THEPOWERGAME
Οι συζητήσεις για τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στο Zάππειο δεν λένε να κοπάσουν, τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-παρά τους θερμούς επίσημους αποχαιρετισμούς-όσο και στα άλλα πολιτικά κόμματα και την κοινή γνώμη. Υπάρχουν ωστόσο κάποια επίμαχα σημεία της δήλωσης που δείχνουν προθέσεις ή αποκρύπτουν αλήθειες.
-Ο Αλέξης Τσίπρας δεν χρησιμοποίησε τη λέξη παραίτηση. Δεν θα είναι μεν υποψήφιος για την εκλογή νέου Προέδρου αλλά όπως είπε «θα είμαι παρών πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από αυτές». Ακόμα πιο γριφώδης είναι η τοποθέτησή του ότι «μπορείς να είσαι μάχιμος και δημιουργικός, ίσως σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα πιο χρήσιμος και χωρίς αξιώματα». Οι αποστροφές αυτές της δήλωσής του ενισχύουν την εκτίμηση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί έναν ελιγμό, με την προοπτική της επανάκαμψης του σε ύστερο πολιτικό χρόνο, αλλά με εντελώς διαφορετικό προφίλ.
-Ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε περήφανος που είχε την τύχη και την τιμή να είναι «ο πρώτος Αριστερός πρωθυπουργός». Αυτή είναι η μισή αλήθεια. Η πραγματικότητα είναι πως ο Αλ. Τσίπρας συγκυβέρνησε με τη στήριξη των ΑΝΕΛ του Π. Καμμένου, δηλαδή με ένα ακροδεξιό λαϊκίστικο σχηματισμό, μετά την εξαφάνιση του οποίου απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος της δύναμής του, με κοινό παρονομαστή τον λαϊκισμό και τον τοξικό λόγο. Αλήθεια, υπάρχει περίπτωση να γίνει αποτίμηση στον ΣΥΡΙΖΑ- αλλά και από τον ίδιο-της ετερόκλητης αυτής συμμαχίας;
-Μιλώντας για τα δραματική περίοδο του 2015 -με αποκορύφωμα το δημοψήφισμα για το οποίο επίσης δεν ακούσαμε κάποια εκτίμηση-, είπε πως «αντιμετωπίσαμε αφόρητες πιέσεις και εκβιασμούς». Όμως το πρόβλημα είναι πως εκείνη την κρίσιμη περίοδο η χώρα οδηγήθηκε στο 3ο μνημόνιο, απότοκο των αυτοσχεδιασμών του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, με ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Σε ύστερο χρόνο, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας μίλησε για αυταπάτες σχετικά με τις δυνατότητες εφαρμογής του ανεδαφικού «προγράμματος Θεσσαλονίκης», κάτι για το οποίο δεν έγινε καμία αναφορά στο Ζάππειο.
-Υπάρχει όμως και ένα συμπλήρωμα στην τοποθέτηση αυτή. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι αφόρητες πιέσεις και εκβιασμοί που δέχτηκε «εκπορεύονταν από ισχυρές δυνάμεις έξω από τη χώρα, αλλά έβρισκαν ισχυρούς συμπαραστάτες και μέσα σ’ αυτή». Ποιες είναι αυτές οι δυνάμεις στις οποίες αναφέρεται; Γιατί δεν τις κατονόμασε; Ως αντιπολίτευση «έδειχνε» προς τη μεριά της ΝΔ τους συμπαραστάτες των εκβιαστών. Μια αποσαφήνιση του γρίφου δεν ήταν απαραίτητη;
-Επισήμανε την ανάγκη «να βάλουμε τέλος στις νοοτροπίες που μας κόστισαν ακριβά». Σωστή επισήμανση αλλά δεν μας έκανε σοφότερους για το ποιες ακριβώς νοοτροπίες εννοεί. Θα ανοίξει ο νέος κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς λαϊκισμούς, τοξικές πολιτικές, ανερμάτιστες κυβερνητικές πολιτικές, αντιπολίτευση χωρίς αρχές; Θα υπάρξει δηλαδή ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον… ΣΥΡΙΖΑ;
-«Κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ. Και αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει». Μια τοποθέτηση που δεν συνοδεύτηκε από, έστω, κάποια αυτοκριτική τοποθέτηση ή ανάληψη ευθύνης για τις αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες του κόμματός του. Με τον τρόπο αυτό ότι ο κ. Τσίπρας παραμερίζει, αφήνοντας κληρονομιά στο κόμμα του τα βαρίδια του κύκλου, με προοπτικές περαιτέρω συρρίκνωσης ή και με την απειλή της διάσπασης.
Κοντολογίς, ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να αναφερθεί σε πολιτικές που ζημίωσαν τον τόπο και σε στελέχη στα οποία στηρίχθηκε, οδηγώντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε φθίνουσα πορεία με γεωμετρική πρόοδο. Και η επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να νοηθεί με σκελετούς στο ντουλάπι.