THEPOWERGAME
Στη διαχείριση των ευρωπαϊκών και δημοσίων πόρων αναφέρθηκε ο αν. υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης. Ο αν. υπουργός Εθνικής Οικονομίας σημείωσε ότι είναι ιδιαίτερα τιμητική η πρωθυπουργική ανάθεση στο ίδιο του έργου της διαχείρισης των δημοσίων (εθνικών και κοινοτικών πόρων) και ότι θα συνεργαστεί αποτελεσματικά με την νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Όπως ανέφερε μέσω αυτής της δομικής αλλαγής, δηλαδή την επιτελική διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων, προσπαθούμε να πετύχουμε μια ορθή αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προκειμένου να διευκολύνουμε την αποτελεσματικότερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων. Απώτερος στόχος είναι να προσθέσουν νέες θέσεις εργασίας στην εγχώρια οικονομία.
Το ΕΣΠΑ το χαρακτήρισε ως ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία ανάπτυξης, και υπογράμμισε την αύξηση της απορρόφησης κατά την περίοδο 2019-2023 από 27% σε 86%. «Ήδη, για το ΕΣΠΑ 2021-2027, καθότι ήμασταν η πρώτη χώρα που πέτυχε και την έγκριση και την εξειδίκευση, καταφέραμε να έχουν υποβληθεί πάνω από 8.300 αιτήσεις ύψους 780 εκατ. ευρώ από ΜμΕ. Θα επιταχύνουμε το βηματισμό της απορρόφησης».
Στο Ταμείο Ανάκαμψη & Ανθεκτικότητας, έχουν ήδη εκταμιευθεί 11 δισ. ευρώ και αναμένουμε εντός του έτους μια νέα εκταμίευση. Ο κ. Παπαθανάσης ωστόσο επέμεινε ιδιαίτερα και στην μεταφορά της αρμοδιότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) από το υπ. Ανάπτυξης στο νέο υπ. Εθνικής Οικονομίας. Όπως είπε ο αν. υπουργός Εθνικής Οικονομίας, θα γίνει μια πιο συστηματική προσπάθεια για τη διεύρυνση της περιμέτρου των επιχειρήσεων που θα αποκτήσουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.
«Στόχος μας είναι να διευρύνουμε την βάση των επιχειρήσεων (που έχουν πρόσβαση) στην τραπεζικό δανεισμό κατά 60.000», είπε ο κ. Παπαθανάσης. Ταυτόχρονα, με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) με χρηματοδότηση 393 εκατ. ευρώ και μέσω 16 επενδυτικών εργαλείων επιχειρεί να κινητοποιήσει πάνω από 1 δις. ευρώ πόρους για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.
Αναφορικά με τις Συμπράξεις Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που επίσης έρχονται από το υπ. Ανάπτυξης στο υπ. Εθνικής Οικονομίας, έχουμε πλέον συμβασιοποιημένα έργα ύψους 2 δισ. ευρώ, αλλά την τελευταία τετραετία έχουμε εγκρίνει συνολικά 37 έργα ΣΔΙΤ, συνολικού ύψους 6,0 δισ. ευρώ, τα οποία βρίσκονται σε φάση διαγωνιστικής διαδικασίας.
Τέλος η Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση (ΔΑΜ) που επίσης έρχεται στο υπ. Εθνικής Οικονομίας, είναι το μεγάλο στοίχημα της απολιγνιτοποίθησης.