THEPOWERGAME
Τη χαλάρωση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους φέρεται να συζητεί η κυβέρνηση. Σε συνάντηση που έγινε στο υπ. Ανάπτυξης με εκπροσώπους της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΕΣΕ), ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, εμφανίσθηκε θετικός στην αύξηση του πλαφόν του περιθωρίου κέρδους, που επιβάλλει εδώ και πολλούς μήνες ρύθμιση στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, από τον Μάρτιο του 2022, που ενέσκηψε στη χώρα βαρύς πληθωρισμός, και προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας, απαγορεύεται η πώληση βασικών προϊόντων και υπηρεσιών με περιθώριο μεικτού κέρδους ανά μονάδα μεγαλύτερο του αντίστοιχου που ίσχυε προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2021. Η ρύθμιση περιέλαβε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών που είναι απαραίτητα για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή. Επίσης, περιέλαβε γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα, πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών κ.λπ. Μάλιστα, με βάση τη συγκεκριμένη νομοθεσία, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ σε μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις.
Τώρα η κυβέρνηση φαίνεται να συζητεί τη χαλάρωση του μέτρου. Προς την κατεύθυνση αυτήν συμβάλλει και η μείωση του πληθωρισμού, που τον Ιούνιο μειώθηκε στο 2,7%. Είναι ο τέταρτος χαμηλότερος πληθωρισμός στην ΕΕ και πλησιάζει τον στόχο της ΕΚΤ, δηλαδή το 2%. Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση θέλει να δείξει την επιστροφή στην κανονικότητα και ότι τα δύσκολα είναι πίσω.
Ωστόσο, φαίνεται από τη συνάντηση που έγινε στο υπ. Ανάπτυξης ότι η κυβέρνηση και το υπ. Ανάπτυξης δεν επιθυμούν να αφαιρέσουν εντελώς το μέτρο. Γι’ αυτό άλλωστε προαναγγέλθηκε από τον κ. Σκρέκα η παράταση ισχύος του για άλλους έξι μήνες, δηλαδή μέχρι τέλος του έτους. Αυτό συμβαίνει επειδή ο πληθωρισμός στα τρόφιμα παραμένει ιδιαίτερα υψηλός και στο 11,6% για τον περασμένο Μάιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
Η λύση που προκρίνεται τώρα είναι η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του πλαφόν περιθωρίου κέρδους. Αντί αυτό να συγκρίνεται με το περιθώριο που ίσχυε προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2021, να ορισθεί μια μέση τιμή περιθωρίου, που ίσχυσε για μια τελευταία περίοδο, π.χ. ενός ή δύο ετών. Ουσιαστικά ένας τέτοιος αλγόριθμος θα μπορούσε να δώσει μια ανάσα της τάξης του 5%-10% στο περιθώριο μεικτού κέρδους.
Για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες εκτός του τομέα της διατροφής, που δεν συμβάλλουν πλέον στον πληθωρισμό (π.χ. καύσιμα), δεν αποκλείεται να υπάρξει ολοσχερής αφαίρεσή τους από την ισχύ του μέτρου. Αυτό είναι κάτι που έχουν ήδη ζητήσει οι συνδικαλιστικοί φορείς των επιχειρήσεων εμπορίας καυσίμων από την ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης. Κάτι τέτοιο άλλωστε είναι στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού Ανάπτυξης, καθώς η σχετική ρύθμιση που έχει ψηφιστεί στη Βουλή δίνει τη δυνατότητα στον υπ. Ανάπτυξης να ορίζει τη λίστα των προϊόντων και υπηρεσιών που εμπίμπτουν στις διατάξεις της.
Οι εκπρόσωποι της ΕΣΕ ζήτησαν ακόμη από τον υπουργό, κ. Σκρέκα, να περιοριστεί η παράταση του «καλαθιού του νοικοκυριού», από τους έξι που έχει ανακοινωθεί, στους τρεις μήνες και, εφόσον απαιτηθεί, να επεκταθεί για άλλους 3 μήνες. Οι επιχειρηματίες των super markets «γκρινιάζουν» με το «καλάθι του νοικοκυριού», καθώς έχει ανέλθει δραστικά η αγορά των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας και από 17% που ήταν προ του «καλαθιού», πλέον έχει ανέλθει στο 25%. Κι επειδή τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας έχουν χαμηλότερο περιθώριο κέρδους από τα επώνυμα προϊόντα, μειώνεται το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων.