THEPOWERGAME
Όφελος 439 ευρώ ετησίως εκτιμάται ότι θα έχει η μέση 4μελης οικογένεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την εφαρμογή της νέας στρατηγικής για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων (Food waste) κατά 10% στην επεξεργασία και τη μεταποίηση και κατά 30% (κατά κεφαλήν) στο λιανικό εμπόριο και την κατανάλωση (εστιατόρια, υπηρεσίες εστίασης και νοικοκυριά) έως το 2030 με έτος αναφοράς το 2020.
Τα κράτη – μέλη είναι εκείνα τα οποία θα επιλέξουν τα πλέον κατάλληλα μέτρα για την επίτευξη αυτών των στόχων με την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέχει υποστήριξη μέσω τόσο χρηματοδοτικών εργαλείων (LIFE environmental programme, Interreg Europe, Single Market Programme) και ερευνητικών προγραμμάτων (Horizon 2020 and Horizon Europe) όσο και ανάδειξης και διάχυσης καλών πρακτικών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η μείωση της σπατάλης τροφίμων σε επίπεδο καταναλωτή απαιτεί συνεχείς εκστρατείες ευαισθητοποίησης καθώς και παρεμβάσεις για την αλλαγή συμπεριφοράς, όπως επίσης και την ενσωμάτωση της πρόληψης της σπατάλης τροφίμων στα σχολικά προγράμματα. Πολλά κράτη – μέλη διευκολύνουν τη δωρεά τροφίμων, μεταξύ άλλων μέσω νομοθετικών μέτρων και φορολογικών κινήτρων, ώστε να είναι δυνατή η αναδιανομή των πλεονασμάτων τροφίμων σε όσους την έχουν ανάγκη.
«Η σπατάλη τροφίμων και μάλιστα σε αυτήν την κλίμακα είναι μη αποδεκτή εάν μάλιστα ληφθεί υπόψιν ότι 32,6 εκατομμύρια Ευρωπαίοι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικό γεύμα κάθε ημέρα και η πείνα βρίσκεται σε άνθιση σε παγκόσμιο επίπεδο» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Φρανς Τίμερμανς, αποτυπώνοντας τη βούληση των ευρωπαϊκών θεσμών στην επίτευξη των στόχων.
Στα 131 κιλά κατά κεφαλή το food waste στην ΕΕ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρ. Επιτροπή, το Food waste
- Ανήλθε το 2022 (Eurostat) στα 131 κιλά κατά κεφαλή και συνολικά στους 58,5 εκατομμύρια τόνους.
- Περισσότερο από το μισό (53%) προέρχεται από τα νοικοκυριά, το 20% από την επεξεργασία και μεταποίηση τροφίμων, το 11% από την πρωτογενή παραγωγή, το 9% από εστιατόρια και υπηρεσίες εστίασης και το 7% από το χονδρικό και λιανικό εμπόριο.
- Σε όρους αγοραίας αξίας υπολογίζεται στα 132 δισ. ευρώ.
- Στα 9,3 δισ. ευρώ ανέρχεται το κόστος συλλογής και επεξεργασίας του.
- Αντιστοιχεί στο 16% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τον τομέα παραγωγής τροφίμων στην ΕΕ.
- Εάν ήταν κράτος, θα ήταν ο 5ος μεγαλύτερος ρυπαντής (σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου).
- Για την παραγωγή των τροφίμων που τελικά δεν καταναλώνονται, χρησιμοποιούνται ετησίως 342 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, που αντιστοιχεί στο 12% της πίεσης που ασκεί στους υδάτινους πόρους η βιομηχανία τροφίμων.
Τα οφέλη από τη νέα στρατηγική για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων
Με τη μείωση της σπατάλης τροφίμων θα χρειάζονται λιγότεροι πόροι από αυτούς που απαιτούνται σήμερα για την παραγωγή των τροφίμων που καταναλώνονται. Η καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων έχει τριπλό όφελος:
- Εξοικονομούνται τρόφιμα για κατανάλωση από τον άνθρωπο,
- μειώνονται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων και οι επιχειρήσεις και
- οι καταναλωτές μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα.
Ένα τετραμελές νοικοκυριό θα εξοικονομήσει κατά μέσο όρο 439 ευρώ ετησίως, αν μειωθεί η σπατάλη τροφίμων σύμφωνα με την πρόταση της ΕΕ.