THEPOWERGAME
Η σύμπραξη για πρώτη φορά σε κοινό σχήμα των εταιρειών ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Intrakat, στον απόηχο της εξαγοράς της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ από την Intrakat, είναι η είδηση από την ηλεκτρονική αποσφράγιση των 4 δηλώσεων ενδιαφέροντος για το 4ο αρδευτικό έργο μέσω Σύμπραξης Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με κάλυψη της δημόσιας συμμετοχής από το Ταμείο Ανάκαμψης του προγράμματος «Ύδωρ 2.0»,το «Αρδευτικό δίκτυο Υπέρειας Ν. Λάρισας – Ορφανών Ν. Καρδίτσας», εκτιμώμενης αξίας σύμβασης 132,92 εκατ. ευρώ.
Τα υπόλοιπα τρία σχήματα είναι τα ίδια που έχουν «κατέβει» στον 3ο διαγωνισμό του προγράμματος «Ύδωρ 2.0» για το δίδυμο έργο της Κρήτης «Λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων νομού Λασιθίου και λοιπά συνοδά έργα – Φράγμα Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας Νομού Λασιθίου και βασικά έργα αξιοποίησης αρδευτικού νερού», εκτιμώμενης αξίας σύμβασης 76,75 εκατ. ευρώ, δηλαδή
• η κοινοπραξία ΘΑΛΗΣ, ΑΒΑΞ και ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΤΕ,
• η κοινοπραξία ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
• και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Η μόνη αλλαγή δηλαδή στα σχήματα που μετέχουν στους διαγωνισμούς για τα δύο έργα είναι ότι η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις διεκδικεί μόνη της το έργο στην Κρήτη, ενώ στη Θεσσαλία μέσω κοινοπραξίας με την Intrakat.
Η αρμόδια υπηρεσία της γενικής γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του υπουργού, κ. Λευτέρη Αυγενάκη και με την καθοδήγηση του γενικού γραμματέα, κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, προχωρά ταυτόχρονα τις διαδικασίες στα προναφερθέντα δύο έργα με στόχο να επιλεγούν τα σχήματα που θα περάσουν στην β’ φάση του διαγωνισμού εντός του Ιουλίου προκειμένου μετά την θερινή ανάπαυλα να ξεκινήσει ο ανταγωνιστικός διάλογος ώστε να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές έως το τέλος του 2023.
Τον Σεπτέμβριο οι δεσμευτικές προσφορές για τα αρδευτικά σε Ταυρωπό και Μιναγιώτικο
Παράλληλα, εντός του Σεπτεμβρίου,όπως φαίνεται τελικά, θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές οι 3 κοινοπραξίες που έχουν «περάσει» στη β’ φάση των διαγωνισμών για τα πρώτα δύο αρδευτικά έργα μέσω ΣΔΙΤ του προγράμματος «Ύδωρ 2.0».
Πρόκειται για τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών δικτύων Ταυρωπού, εκτιμώμενης αξίας σύμβασης 159,65 εκατ. ευρώ, και την κατασκευή του φράγματος Μιναγιώτικο στην Πύλο, εκτιμώμενης αξίας σύμβασης 145,08 εκατ. ευρώ, τα οποία διεκδικούν:
• ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Τ.Ε. ΧΡ. Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ,
• ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – INTRAKAT – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
• και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΑΒΑΞ.
Στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι και τα δύο έργα να έχουν κατακυρωθεί έως το τέλος του 2023, όπως άλλωστε προβλέπεται και στα δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Στις 17 Ιουλίου εκπνέει η προθεσμία για Ξάνθη και Αλμωπαίο
Στο μεταξύ, για την ίδια ημέρα, την Δευτέρα 17 Ιουλίου και ώρα 15:00 μετατέθηκε η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα δύο τελευταία έργα της πρώτης δέσμης αρδευτικών του προγράμματος «Ύδωρ 2.0», τη «Μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για αρδευτικούς σκοπούς», εκτιμώμενης αξίας σύμβασης 210,2 εκατομμυρίων ευρώ και το αρδευτικό σύστημα Αλμωπαίου ποταμό, εκτιμώμενης αξίας σύμβασης 154,1 εκατ. ευρώ.
«Η κυβέρνηση με την προσωπική καθοδήγηση του Πρωθυπουργού, ανασυγκροτεί με όραμα και σχέδιο τον πρωτογενή τομέα, δημιουργεί τις συνθήκες για τη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων και στήριξης της ελληνικής παραγωγής. Το έργο αυτό μέσω του Προγράμματος ΥΔΩΡ 2.0 είναι απτό και μετρήσιμο με κατ´ αρχήν επτά έργα ΣΔΙΤ», δηλώνει στο powergame.gr ο αρμόδιος γενικός γραμματέας, κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης.