THEPOWERGAME
Στον οδικό χάρτη και το χρονοδιάγραμμα εκλογής νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέληξε η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, μετά τη κρίσιμη διήμερη συνεδρίασή της. Στην συνεδρίαση που έληξε την Κυριακή το μεσημέρι υπερψηφίστηκε η πρόταση για διεξαγωγή διαρκούς συνεδρίου στις 3 Σεπτεμβρίου και εκλογή ηγεσίας στις 10 και 16 Σεπτεμβρίου.
Η δεύτερη ημέρα συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε με τις τοποθετήσεις στελεχών του κόμματος και με την ψηφοφορία επί των δύο προτάσεων που κατατέθηκαν σήμερα προς ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για το χρονοδιάγραμμα της εκλογής του νέου προέδρου.
Η πρόταση των δύο γραμματέων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ράνιας Σβίγκου και Γιώργου Βασιλειάδη, για διαρκές συνέδριο επικύρωσης των υποψηφιοτήτων στις 3 Σεπτεμβρίου και η εκλογή προέδρου στις 10 και 16 Σεπτεμβρίου, με το έκτακτο συνέδριο να πραγματοποιείται τον Νοέμβριο.
Η δεύτερη πρόταση ήταν να γίνει το Διαρκές Συνέδριο στις 3 Σεπτεμβρίου, το έκτακτο συνέδριο στις 24 Οκτωβρίου και η εκλογή προέδρου στα τέλη Νοεμβρίου κι αρχές Δεκεμβρίου.
Η ψηφοφορία έγινε ονομαστικά με κατάλογο, αφού προηγήθηκε ανάταση χειρών χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία ως προς το αποτέλεσμα.
Συνολικά ψήφισαν 252 στελέχη. Η πρόταση για εκλογή αρχηγού 10 και 16 Σεπτεμβρίου συγκέντρωσε 160 υπέρ, 88 κατά (που ψήφισαν την πρόταση για τα τέλη Νοεμβρίου κι αρχές Δεκεμβρίου), δυο λευκά και δύο παρών.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μεταβεί στη ΔΕΘ, στις 17 Σεπτεμβρίου, ωστόσο εκεί η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα κάνει συνέντευξη Τύπου, αλλά θα πραγματοποιηθεί μόνο ομιλία του νέου αρχηγού του κόμματος.
Υπενθυμίζεται ότι οι υποψηφιότητες που έχουν ανακοινωθεί επίσημα για την προεδρία του κόμματος είναι τέσσερις. Πριν από τη συνεδρίαση της ΚΕ τις υποψηφιότητές τους είχαν ανακοινώσει Έφη Αχτσιόγλου και Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ το Σάββατο ανακοίνωσαν την υποψηφιότητά τους ο Στέφανος Τζουμάκας και ο Νίκος Παππάς.
Την Κυριακή ανακοίνωσε την παραίτησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και ο Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΕ. Ο Χ. Σπίρτζης παραμένει πάντως στην Κεντρική Επιτροπή, καθώς η απόφασή του αφορά μόνο τη θέση που κατείχε στο όργανο της Πολιτικής Γραμματείας.