THEPOWERGAME
Όλα δείχνουν ότι κάπου εδώ, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, η περίοδος αύξησης των επιτοκίων ολοκληρώνεται, με την αντίδραση του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης να είναι ενδεικτική του καλού κλίματος. Τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά, το ίδιο και ο πληθωρισμός για το επόμενο διάστημα, αλλά τα χειρότερα, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, αποφεύγονται προς το παρόν.
Σε τελείως διαφορετική ρότα η Ευρώπη, με την ΕΚΤ να βλέπει επιπλέον αύξηση, αφού στις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, ο πληθωρισμός είναι επίμονος. Στο 3,86% κατρακυλάει η απόδοση του ελληνικού 10ετούς με απώλειες πάνω από 4% και στο 4,17% διαμορφώνεται ο αντίστοιχος ιταλικός τίτλος.
Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ο γενικός δείκτης επιμένει ανοδικά, στις 1327 μονάδες, αλλά όχι δυναμικά, όπως την Τρίτη. Πλην όμως, οι συναλλαγές στο ξεκίνημα είναι ψηλά, πάνω από τα 8,5 εκατ. ευρώ (5,8 εκατ. ευρώ, με 4 πακέτα στη Jumbo). Δεν παρουσιάζονται την Πέμπτη στο ξεκίνημα μεγάλες κινήσεις στις τράπεζες. Περισσότερο με κινήσεις συντήρησης και διατήρησης των κεκτημένων του περασμένου διαστήματος μοιάζουν, σημειώνουν οι χρηματιστές. Στο πλαίσιο αυτό, 0,94% τα κέρδη για την Eurobank, στο 1,657 ευρώ, 0,32% τα κέρδη για την ΕΤΕ, στα 6,35 ευρώ, μικρές απώλειες της τάξης του 0,24% για την Πειραιώς και 0,75% η άνοδος στην Άλφα.
Επιμένει ανοδικά, στα 11,94 ευρώ η Aegean, στα 27,44 οριακά ανοδικά το Jumbo, στα 32,60, αμετάβλητος ο Μυτιληναίος, στα 16,13 ευρώ, σταθεροποιητικά και ο ΟΠΑΠ, περί τα 15 ευρώ ο ΟΤΕ.
Δεν υπάρχει διάθεση για ανάληψη περαιτέρω ρίσκου από τους συναλλασσόμενους. Όπως εξηγούν χρηματιστές, δεν αποκλείεται να βγει διόρθωση προκειμένου να τοποθετηθούν αυτοί που ή α) βγήκαν νωρίς, ή β)να μπουν αυτοί που έχουν μείνει εκτός ράλι. Το επόμενο διάστημα θα τεθούν υπό αξιολόγηση και τα εταιρικά αποτελέσματα Β΄τριμήνου τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ωστόσο, αυξημένη βαρύτητα θα δοθεί στην καθοδήγηση των διοικήσεων, τουλάχιστον για το υπόλοιπο τους έτους, καθώς το βάρος των επιτοκίων θα λειτουργήσει αρνητικά στην οικονομική δραστηριότητα το Β΄εξάμηνο. Η σημερινή ατζέντα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την βιομηχανική παραγωγή Μαΐου της Ευρωζώνης, τα εβδομαδιαία στοιχεία της αγοράς εργασίας και τον πολύ σημαντικό δείκτη τιμών παραγωγού Ιουνίου στις ΗΠΑ.