THEPOWERGAME
Με μια καινοτόμο τεχνολογική λύση που αναβαθμίζει την δυνατότητα των κρατών να λαμβάνουν αποφάσεις προστατεύοντας αποτελεσματικά το έδαφος από την υποβάθμιση η ελληνική start-up SCiO, χωρίς καν να συμπληρώσει δύο χρόνια λειτουργίας, κέρδισε την 1η θέση σε διεθνή διαγωνισμό τεχνολογικής καινοτομίας, στο πλαίσιο της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία του εδάφους (United Nations Convention to Combat Desertification).
Την SCiO ίδρυσαν τον Φεβρουάριο του 2019 τέσσερις μηχανικοί πληροφορικής (Πυθαγόρας Καραπιπέρης, Παναγιώτης Ζέρβας, Σωτήρης Κωνσταντινίδης και Αντώνης Κουκουρίκος) με στόχο να συνεισφέρει στον ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροδιατροφικού τομέα με χρήση της Επιστήμης των Δεδομένων και των τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης. Όλοι τους εργάζονταν πριν σε ερευνητικά κέντρα, στον «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ» στην Αθήνα και το Ε.Κ.Ε.Τ.Α. στη Θεσσαλονίκη, ενώ η εταιρεία τους έχει έδρα στο τεχνολογικό πάρκο «ΛΕΥΚΙΠΠΟΣ» στην Αθήνα.
Η τεχνολογική λύση «LUP4LDN» (Land Use Planning for Land Degradation Neutrality – σχεδιασμός χρήσης γης με σκοπό την επίτευξη ουδετερότητας στην υποβάθμιση του εδάφους) της SCiO και των συνεργαζόμενων ερευνητικών ομάδων από Καναδά, Ιταλία, Λίβανο και Ελβετία αναδείχτηκε πρώτη μεταξύ 23 τεχνολογικών λύσεων από 36 χώρες σ’ όλο τον κόσμο που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό τον οποίο διοργάνωσαν το United Nations Convention to Combat Desertification (UNCCD) με την Ομάδα Γεωπισκόπησης (Groupon Earth Observations (GEO), μια διακυβερνητική σύμπραξη οργανώσεων από 105 χώρες με σκοπό την προώθηση ανοιχτών δεδομένων και πληροφοριών γεωπισκόπησης.
«Από τα εργαλεία που παρουσιάστηκαν, το LUP4LDN είναι το πιο καινοτόμο και το πιο άμεσα ανταποκρινόμενο στην πρόκληση του Διαγωνισμού. Το LUP4LDN υπερβαίνει την ανάλυση δεδομένων – φέρνει κοντά τους ενδιαφερόμενους. Διευκολύνει άμεσα το συνεργατικό σχεδιασμό της χρήσης γης και η καθοδήγηση που παρέχει ισχύει σε όλον τον κόσμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Douglas Cripe, Ανώτερος Επιστημονικός Σύμβουλος στη Γραμματεία του Groupon Earth Observations και μέλος των κριτών του διαγωνισμού.
Αντικείμενο του διαγωνισμού ήταν να παρουσιαστούν τεχνολογικά καινοτόμες λύσεις σ’ ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα σήμερα στον πλανήτη: την διάβρωση και υποβάθμιση του εδάφους, που οφείλεται κυρίως στην ανθρώπινη δραστηριότητα κι εκτιμάται ότι θα επηρεάσει την ευημερία του40% των κατοίκων της Γης τα απόμενα 30 χρόνια.
Όπως δηλώνει στο powergame.gr o Chief Operations Officer της SCiO κ. Παναγιώτης Ζέρβας, το LUP4LDN επιτρέπει στους χρήστες να αξιολογούν τη χρήση της γης και τα σενάρια διαχείρισής της, παρέχοντας οπτική και ποσοτική αναπαράσταση των κερδών και ζημιών που επιφέρει η υποβάθμιση του εδάφους. «Αν, για παράδειγμα, σε μια περιοχή γίνει μια παρέμβαση, όπως εγκατάσταση μιας νέας μονάδας ή επέκταση μιας υπάρχουσας, που συμβάλλει στην υποβάθμιση του εδάφους, τότε το LUP4LDN, με δεδομένα παρατήρησης γης, προτείνει σενάρια νέας παρέμβασης, όπως για παράδειγμα μια αναδάσωση, ώστε να επιτευχθεί τελικά ουδετερότητα υποβάθμισης της γης», εξηγεί.
«Το LUP4LDN δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να αντιληφθούν σε ποιο σημείο πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες αποκατάστασης της γης, ποιες είναι οι βιώσιμες παρεμβάσεις διαχείρισής της και ποιες εξ αυτών είναι οι βέλτιστες αλλά και οι πιο εφικτές για να επιτευχθεί αυτή η ουδετερότητα της υποβάθμισης της γης», σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της SCiO και επικεφαλής της ομάδας LUP4LDN, κ. Πυθαγόρας Καραμπιπέρης.
Για όλες αυτές τις δυνατότητες, το εργαλείο της SCiO κατάφερε να αποσπάσει την πρώτη θέση, η οποία συνοδεύεται με τεχνική και οικονομική υποστήριξη, ύψους 100.000 δολαρίων, που έχει στόχο την ανάπτυξη του LUP4LDN από ένα πρωτότυπο σε ένα λειτουργικό και “επεκτάσιμο” εργαλείο για χρήση από περισσότερες από 120 χώρες στο κόσμο. Έως το τέλος του 2021 εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη η τελική έκδοση του LUP4LDN.
Επισημαίνεται ότι μαζί με τη SCiO συνεργάζονται στην ανάπτυξη του εργαλείου LUP4LDN, ο Enrico Bonaiuti και Quang Bao Le από το Διεθνές Κέντρο Αγροτικών Ερευνών σε ξηρές περιοχές (International Center for Agricultural Researchin the Dry Areas), Tatenda Lemann από το Ερευνητικό Κέντρο για την Επισκόπηση Προσεγγίσεων και Τεχνολογιών Διατήρησης του Εδάφους σε διεθνές επίπεδο (World Overview of Conservation Approaches and Technologies), Claudio Zuccaαπό το Πανεπιστήμιο degli Studidi Sassari και ο Richard Thomas από την Πρωτοβουλία για τα Οικονομικά Θέματα της Υποβάθμισης του Εδάφους (Economics for Land Degradation Initiative).