THEPOWERGAME
Η χρηματιστηριακή αγορά της Kίνας αντιμετωπίζει ένα κύμα πωλήσεων καθώς τα χρήματα που είναι κλειδωμένα σε μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια ωριμάζουν, το τελευταίο σημείο πίεσης που προστίθεται σε μια σειρά από ανησυχίες που επιβαρύνουν το κλίμα.
Περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια γουάν (37,3 δισεκατομμύρια δολάρια S$) μετρητών που έχουν κολλήσει σε αμοιβαία κεφάλαια τα τελευταία τρία χρόνια πρόκειται να απελευθερωθούν, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Morningstar. Για τους απογοητευμένους επενδυτές που σκέφτονται να τα εξαργυρώσουν, είναι μια ευκαιρία να βρουν μια νέα στέγη για τα χρήματά τους, μακριά από τις μετοχές.
Ένα από τα μεγαλύτερα μακροοικονομικά hedge funds της χώρας, το Shanghai Banxia Investment Management Center, προειδοποίησε τον Ιούνιο ότι οι καθαρές εκροές από τα τριετή αμοιβαία και ιδιωτικά κεφάλαια θα είναι «αναπόφευκτες», προσθέτοντας καθοδικούς κινδύνους. Αυτές οι πιθανές πωλήσεις έρχονται καθώς η αγορά αγωνίζεται με μια οικονομία που χάνει τη δυναμική της και εν μέσω έλλειψης νέων χρηματοδοτήσεων.
«Θα πρέπει να υπάρξει ένα κύμα εξαγορών μετά τη λήξη», δεδομένων των αναγκών των επενδυτών για ρευστότητα μετά το κλείδωμα και τις απώλειες των ταμείων, δήλωσε ο Yang Ruyi, διαχειριστής κεφαλαίων στη Shanghai Prospect Investment Management.
Περίπου 38 αμοιβαία κεφάλαια που σχετίζονται με μετοχές και ξεκίνησαν το 2020 με τριετές lockup είχαν κατά μέσο όρο απώλειες 0,4% από την έναρξή τους στις 31 Μαΐου, ενώ λιγότερα από τα μισά από αυτά σημείωσαν κέρδη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Morningstar. Τα 13 αμοιβαία κεφάλαια που δημιουργήθηκαν το 2021 με διετή δέσμευση ήταν όλα ζημιογόνα, με μέση απώλεια 13%. Τα 185 προϊόντα με μονοετή δέσμευση που λήγουν φέτος έχουν απώλειες 3,3%.
Οι λήξεις ξυπνούν επίσης μνήμες από τις διακυμάνσεις της αγοράς πέρυσι, αναδεικνύοντας την ευθραυστότητα του κλίματος. Καθώς η Κίνα χαλάρωσε τους περιορισμούς του Covid για να αναζωογονήσει την οικονομία, η αύξηση της διάθεσης για ανάληψη κινδύνου προκάλεσε ραγδαία πτώση των εταιρικών ομολόγων, προκαλώντας τις εξαγορές επενδυτών σε προϊόντα και κεφάλαια διαχείρισης πλούτου με επίκεντρο τα ομόλογα. Αυτό με τη σειρά του οδήγησε σε περισσότερες πωλήσεις, ανατροφοδοτώντας αυτό που εξελίχθηκε σε μια ευρεία πτώση των ομολόγων και αναγκάζοντας τους αξιωματούχους να στηρίξουν την αγορά.