THEPOWERGAME
Η ολλανδική ASML, μία από τις σημαντικότερες εταιρείες εξοπλισμού ημιαγωγών παγκοσμίως, σημείωσε άλμα στα έσοδα και τα κέρδη της το δεύτερο τρίμηνο, ωστόσο προειδοποίησε για τις μακροοικονομικές «αβεβαιότητες» στο μέλλον.
Η ολλανδική εταιρεία κατέγραψε καθαρά κέρδη 1,9 δισ. ευρώ, έναντι 1,82 δισ. ευρώ που αναμενόταν. Αυτό σηματοδοτεί αύξηση 37,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Τα έσοδα από πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 6,9 δισ. ευρώ (7,7 δισ. δολάρια), ενώ οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 6,72 δισ. ευρώ. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 27% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Η ASML δήλωσε ότι αναμένει ότι οι καθαρές πωλήσεις το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους θα διαμορφωθούν μεταξύ 6,5 δισ. ευρώ και 7 δισ. ευρώ.
Αναμένει αύξηση πωλήσεων 30% το 2023
Η εταιρεία αύξησε επίσης τις προοπτικές της για το 2023, προβλέποντας πλέον ότι οι καθαρές πωλήσεις της φέτος θα αυξηθούν κατά 30% σε ετήσια βάση, από 25% που ήταν η εκτίμηση για αύξηση προηγουμένως.
Η ASML δήλωσε ότι οι καλύτερες προοπτικές οφείλονται στα ισχυρά έσοδα από τη μηχανή λιθογραφίας βαθιάς υπεριώδους ακτινοβολίας (DUV), η οποία χρησιμοποιείται για την κατασκευή τσιπ μνήμης. Αυτά μπαίνουν σε διάφορες συσκευές, από smartphones έως φορητούς υπολογιστές και διακομιστές, και θα μπορούσαν τελικά να χρησιμοποιηθούν για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.
Παρόλα αυτά, ο διευθύνων σύμβουλος της ASML Πίτερ Ουένινκ προειδοποίησε για τις μακροοικονομικές αβεβαιότητες.
«Οι πελάτες μας σε διάφορα τμήματα της αγοράς είναι επί του παρόντος πιο επιφυλακτικοί λόγω των συνεχιζόμενων μακροοικονομικών αβεβαιοτήτων και, ως εκ τούτου, αναμένουν μεταγενέστερη ανάκαμψη των αγορών τους. Επίσης, η μορφή της κλίσης της ανάκαμψης είναι ακόμη ασαφής», ανέφερε ο Ουένινκ σε δελτίο τύπου.
Οι εταιρείες που σχεδιάζουν και κατασκευάζουν τσιπ που μπαίνουν σε τελικά προϊόντα όπως τα smartphones έχουν να αντιμετωπίσουν υψηλά επίπεδα αποθεμάτων αυτού του εξαρτήματος.
Υπενθυμίζεται ότι η ASML κατασκευάζει ακριβά μηχανήματα που απαιτούνται για την κατασκευή των πιο προηγμένων τσιπ στον κόσμο. Μεταξύ των πελατών της συγκαταλέγονται κολοσσοί όπως η TSMC, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ημιαγωγών με σύμβαση στον κόσμο, όμως η εταιρεία έχει βρεθεί στη μέση της τεχνολογικής μάχης ΗΠΑ-Κίνας λόγω της σημασίας των εργαλείων που κατασκευάζει.