THEPOWERGAME
Στα μέσα Απριλίου θα ξεκινήσει η διαδικασία των αιτήσεων από τις επιχειρήσεις, προκειμένου να λάβουν την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7.
Σχετικά με τα κριτήρια ένταξης, όπως δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, η δικηγόρος Σουζάνα Κλημεντίδη ο έβδομος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής αφορά στις επιχειρήσεις με μείωση τζίρου πάνω από 20% για τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου. Ο ελάχιστος τζίρος είναι τα 600 ευρώ, ενώ εκτός ελάχιστου τζίρου είναι οι επιχειρήσεις που λειτούργησαν από το Δεκέμβρη του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2021. Αυξημένη ενίσχυση θα λάβουν οι κλειστές επιχειρήσεις, το λιανεμπόριο, η εστίαση και ο τουρισμός.
Υπενθυμίζεται πως σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, είχε διευκρινίσει πως οι νέες επιχειρήσεις στους άμεσα πληττόμενους κλάδους, που έκαναν έναρξη εργασιών μετά τον Δεκέμβριο του 2019, θα είναι επιλέξιμες ανεξαρτήτως τζίρου, αν δεν έλαβαν ενίσχυση από τις 2 τελευταίες επιστρεπτέες προκαταβολές. Το κόστος του μέτρου εκτιμάται σε περίπου 1 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε πως ο έβδομος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα καταβληθεί προς το τέλος Απριλίου, το 50% του ποσού δεν θα επιστρέφεται, ενώ κατώτατο όριο χρηματοδότησης θα είναι τα 1000 ευρώ.
«Θα έχει σκαλοπάτια η επιστρεπτέα 7 για να βοηθήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» είχε σημειώσει ο κ. Σταϊκούρας, ανακοινώνοντας ότι στην επιστρεπτέα 7 θα συμπεριληφθούν και οι κλειστές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου.
Μάλιστα όπως είπε, για τις κλειστές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, τα καταστήματα ΟΠΑΠ και τις σχολές οδηγών δεν θα υπάρχει σύγκριση του τζίρου τους το 2020 με αυτόν του 2019.
«Ακόμα, όλες οι νέες επιχειρήσεις που άνοιξαν το 2020 μπαίνουν στην επιστρεπτέα 7, χωρίς να έχουν μείωση τζίρου. Εκτός αν έχουν πάρει την επιστρεπτέα 5 και 6, οπότε θα πρέπει να αποδείξουν μείωση τζίρου» πρόσθεσε.