THEPOWERGAME
Επεκτάθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο ο μεταποιητικός τομέας στην Τουρκία, με τον ρυθμό αύξησης των νέων παραγγελιών ωστόσο να επιβραδύνεται και τις πιέσεις στις τιμές να εντείνονται ως απόρροια της αποδυνάμωσης της τουρκικής λίρας.
Συγκεκριμένα, όπως δείχνει έρευνα της S&P Global, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) για τον τομέα της μεταποίησης διαμορφώθηκε τον προηγούμενο μήνα στις 51,5 μονάδες, αμετάβλητος σε σύγκριση με τους προηγούμενους δύο μήνες αλλά παραμένοντας πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Εκτός από τη βελτίωση της ζήτησης, οι εταιρείες απέδωσαν την άνοδο και στη συνεχιζόμενη ανάκαμψη από τον μεγάλο σεισμό του Φεβρουαρίου και στην ανάκαμψη της εργοστασιακής δραστηριότητας μετά τις τουρκικές εκλογές.
Σε δηλώσεις του, ο Andrew Harker, Οικονομικός Διευθυντής της S&P Global Market Intelligence, τόνισε σύμφωνα με το Reuters πως: «Η μεταποιητική παραγωγή ξεκίνησε καλά τον Ιούνιο και ο κλάδος παραγωγής αγαθών στο σύνολό του ολοκλήρωσε το πρώτο εξάμηνο του έτους σε γενικά θετική κατάσταση καθώς η ζήτηση βελτιώθηκε περαιτέρω».
«Οι εταιρείες αντιμάχονται, ωστόσο, τον γνωστό εχθρό, την εξασθένιση του νομίσματος, γεγονός που περιόρισε τον ρυθμό αύξησης των νέων παραγγελιών και οδήγησε σε απότομη ανάσχεση της πρόσφατης χαλάρωσης των πληθωριστικών πιέσεων», πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει κατά 28% από την αρχή του έτους, κυρίως μετά την επανεκλογή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα τέλη Μαΐου, ο οποίος υπαναχώρησε από την επί χρόνια ανορθόδοξη οικονομική πολιτική του, επιτρέποντας στην κεντρική τράπεζα της χώρας να σταματήσει να χρησιμοποιεί τα αποθεματικά της για τη στήριξη του τουρκικού νομίσματος.
Η έρευνα της S&P Global έδειξε, ωστόσο, ότι το κόστος εισροών για τα τουρκικά εργοστάσια ενισχύθηκε απότομα τον Ιούνιο, με τις πληθωριστικές πιέσεις να είναι οι εντονότερες από τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους, κάτι που οι ερωτηθέντες αποδίδουν στις δυσμενείς διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών