THEPOWERGAME
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, στις δηλώσεις τις από την Τύνιδα, μετά την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης ΕΕ–Τυνησίας, υπογράμμισε ότι «η σχέση συνεργασίας με την Τυνησία αποτελεί υπόδειγμα για νέες σχέσεις συνεργασίας με τους γείτονες της βόρειας Αφρικής».
«Το μνημόνιο που υπεγράφη σήμερα αποτελεί σημαντικό αποτέλεσμα, χάρη σε μια ουσιαστική διπλωματική προσπάθεια», πρόσθεσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός. Ανακοίνωσε, δε, ότι την ερχόμενη Κυριακή, 23 του μηνός, στη Ρώμη πρόκειται να οργανωθεί διεθνής διάσκεψη για την μετανάστευση και την ανάπτυξη.
«Ο Τυνήσιος πρόεδρος Σαγιέντ θα είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της διάσκεψης. Πρόκειται να συμμετάσχουν, επίσης, πολλοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ευρωπαϊκών χωρών. Θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την μεσογειακή συνεργασία, με ολοκληρωμένη προσέγγιση», τόνισε η Τζόρτζια Μελόνι.
«Θα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εντατικά με την Τυνησία, στο πλαίσιο της εφαρμογής του μνημονίου κατανόησης. Πρόκειται για αποτέλεσμα το οποίο, μέχρι πριν από λίγους μήνες, έμοιαζε αδύνατο», ολοκλήρωσε η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.
Μνημόνιο κατανόησης με πέντε πυλώνες ΕΕ και της Τυνησίας
Ειδικότερα, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούττε μαζί με τον Πρόεδρο της Τυνησίας, Καΐς Σαγέντ συμφώνησαν να εφαρμόσουν το ολοκληρωμένο πακέτο εταιρικής σχέσης που ανακοινώθηκε από κοινού στις 11 Ιουνίου 2023.
Το μνημόνιο κατανόησης καλύπτει πέντε πυλώνες: μακροοικονομική σταθερότητα, εμπόριο και επενδύσεις, μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, επαφές μεταξύ των λαών και μετανάστευση. Θα υλοποιηθεί μέσω των διαφόρων μορφών συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τυνησίας, ακολουθώντας τους σχετικούς κανονισμούς και τις ισχύουσες διαδικασίες.
Ο ενισχυμένος πολιτικός διάλογος στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τυνησίας πριν από το τέλος του έτους θα προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία για την αναζωογόνηση των πολιτικών και θεσμικών δεσμών, με στόχο την από κοινού αντιμετώπιση κοινών διεθνών προκλήσεων και τη διατήρηση της τάξης που βασίζεται σε κανόνες.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε τη συμφωνία η οποία, όπως είπε, «επενδύει στην κοινή ευημερία» των δύο χωρών.
Η Τυνησία έχει μετατραπεί τους τελευταίους μήνες σε σημείο αφετηρίας για χιλιάδες μετανάστες που προσπαθούν να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη.