THEPOWERGAME
«Η Ελλάδα τα σπάει. Οι επιδόσεις της κυριολεκτικά δεν υπάρχουν. Αποτελεί παράδειγμα για όλη την Ευρώπη». Με αυτά τα εξόχως διθυραμβικά σχόλια, ο Rob Genieser, managing partner του βρετανικού επενδυτικού οργανισμού ETF Partners, εξήρε χθες την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Με φόντο το Ζάππειο Μέγαρο, όπου από χθες έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 500 επενδυτές, οι οποίοι συμμετέχουν στο «Tech Tour Athens Smart Capital 2023», ιχνηλατώντας την αγορά για τα επόμενα success stories, ο Genieser εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σε αυτό το περιβάλλον το οικοσύστημα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί δυναμικά.
Άποψη την οποία έδειξαν να συμμερίζονται απόλυτα οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων venture capital funds, των private equity funds, των θεσμικών επενδυτών και των μεμονωμένων business angels, που βρίσκονται για δεύτερη χρονιά στη χώρα μας, στο πλαίσιο του Tech Tour Athens Smart Capital, το οποίο διοργανώνεται υπό τη φιλοξενία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ).
Το ETF Partners, το οποίο έχει ήδη επενδύσει στη χώρα μας στην DeepSea, εταιρεία λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, και που σύμφωνα με πληροφορίες κοιτάζει πολύ συστηματικά την Ελλάδα για περαιτέρω επενδύσεις, διαχειρίζεται κεφάλαια που προέρχονται από θεσμικούς επενδυτές, παγκόσμιες εταιρείες και family offices, επενδύοντας σε εταιρείες τεχνολογίας, που κάνουν τη διαφορά -σε ένα μοντέλο που αποκαλεί «βιωσιμότητα μέσω καινοτομίας».
Επενδύσεις 72 δισ. ευρώ στο «έξυπνο» χρήμα
Από το βήμα της διήμερης εκδήλωσης, ο πρόεδρος της ΕΑΤΕ, δρ Χάρης Λαμπρόπουλος, περιγράφοντας την ευνοϊκή πολιτική, οικονομική και επενδυτική συγκυρία στη χώρα, σχολίασε ότι τα κεφάλαια που προορίζονται για το λεγόμενο «smart money» στην Ελλάδα θα αγγίξουν τα 72 δισ. ευρώ τα επόμενα 5-7 έτη, «με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται» όπως είπε.
«Οι επενδύσεις στο “έξυπνο χρήμα” δεν ήταν ποτέ διαθέσιμες στην Ελλάδα όπως είναι σήμερα. Ενώ εξίσου κρίσιμο είναι το γεγονός ότι αυτήν τη στιγμή όλα τα συστατικά έχουν ευθυγραμμιστεί και είναι ταυτόχρονα διαθέσιμα. Όλα αυτά τα συστατικά διασφαλίζουν την επιτυχία και την αναβάθμιση όχι μόνο του ελληνικού οικοσυστήματος, αλλά και του επενδυτικού επιχειρηματικού μας μοντέλου», τόνισε ο κ. Λαμπρόπουλος.
Από την πλευρά της, η CEO της ΕΑΤΕ, κυρία Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, σχολίασε: «Στόχος είναι να ανοίξουμε την ελληνική αγορά επιχειρηματικών κεφαλαίων μέσα από τις συνεργασίες μας με παρεμφερείς ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Πρέπει να επενδύσουμε σε νέους διαχειριστές κεφαλαίων και ειδικά στην εκπαίδευσή τους, αλλά και να προσελκύσουμε περισσότερους ξένους θεσμικούς επενδυτές στην Ελλάδα».
Όσον αφορά τη διαθεσιμότητα κεφαλαίων, ο Αντώνης Τζωρτζακάκης, διευθύνων σύμβουλος του 5G Ventures, που διαχειρίζεται το fund Phaistos, σε σχετικό πάνελ αναφέρθηκε επίσης στη διάθεση άνω των 6 δισ. ευρώ χρηματοδοτήσεων, ειδικά για startups και ερευνητικά projects στον χώρο του ICT.
Σε ποιους τομείς επενδύουν
Όπως ανέφεραν χθες κατά τις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι των venture capitals, των private equity funds και οι μεμονωμένοι επενδυτές, οι τομείς που κατά κύριο λόγο προσελκύουν τα επενδυτικά βλέμματα είναι αυτοί του GreenTech, συμπεριλαμβανομένoυ του Climatech, του deep tech, της βιοτεχνολογίας, της υγείας και της αγροτεχνολογίας.
«Είμαστε εδώ για δεύτερη χρονιά και δεν διαπιστώνουμε μόνο τη μεγάλη ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς των VC, αλλά και την πρόοδο των startuppers, οι οποίοι σηκώνουν χρήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό και κάνουν εξαιρετικά πράγματα για να εκσυγχρονίσουν και να ψηφιοποιήσουν την ελληνική οικονομία», τόνισε ο William Stevens, Tech Tour Founder.
Όπως τόνισαν εκπρόσωποι των VCs και των PΕs, το εμπάργκο επενδύσεων των ΗΠΑ στην Κίνα έχει φέρει την Ευρώπη στο προσκήνιο σε ό,τι αφορά τους Αμερικανούς επενδυτές και ειδικά τα Family Offices, Αυτό, ωστόσο, που επισήμαναν οι συμμετέχοντες είναι η ανάγκη η Ευρώπη να είναι πιο συνετή τόσο στις αποτιμήσεις, όσο και στη σπατάλη χρημάτων από τις εταιρείες, μια και οι συνεχόμενες κρίσεις, όπως ο πόλεμος και η συνεπακόλουθη ενεργειακή κρίση, μπορούν να κάνουν τη διαθεσιμότητα των κεφαλαίων πιο δύσκολη, με το σημείο-κλειδί να είναι τα πραγματικά ξεχωριστά και καινοτόμα προϊόντα.
Αυτό υποστήριξε τόσο ο Πάνος Λουλιάς, Partner του Uni.fund, αλλά και ο Γιώργος Δημόπουλος του VentureFriends, μια και, όπως ανέφεραν, υπήρξαν δυσκολίες το τελευταίο έτος στις χρηματοδοτήσεις Α’ γύρου.
Αναζητώντας success stories
Τουλάχιστον 500 εκπρόσωποι venture capitals και equity funds αλλά και θεσμικοί επενδυτές βρίσκονται από χθες στην Αθήνα, για να σκανάρουν την εγχώρια σκηνή των startups, αναζητώντας τα επόμενα success stories στο πλαίσιο του Tech Tour Athens Smart Capital 2023.
Πρόκειται για την ετήσια εκδήλωση μιας από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες κοινότητες επενδυτών στην Ευρώπη, με πάνω από 1.000 επενδυτές να συμμετέχουν σε αυτήν (VCs και εταιρείες), ενώ πάνω από 1.000 startups έχουν σηκώσει πάνω από 18 δισ. κεφαλαίων τα τελευταία έξι έτη.
Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται πάνω από 25 εκδηλώσεις σε πόλεις της Ευρώπης, με διάφορες θεματικές φυσικά, καλύπτοντας όλες τις τεχνολογίες και τομείς αιχμής.
Το Tech Tour Athens διοργανώνεται στην Αθήνα από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ, πρώην ΤΑΝΕΟ), τον βασικό χρηματοδότη της ελληνικής αγοράς επιχειρηματικών κεφαλαίων, καθώς διαχειρίζεται επενδυτικά κεφάλαια 2,1 δισ. ευρώ.