THEPOWERGAME
«Μικρό καλάθι» φαίνεται να κρατούν για το 2021 οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) αναφορικά με τον όγκο των συναλλαγών που προβλέπουν να υλοποιήσουν στην αγορά ακινήτων. Η ανάγκη μείωσης του επενδυτικού ρίσκου σε συνδυασμό με τις υψηλές ζητούμενες τιμές, παρά την πανδημία, φαίνεται πως λειτουργούν ως παράγοντες ανάσχεσης για υλοποίηση υψηλής αξίας επενδύσεων.
Υπενθυμίζεται ότι το 2020, στην αγορά ακινήτων «έπεσαν» 1 δισ. ευρώ επενδύσεις. Με βάση σχετικά στοιχεία έκθεσης της εταιρείας Δανός-BNP Paribas Real Estate,
- το 35% αφορούσε ξενοδοχειακά ακίνητα,
- το 20% γραφεία,
- το 20% καταστήματα και
- το 10% logistics, με το υπόλοιπο ποσοστό να αφορά τις υπόλοιπες κατηγορίες (π.χ. ακίνητα μικτής χρήσης, οικόπεδα, οικιστικά κτλ.).
Οι εισηγμένες ΑΕΕΑΠ ήταν «υπεύθυνες» για επενδύσεις της τάξεως των 265 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, το τρίτο κύμα της πανδημίας και η διατήρηση των περιορισμών στην λειτουργία πλειάδας δημοσίων υπηρεσιών, έχουν αρχίσει να επιδρούν αρνητικά στη δυνατότητα των εταιρειών του κλάδου, να προχωρούν σε συμφωνίες και να ολοκληρώνουν συναλλαγές στην αγορά ακινήτων.
Όπως ανέφερε ανώτατο στέλεχος εισηγμένης ΑΕΕΑΠ τις προηγούμενες ημέρες, «το realestateχρειάζεται και ανοιχτές δημόσιες υπηρεσίες για να μπορέσει να λειτουργήσει. Όπως είναι σήμερα η κατάσταση, δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά». Για παράδειγμα, επί έναν και πλέον μήνα τα υποθηκοφυλακεία ήταν κλειστά και δεν δέχονταν επισκέψεις ούτε με ραντεβού. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει νομικός έλεγχος στα προς απόκτηση ακίνητα.
Μόλις πριν λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι τελικά θα επιτραπεί η επαναλειτουργία των υποθηκοφυλακείων, έστω και με την διαδικασία των ραντεβού.
Στελέχη της αγοράς προσθέτουν, ότι δυσλειτουργικές παραμένουν κι άλλες λειτουργίες, όπως για παράδειγμα, η τακτοποίηση τυχόν αυθαιρεσιών σε προς απόκτηση ακίνητα, ή η έκδοση πιστοποιητικού περί μη οφειλής ΤΑΠ από τον οικείο δήμο.
Ένα ακόμα πρόβλημα, που οφείλεται στην διακοπή λειτουργίας των δικαστικών λειτουργιών, είναι και το γεγονός ότι δεν είναι δυνατή η προσημείωση επί ακινήτων, ώστε να εξασφαλιστεί τραπεζική χρηματοδότηση.
«Δεν μπορούμε να προβούμε σε υπογραφή νέων τραπεζικών δανείων, επειδή δεν μπορούμε να προσκομίσουμε στην τράπεζα τις απαιτούμενες προσημειώσεις επί ακινήτων του χαρτοφυλακίου μας, καθώς οι δικαστές δεν εργάζονται αυτήν την περίοδο. Θα πρέπει η Πολιτεία να μεριμνήσει, ώστε τυπικές διαδικασίες, όπως η συγκεκριμένη, να μπορούν να γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο», αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη των ΑΕΕΑΠ.
Επίσης, αυτήν την περίοδο, δεν μπορούν να γίνουν και διορθώσεις τίτλων ιδιοκτησίας, που συχνά είναι απαραίτητες. Με δεδομένο ότι κάθε εταιρεία του κλάδου, οφείλει να λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια, είναι ξεκάθαρο ότι γεννώνται ζητήματα για την προσθήκη νέων ακινήτων στο χαρτοφυλάκιό τους.
Αυτές οι δυσκολίες αναμένεται να έχουν αρνητική επίδραση στον όγκο των επενδύσεων στην αγορά ακινήτων, τουλάχιστον για το πρώτο μισό του 2021.
Έτσι, εκτιμάται ότι το δεύτερο εξάμηνο θα είναι πολύ πιο δυναμικό, καθώς όσες αγοραπωλησίες είναι δύσκολο να ολοκληρωθούν σήμερα, θα μετατεθούν για τους επόμενους μήνες.
Πάντως, στελέχη του κλάδου εκτιμούν ότι και φέτος, ο κύριος όγκος των επενδύσεων (πάνω από το 50%) θα κατευθυνθεί προς την αγορά κτιρίων γραφείων, ακινήτων logistics και σουπερμάρκετ. Πρόκειται για δύο κατηγορίες ακινήτων που εμφανίζονται ισχυρά «αμυντικά» χαρακτηριστικά απέναντι στην κρίση, καθώς διατηρούν υψηλό μισθωτικό ενδιαφέρον και χαμηλή προσφορά, παράγοντες που μεταφράζονται σε ικανοποιητικές αποδόσεις και μελλοντικές υπεραξίες.