THEPOWERGAME
Εκεί που πολλοί βλέπουν μία τεχνολογία που θα αλλάξει τον κόσμο, άλλοι εντοπίζουν μία μεγάλη απειλή για την ανθρωπότητα ή το πεδίο στο οποίο θα γίνει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η αρένα στην οποία θα κονταροχτυπηθούν όλες οι παγκόσμιες υπερδυνάμεις. Όποιος κυριαρχήσει θα έχει καταφέρει να πάρει το πάνω χέρι στη διεθνή σκηνή για πολλές δεκαετίες. Σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης Brookings, όποιος επικρατήσει στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης έως το 2030 θα είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του πλανήτη τουλάχιστον έως το 2100.
Στο επίκεντρο σήμερα βρίσκεται η Ταϊβάν, η οποία έχει την τεχνογνωσία και κατασκευάζει περίπου το 90% της παγκόσμιας παραγωγής των πιο προηγμένων ημιαγωγών που χρησιμοποιούνται ως εγκέφαλοι των πιο έξυπνων συσκευών. ΗΠΑ και Κίνα μάχονται για το ποιος θα ελέγχει την Ταϊβάν αλλά και για να μεγαλώσουν το δικό τους μερίδιο στην παγκόσμια πίτα των ημιαγωγών.
Η Ευρώπη έχει μείνει για μία ακόμη φορά πίσω και στην παρούσα φάση προσπαθεί να συμμαχήσει με την Ιαπωνία για να δημιουργήσουν ένα νέο πόλο επιρροής και τεχνολογικής ισχύος. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Τιερί Μπρετόν συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ιαπωνικής κυβέρνησης την περασμένη Δευτέρα, με την τεχνητή νοημοσύνη να βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων. Ευρωπαϊκή Ένωση και Ιαπωνία δημιουργούν επίσης ένα συμβούλιο συνεργασίας σε θέματα ψηφιακής τεχνολογίας, ενώ ανάλογες κινήσεις κάνει η ΕΕ και με τη Νότια Κορέα.
Προβάδισμα στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης σήμερα έχουν οι ΗΠΑ. Διαθέτουν τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Google, η Apple και η Microsoft που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Καθώς ο αγώνας για την κυριαρχία της τεχνητής νοημοσύνης γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστικός σε όλο τον κόσμο, οι εταιρείες στις ΗΠΑ διερευνούν νέες ευκαιρίες για να ενισχύσουν τη θέση τους στον κλάδο μέσω εξαγορών, ανταλλαγής συμφωνιών και επενδύσεων στην τεχνολογική υπέρβαση. Στόχος τους είναι να πρωταγωνιστήσουν σε έναν κλάδο που αναμένεται να φτάσει τα 118 δισ. δολάρια έως το 2025.
Τον Οκτώβριο του 2022 η Ουάσινγκτον απαγόρευσε στις αμερικανικές εταιρείες να προμηθεύουν τσιπάκια και συσκευές που κατασκευάζουν τσιπάκια, σε κινεζικές εταιρείες. Απαγόρευσε επίσης σε Αμερικανούς πολίτες να εργάζονται σε κινεζικές εταιρείες κατασκευής ημιαγωγών, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η εκροή τεχνογνωσίας προς τον ανταγωνιστή από την Ασία.
Ο δεύτερος πόλος είναι χωρίς καμία αμφιβολία η Κίνα. Η κινεζική κυβέρνηση επενδύει τεράστια ποσά στην ανάπτυξη και έρευνα στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης με ξεκάθαρο στόχο να ξεπεράσει τις ΗΠΑ. Εταιρείες κολοσσοί όπως η Alibaba, η Baidu και η Tencent σηκώνουν το βάρος της αναβάθμισης του ρόλου της Κίνας στον τεχνολογικό κλάδο και κυρίως στις νέες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Παρά τους πόρους που διαθέτει το κινεζικό κράτος, ο χρόνος θα δείξει αν πραγματικά μπορεί να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ, ενώ ο κίνδυνος στρατιωτικής επέμβασης στην Ταϊβάν είναι πάντοτε ορατός.
Η Ταϊβάν έχει την κρατική εταιρεία TSMCπου φτιάχνει τα πιο εξελιγμένα τσιπάκια αλλά από μόνη της δεν μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ υπάρχει πάντοτε ο φόβος της Κίνας. Η Ευρώπη θα μπορούσε να είναι ο τρίτος πόλος, είτε σε συνεργασία με άλλες δυνάμεις είτε μόνη της. Αποτελεί το 1/5 της παγκόσμιας οικονομίας και διαθέτει δυνάμεις που μέχρι σήμερα υποτιμούνται. Για να κοντράρει όμως τις ΗΠΑ και την Κίνα θα πρέπει να υλοποιήσει μεγάλες επενδύσεις στην ψηφιακή τεχνολογία και την καινοτομία.
Η κυριαρχία στον τεχνολογικό κλάδο απαιτεί ψηφιακές επενδύσεις, ραγδαία καινοτομία και αποτελεσματικά φορολογικά συστήματα. Κάθε μεγάλος πόλος σήμερα ηγείται σε κάποιο πεδίο. Η Κίνα στα χρήματα που ξοδεύονται, οι ΗΠΑ στις επιχειρηματικές πρακτικές και στην καινοτομία και η Ευρώπη στο πόσο αποτελεσματικά διαχέονται οι τεχνολογίες στην κοινή αγορά. Στην κούρσα για την τεχνητή νοημοσύνη ακολουθούν χώρες όπως ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, ενώ η Ρωσία είναι ένας μικρός παίκτης της παγκόσμιας αγοράς που μικραίνει ολοένα και περισσότερο.