδυση 3,5 δισ. δολαρίων για την κατασκευή εργοστασίου μπαταριών στο Μίσιγκαν εκτός από δυο ακόμη στο Κεντάκι και το Τενεσί. Ωστόσο, το μέγεθος των επιδοτήσεων έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από την Ε.Ε και μεμονωμένα κράτη-μέλη, ειδικότερα τη Γερμανία.
Παρά την αντιπαλότητα με το Πεκίνο σε τομείς που άπτονται της γεωπολιτικής, οι ΗΠΑ δεν ανθίστανται σε επενδύσεις από κινεζικές εταιρείες. Τουλάχιστον δέκα επενδυτικά έργα, συνολικού ύψους οκτώ δισ. δολαρίων, προέρχονται από κινεζικές εταιρείες ή εταιρείες με διασυνδέσεις στην Κίνα. Το εργοστάσιο που κτίζει η Ford στο Μίσιγκαν στηρίζεται σε τεχνολογία της κινεζικής CATL.
Αναλυτές που μίλησαν στην Wall Street Journal τονίζουν πως το επίμαχο νομοσχέδιο έχει τη δυναμική να κινητοποιήσει επενδύσεις της τάξεως των 3 τρισ. δολαρίων σε καθαρή ενέργεια. Αλλά οι επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση των οικονομιών δεν είναι πάντα εύκολο να ολοκληρωθούν, γεγονός που καθιστά τα γενναιόδωρα κίνητρα του IRA πολύτιμα για την αμερικανική οικονομία.
Στον αντίποδα βρέθηκε η Βρετανία αυτήν την εβδομάδα. Τα σχέδια της κυβέρνησης για τον τριπλασιασμό της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μέχρι το 2030 μπορεί να καθυστερήσουν ύστερα από την απόφαση της σουηδικής Vattenfall να αναστείλει εργασίες για την κατασκευή του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου, λόγω της αύξησης των δαπανών κατά 40%.