THEPOWERGAME
«Πετράδι στο στέμμα» της Eldorado Gold και της Ελληνικός Χρυσός χαρακτήρισε το μεταλλείο των Σκουριών στη Χαλκιδική ο Χρήστος Μπαλάσκας, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής Ελλάδας στον καναδικό όμιλο. Η διετία 2024-2025 είναι για την Ελληνικός Χρυσός η περίοδος της επιτάχυνσης για την ολοκλήρωση των κατασκευών στις Σκουριές και την ενίσχυση της παραγωγικότητας στην Ολυμπιάδα, ενώ από το 2025-2029 με την ολοκλήρωση των κατασκευών θα μπει στην περίοδο της ανάπτυξης, με τη μεγιστοποίηση της απασχόλησης και της παραγωγής. Η συνολική διάρκεια ζωής του μεταλλείου είναι περίπου 20 έτη και προβλέπεται να έχει ετήσια παραγωγή κατά μέσο όρο 140.000 ουγγιών χρυσού και 67 εκατομμυρίων λιβρών χαλκού.
Με εξασφαλισμένη πλέον τόσο τη χρηματοδότηση, όσο και κάθε είδους αδειοδότηση, το έργο των Σκουριών εισέρχεται σε φάση κατασκευαστικής ολοκλήρωσης 2,5 ετών μέσω πρόσθετων επενδύσεων 845 εκατ. δολαρίων, οι οποίες με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν άμεσα περισσότερες από 800 θέσεις εργασίας στις κατασκευές και επιπλέον 1.400 κατά την πλήρη λειτουργία του μεταλλείου.
Ταυτόχρονα, όπως σημείωσε ο κ. Μπαλάσκας, στο 2ο εξάμηνο του 2025 η εταιρεία θέλει να προχωρήσει στην εμπορική παραγωγή. «Χρειάζεται, όμως», όπως ανέφερε, «να γίνει πρώτα μια επένδυση που θα πλησιάσει το 1 δισ. δολάρια και στη διαδρομή να δημιουργηθούν έργα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης σε συνεννόηση με τους δήμους». «Η επένδυση στις Σκουριές έχει ξεκινήσει ήδη μέσα στο 2022 επενδύσαμε 34 εκατ. ευρώ και δεν περιμέναμε τις χρηματοδοτήσεις για να προχωρήσουμε. Εξάλλου, η χρηματοδότηση ήρθε μέσα στο 2022 και μπορέσαμε να σχεδιάσουμε τα πλάνα για τα έργα μας. Υποβάλαμε παράλληλα, όπως οφείλαμε από τη νέα επενδυτική συμφωνία, την πρόταση για τη μεταλλουργία».
Η ανάπτυξη της Μονάδας Μεταλλουργίας παραμένει προτεραιότητα για την Ελληνικός Χρυσός, ως μέρος της νέας Επενδυτικής Συμφωνίας. Το χρονικό διάστημα υποβολής της μελέτης είχε οριστεί στα δύο χρόνια και στο διάστημα αυτό η Ελληνικός Χρυσός διερεύνησε τη βέλτιστη δυνατή οικονομική και περιβαλλοντική λύση, βάσει των τεχνολογικών εξελίξεων που έχουν επέλθει στον κλάδο. Εφόσον η μελέτη της Ελληνικός Χρυσός εγκριθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση, η εταιρεία θα προχωρήσει στην υλοποίησή της.
Στη συνέχεια ο κ. Μπαλάσκας σημείωσε πως αδειοδοτήθηκε περιβαλλοντικά το έργο -εκ νέου-, παρά το γεγονός πως η άδεια έληγε το 2026. «Η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων είναι πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα. Συμπεριλαμβάνονταν οι περιβαλλοντικές, αλλά και οι κοινωνικές επιπτώσεις, με μία εκτεταμένη διαβούλευση». Η μελέτη αυτή εγκρίθηκε και χρηματοδοτήθηκε από τη μαμά εταιρεία, την Eldorado Gold. «Μετά το 2030, αφού αναπτυχθούν τα μεταλλεία, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε την αποκατάσταση και έχουμε δεσμευτεί με εγγυητικές επιστολές τάξης μεγέθους σχεδόν 60 εκατ. ευρώ». Το έργο των Σκουριών έχει σχεδιαστεί για να πληροί τις αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος. Μέσα από πρακτικές όπως η Ξηρή Απόθεση, το νέο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Αποβλήτων & Υδάτων και η Παράλληλη Αποκατάσταση, επιτυγχάνει τη μέγιστη προστασία και τη χαμηλότερη δυνατή επίδραση στο περιβάλλον.
Στην πλήρη ανάπτυξή της, η επένδυση θα ξεκλειδώσει σημαντικά οφέλη για τη χώρα και την τοπική κοινωνία, αποτέλεσμα της ήδη πραγματοποιθείσας επένδυσης ύψους 1,3 δισ. δολαρίων, αλλά και των πρόσθετων επενδύσεων 1,9 δισ. δολαρίων, που θα οδηγήσουν στη δημιουργία 3.000 μόνιμων και καλά αμειβόμενων άμεσων θέσεων εργασίας, εκτιμώμενων εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο ύψους 2 δισ. ευρώ, καθώς και σημαντικών πρόσθετων επενδύσεων σε τοπικά έργα κοινωνικού χαρακτήρα, ύψους 80 εκατ. δολαρίων.
Όσον αφορά την Ολυμπιάδα, συνεχίζεται ο μετασχηματισμός του μεταλλείου, με έμφαση στη σταδιακή υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και μεθόδων, που βελτιώνουν σημαντικά την παραγωγικότητα και ενισχύουν περαιτέρω τα επίπεδα ασφάλειας. Ήδη η παραγωγή τρέχει με ετήσιους ρυθμούς της τάξης των 470 χιλ. τόνων ανά έτος και το 2022 ανήλθε στις 56.333 ουγγιές χρυσού, καταγράφοντας μικρή αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Μέχρι σήμερα η Ολυμπιάδα είναι η μόνη πηγή θετικών ταμειακών ροών της εταιρείας. Το παραγωγικό μεταλλείο Ολυμπιάδας παράγει χρυσό, ασήμι, μόλυβδο και ψευδάργυρο.
Η ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας (μεταλλευτικά έργα Σκουριών, Ολυμπιάδας, Στρατωνίου – Μαύρων Πετρών) παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά projects της χώρας, παρά τη μεγάλη αύξηση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) τα τελευταία έτη. Η πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας δίνει την ευκαιρία στην Ελλάδα να γίνει 3η παραγωγός χώρα χρυσού στην Ευρώπη.