THEPOWERGAME
Την επόμενη εβδομάδα όπως έκανε γνωστό ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα ανοίξει ξανά η γαλλική πρεσβεία στην Τρίπολη, ενώ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι, συμφώνησαν στην ανάγκη αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων μετά από χρόνια συγκρούσεων στην περιοχή, σε ένδειξη σταδιακής επιστροφής της σταθερότητας στη Λιβύη.
Η γαλλική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Λιβύης ήταν στόχος βομβιστικής επίθεσης αυτοκινήτου παγιδευμένου με εκρηκτικά τον Απρίλιο του 2013 και είχε κλείσει επίσημα τον Ιούλιο του 2014.
Το νέο μεταβατικό καθεστώς της Λιβύης προέκυψε από την ειρηνευτική διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών που ξεκίνησε το Νοέμβριο στην Τύνιδα, στη συνέχεια ψηφίστηκε στη Γενεύη και επιβεβαιώθηκε από το κοινοβούλιο της Λιβύης στις 10 Μαρτίου.
Η Γαλλία και ο Μακρόν έχουν επικρίνει σκληρά τη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη, ενώ απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι το Παρίσι είχε κρυφά αναμιχθεί στην πολιτική της χώρας.
Γαλλία και Ιταλία είναι οι κύριες χώρες της ΕΕ που διατηρούν συμφέροντα στη Λιβύη. Ωστόσο Ρωσία, Τουρκία, Αίγυπτος, ΗΑΕ και ΗΠΑ είναι μεταξύ των χωρών που θα διαδραματίσουν ρόλο στην μεταπολεμική περίοδο στη χώρα.
Τι συζήτησαν Μακρόν – Σίσι
Ανάμεσα στα σημαντικότερα θέματα που συζήτησαν οι δύο ηγέτες ήταν το θέμα της Λιβύης. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος τάχθηκε εκ νέου υπέρ της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων από το έδαφος της Λιβύης, στηρίζοντας παράλληλα τη μεταβατική κυβέρνηση έτσι ώστε εκείνη να προετοιμάσει εκλογές τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προσωπικές προσπάθειες του προέδρου Αλ Σίσι που ενίσχυσαν την πολιτική διαδικασία για την επίλυση του λιβυκού ζητήματος, ενδυναμώνοντας τον ρόλο της Αιγύπτου ως βασικού πυλώνα για την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης στη σημασία της εντατικοποίησης των κοινών προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην περιοχή του Σαχέλ, αλλά και στο θέμα του Φράγματος που απασχολεί την Αίγυπτο, με τον Γάλλο πρόεδρο να τονίζει ότι η χώρα του στηρίζει την εξεύρεση λύσης που να ικανοποιεί τα συμφέροντα όλων των μερών το συντομότερο δυνατό.