THEPOWERGAME
Έτοιμο έχει το υπουργείο Οικονομικών το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για να λάβει από την Κομισιόν το πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης των 32 δισ. ευρώ, ώστε να προχωρήσει μία σειρά μεγάλων μεταρρυθμίσεων και έργων μέχρι το 2026. Στόχος η επαναφορά της οικονομίας στην κανονικότητα, η μείωση της ανεργίας με πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, η ψηφιοποίηση του Δημοσίου, η πράσινη ενέργεια και τα μεγάλα δημόσια έργα.
Σήμερα, Δευτέρα, παρουσιάζεται στο υπουργικό και αμέσως μετά θα πάει στην Βουλή για έγκριση.
Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας στο powergame.gr, κάνουν λόγο για το μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας που έχει δοθεί μέσα σε τόσο λίγο χρόνο και με ευνοϊκούς όρους, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία και προσδιορίζουν ως στόχο της προώθησης των συγκεκριμένων έργων το «μετασχηματισμό της χώρας».
Εντός του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα εισρεύσουν τα πρώτα 5,5 δισεκατομμύρια (επιχορηγήσεις 4,2 δισ. και δάνεια 1,3 δισ. ευρώ) από τα συνολικά 32 δισεκατομμύρια που αναλογούν στη χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι άμεσος στόχος της Κυβέρνησης είναι να μειώσει στο ελάχιστο τον χρόνο που θα χρειαστεί η χώρα να επανέλθει στην κανονικότητα μετά την μεγάλη και πρωτόγνωρη ύφεση λόγω της διάρκειας της πανδημίας και έτσι οι πόροι πρέπει να χρησιμοποιηθούν σε κρίσιμος τομείς με στόχο την δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας μέσα από τον μετασχηματισμό του Κράτους και των ιδιωτικών επενδύσεων.
Έτσι, οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών ποντάρουν πολλά στους πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους που θα προορισθούν για μεταρρυθμίσεις και αναπτυξιακές παρεμβάσεις, όπως η ψηφιακή μετάβαση, οι πράσινες μορφές ενέργειας, τα μεγάλα δημόσια έργα, οι ιδιωτικές επενδύσεις και αυτές στο ανθρώπινο κεφάλαιο και στην απασχόληση.
Αν και το πρόγραμμα θα είναι ανοικτό για τρία με τέσσερα χρόνια, επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει εμπροσθοβαρής χρηματοδότηση, με τα επενδυτικά έργα να αξιολογούνται με αυτόματες και ταχύτατες διαδικασίες μέσω κυρίως του εθνικού και ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.
Η κατάθεση του σχεδίου στις Βρυξέλλες, όπως ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, θα γίνει στις αρχές Απριλίου και θα ακολουθήσει διάστημα περίπου 100 ημερών μέχρι να αξιολογηθεί και να εγκριθεί από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές. «Αυτό σημαίνει ότι Ιούλιο με Αύγουστο αναμένουμε ποσό περίπου 4 δισ. ευρώ», σημείωσε, εξηγώντας ότι τα χρήματα αυτά αφορούν αποκλειστικά επενδύσεις και δεν επιτρέπουν προσλήψεις ή επαναλαμβανόμενες δαπάνες.
Η ελληνική πρόταση περιγράφει περίπου 170 έργα και μεταρρυθμίσεις προς υλοποίηση μέχρι και το 2026, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 18 δισ. ευρώ. Οι διαβουλεύσεις με την Ε.Ε. υπολογίζεται να διαρκέσουν περίπου τέσσερις μήνες και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η εκταμίευση των ποσών προς τα κράτη μέλη. Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που θα καταθέσει το σχέδιο, με την προσδοκία να είναι από τις πρώτες που θα αρχίσει να λαμβάνει την ενίσχυση.