THEPOWERGAME
Η εργοστασιακή δραστηριότητα της Ασίας υποχώρησε τον Ιούνιο, όπως έδειξαν έρευνες σε επιχειρήσεις, καθώς τα χαμηλά επίπεδα ζήτησης στην Κίνα και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες της Ασίας λειτουργούν επιβαρυντικά για τους εξαγωγείς της ηπείρου.
Την στιγμή που η μεταποιητική δραστηριότητα επεκτάθηκε οριακά στην Κίνα, συρρικνώθηκε σε ισχυρές χώρες όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, λόγω της ασθενικής οικονομικής ανάκαμψης της Ασίας.
Οι έρευνες υπογραμμίζουν το τίμημα που προκαλεί στην Ασία η ασθενέστερη της αναμενόμενης ανάκαμψη της Κίνας, μετά την πολιτική zero – covid, την στιγμή που οι ιδιοκτήτες εργοστασίων και οι κατασκευαστές προετοιμάζονται για τις επιπτώσεις από τις «επιθετικές» αυξήσεις των επιτοκίων των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
«Τα χειρότερα μπορεί να έχουν περάσει για τα ασιατικά εργοστάσια, αλλά η εμπορική δραστηριότητα στερείται δυναμικής λόγω των μειωμένων προοπτικών για μια ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας της Κίνας», δήλωσε ο Toru Nishihama, επικεφαλής οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στο Dai-ichi Life Research Institute.
Σημειώνεται ότι η οικονομία ολόκληρης της Ασίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δύναμη της οικονομίας της Κίνας, η οποία είδε την ανάπτυξη της να ανακάμπτει το πρώτο τρίμηνο, χωρίς ωστόσο στη συνέχεια να αναπτύσσει τη δυναμική που αναμενόταν.
Συνολικά η εξέλιξη της οικονομίας της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας της Κίνας, θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στον υπόλοιπο κόσμο, ενώ η επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες αναμένεται επίσης να επιβαρύνει την ανάπτυξη των ΗΠΑ και της Ευρώπης.