THEPOWERGAME
Τα μεταλλεία στη Σέριφο, τα πλούσια κοιτάσματα και η εκμετάλλευσή τους, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του νησιού. Οι στοές που έχουν διασωθεί μέχρι και σήμερα, οι σιδηροδρομικές γραμμές στην επιφάνεια και οι τομές στο έδαφος έχουν επηρεάσει τη μορφολογία αλλά και το ύφος του νησιού στις δυτικές Κυκλάδες.
Από αυτές τις γραμμές πάνω στις ξερολιθιές του εδάφους εμπνεύστηκε και το αρχιτεκτονικό γραφείο MOLD Arhitects, δημιουργώντας ένα μοναδικό στο είδος του ξενοδοχειακό κατάλυμα.
Στη Βαγιά της Σερίφου αυτή η τουριστική μονάδα των 180 τμ. κλέβει τις εντυπώσεις απ’ όλα τα αντίστοιχα μικρά ξενοδοχεία της περιοχής. Βασική αιτία ο υπόσκαφος σχεδιασμός και η αισθητική της.
Το ΗΟΜΑ είναι ένα μικρό boutique ξενοδοχείο που αποτελείται από τρία ανεξάρτητα καταλύματα, με 2 υπνοδωμάτια και ένα μικρό καθιστικό το καθένα. Οι εξωτερικοί χώροι -αναλογικά πολύ μεγαλύτεροι από τους εσωτερικούς- περιλαμβάνουν κουζίνες, καθιστικά, τραπεζαρίες και ιδιωτικές πισίνες για κάθε μονάδα.
Στη Σέριφο όλα είναι σε επίπεδα
Η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής για την κατασκευή της μονάδας δεν έγινε καθόλου τυχαία. Η έντονη μεταλλευτική δραστηριότητα της νότιας Σερίφου έχει αφήσει ίχνη στην ευρύτερη περιοχή που έχουν δημιουργήσει ένα δεύτερο επίπεδο στην επιφάνεια του εδάφους. Με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά το υπέδαφος της Σερίφου κρύβει τα δικά του μυστικά.
Ένα ακόμα τέτοιο μυστικό είναι και το Ηoma που βασίζεται σε τρία βασικά χαρακτηριστικά: Το Σημείο, τη Γραμμή και το Επίπεδο.
Σημείο: Οι οπές, μεγάλες όσο ένα δωμάτιο, που προέκυψαν από τις εξορύξεις υποδηλώνουν την είσοδο σε ένα δεύτερο υπόγειο δίκτυο στοών αρκετά κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.
Γραμμή: Στην επιφάνεια τα λιθόστρωτα μονοπάτια καθώς και το δίκτυο των σιδηροδρομικών γραμμών των βαγονιών δημιουργούν έντονες χαράξεις που εμβληματικά εντάσσονται στο άναρχο φυσικό τοπίο.
Επίπεδο: Οι χαράξεις αυτές δημιουργούν εκτεταμένες επίπεδες επιφάνειες που λειτουργούν ως τεχνητές προεκτάσεις του επικλινούς εδάφους. Η αναγνώριση των δομών αυτών και η πρόθεση αναβίωσης ενός σεναρίου κατοίκισης κάτω από την επιφάνεια του φυσικού εδάφους αποτέλεσαν τον κεντρικό άξονα του σχεδιασμού.
Εκμεταλλευόμενο τη φυσική καμπυλότητα του οικοπέδου, το γραφείο σχεδίασε δύο γωνιακές γραμμές που αφομοιώνονται στο τοπίο. Οι γραμμές αυτές ορίζουν δύο επίπεδες πλατφόρμες αντίστοιχα, στις οποίες τοποθετούνται τα καταλύματα. Ένα κατάλυμα στο πρώτο επίπεδο και δύο στο δεύτερο.
Κάθε κατάλυμα τοποθετείται με ελαφρά περιστροφή, εξασφαλίζοντας ιδιωτικότητα και μεταβλητή θέα στη θάλασσα.
Ανάλογα με τις στοές -οι οποίες ήταν η μόνη πηγή φωτός στις σκοτεινές στοές των ορυχείων- οι εξωτερικές σκάλες και οι πισίνες προκύπτουν από την υποκατασκευή τετράγωνων και ορθογώνιων σχημάτων στα επίπεδα.
Το κατάλυμα πήρε το όνομά του Homa από το ελληνικό χώμα, έδαφος. O έγχρωμος σοβάς στο χρώμα του χώματος, τα κτιστά επιπλα από λευκό εμφανές σκυρόδεμα, το ξύλο και τα φυσικά βράχια που πλαισιώνουν την κατασκευή, υπογραμμίζουν τη μονολιθικότητα μιας σύνθεσης που προέκυψε από τη γλυπτική επεξεργασία του φυσικού εδάφους.