THEPOWERGAME
Σε λιγότερο από 24 ώρες λήγει η προθεσμία που δόθηκε στους πολίτες της Σερβίας για την παράδοση του παράνομου οπλισμού. Μετά τα δύο επεισόδια μαζικών πυροβολισμών στις αρχές Μαΐου, σε δημοτικό σχολείο του Βελιγραδίου και σε τρία χωριά, που στοίχισαν την ζωή σε 19 ανθρώπους, η σερβική κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες να παραδώσουν μέχρι τις 30 Ιουνίου τον οπλισμό που κατέχουν παράνομα χωρίς να υποστούν ποινικές συνέπειες. Μετά τη λήξη της προθεσμίας θα επιβάλλονται αυστηρές ποινές στους κατόχους παράνομων όπλων.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί συνολικά 104.275 τεμάχια όπλων και πολεμικού υλικού. Συγκεκριμένα, παραδόθηκαν:
- 78.302 πυροβόλα όπλα,
- 4.085.000 βλήματα και
- 25.914 νάρκες,
- εκρηκτικοί μηχανισμοί και
- ατομικοί εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων.
Τα περισσότερα όπλα συγκεντρώθηκαν στα μεγάλα αστικά κέντρα, αναφέρει η αστυνομία. Το αρχαιότερο από τα όπλα που παραδόθηκαν, είχε κατασκευαστεί το 1907.
Άδειες οπλοκατοχής και παράνομος οπλισμός
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στην Σερβία 570.000 πολίτες διαθέτουν άδεια οπλοκατοχής. Οι αρχές ωστόσο δεν αναφέρουν τον αριθμό των όπλων που αφορούν αυτές οι άδειες. Το Κέντρο για την Πολιτική Ασφάλειας του Βελιγραδίου (BCBP), σε έκθεση που δημοσιεύτηκε το 2018, αναφέρει ότι 1,1 εκατ. τεμάχια πυροβόλων όπλων βρίσκονται νόμιμα στην κατοχή των πολιτών.
Για τα παράνομα όπλα δεν υπάρχει καμία επίσημη εκτίμηση. Διεθνείς ΜΚΟ που ασχολούνται με θέματα οπλισμού κάνουν λόγο για εκατοντάδες χιλιάδες παράνομα όπλα. Η οργάνωση World Population Review, με έδρα την Καλιφόρνια, εκτιμά ότι περίπου 1,5 εκατ. πυροβόλα όπλα βρίσκονται στην κατοχή πολιτών της Σερβίας.
Το διπλό μακελειό στη Σερβία
Στις 3 Μαΐου ένας μαθητής από το δημοτικό σχολείο «Vladislav Ribnikar», στο κέντρο του Βελιγραδίου, πυροβόλησε και σκότωσε συνολικά 9 συμμαθητές του, τον σχολικό φύλακα και τραυμάτισε άλλα πέντε παιδιά και μία δασκάλα.
Λιγότερο από 48 ώρες αργότερα, ένας νεαρός άνδρας σκότωσε 9 και τραυμάτισε 11 άτομα σε τρία χωριά στην περιοχή του Μλάντενοβατς, 50 χιλιόμετρα νότια του Βελιγραδίου.
Αυτά τα δύο τραγικά συμβάντα αποτέλεσαν αφορμή για μία σειρά κινητοποιήσεων των πολιτών ενάντια στη βία, με μαζικές διαδηλώσεις στο Βελιγράδι και άλλα αστικά κέντρα που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα. Ακολούθησε η απόφαση του Σέρβου προέδρου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, για έναρξη της επιχείρησης αφοπλισμού των πολιτών.