THEPOWERGAME
Δηλώσεις για το μεταναστευτικό και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Οι διαπραγματεύσεις για το μεταναστευτικό στο μπλοκ των «27» ήταν επίπονες, με Πολωνία και Ουγγαρία να εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις. Το παζάρι για το μεταναστευτικό ήταν ολονύχτιο και όπως έγινε γνωστό η Σύνοδος Κορυφής ολοκληρώθηκε χωρίς κείμενο συμπερασμάτων για το συγκεκριμένο θέμα που παραμένει «αγκάθι» στους κόλπους των «27».
«Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα λόγω της επίμονης άρνησης της Ουγγαρίας και της Πολωνίας» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και πρόσθεσε ότι στην εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού (φύλαξη εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, επιστροφή προσφύγων που δεν δικαιούνται άσυλο) υπάρχει μια καθολική συμφωνία από τα κράτη – μέλη.
«Η Ελλάδα αγωνίστηκε πολύ για την ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων ως μία συνολική πολιτική συνολική της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Παράλληλα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση του δικτύου διακινητών ώστε οι άνθρωποι «να μην μπαίνουν σε βάρκες και σαπιοκάραβα» για να κάνουν αυτό το επικίνδυνο ταξίδι στη Μεσόγειο. Ο πρωθυπουργός έκανε και μια σύντομη αναφορά στη μεγάλη διαφορά των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο σε σχέση με πριν από τέσσερα χρόνια, καθώς οι βάρκες που φεύγουν από τα τουρκικά παράλια είναι πλέον πολύ λιγότερες.
«Πιστεύω θα υπάρχουν και επαφές σε επίπεδο υπουργών, όπως του Μεταναστευτικής πολιτικής. Η Τουρκία μπορεί να είναι σύμμαχος αλλά αυτό θα διαπιστωθεί στη συνάντηση στο Βίλνιους» σημείωσε ακόμη.
«Ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε τα ελληνοτουρκικά με τον Ερντογάν»
Ως «ευκαιρία για να χαράξουμε ένα μονοπάτι επαναπροσέγγισης χωρίς η Ελλάδα να κάνει πίσω από τις “κόκκινες” γραμμές της (σ.σ. οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ)» χαρακτηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρώτη συνάντηση που θα έχει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο.
Παράλληλα, χαιρέτισε το γεγονός ότι το τελευταίο εξάμηνο παρατηρείται σημαντική μείωση των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο από τουρκικά αεροσκάφη. «Η Τουρκία πρέπει να είναι σύμμαχός μας στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού» ανέφερε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας με νόημα: «Αρκεί να το θέλει και η ίδια».
«Με τη Frontex έχουμε την ίδια αποστολή, τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ»
Απαντώντας σε ερώτηση για τη Frontex και την πιθανότητα να τερματίσει τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν έχει κάποια τέτοια πληροφορία.
«Με τη Frontex έχουμε μια κοινή αποστολή, την προστασία των εξωτερικών συνόρων, και να σώζουμε ανθρώπους που κινδυνεύουν στη θάλασσα. Δεν είναι ΜΚΟ. Είναι μια ευρωπαϊκή οργάνωση που λειτουργεί σε συγκεκριμένα πλαίσια βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σημείωσε χαρακτηριστικά.